NAVs skjemaer forvirrer foreldre

Vanskelig å søke om 10 ukers pappaperm

Foreldre med termin etter 1. juli møter gamle skjemaer hos NAV. Her finnes ingen informasjon om endring av fedrekvoten. NAV lover å rydde opp.

SKJEMATRØBBEL: Seks eller ti uker til pappa? NAV har ikke skjemaer som passer til lovendringen 1. juli.

SKJEMATRØBBEL: Seks eller ti uker til pappa? NAV har ikke skjemaer som passer til lovendringen 1. juli. Foto: FOTO: Crestock

Publisert Oppdatert
HILDE OLSEN: Direktør for pensjon og ytelser i NAV lover å rydde opp i skjemaforvirringen.

HILDE OLSEN: Direktør for pensjon og ytelser i NAV lover å rydde opp i skjemaforvirringen. Foto: Foto: pressbilde NAV

Foreldre som venter barn etter 1. juli, og vil ha 10 uker til far, får ikke fylt ut skjemaet om stønad skikkelig.

Mødre og fedre som har fødselstermin etter 1. juli i år, er nå nærme tidspunktet hvor det er naturlig å søke om stønad til fødsel.

Men NAVs skjema tar fortsatt bare høyde for at fedrekvoten er på seks uker.

Informasjonen som finnes på nettstedet, og på NAV-konterene tar ikke høyde for at fedrekvoten utvides etter lovendringen som vedtas av Stortinget før 1.juli.

Dette er i beste fall bare forvirrende for en stor gruppe som nå skal gå i gang med søknadene om fødselspenger.

Regelverket viktigere enn skjemaet

- Skjemaet er mest til hjelp for søkerne om foreldrepenger. Det er regelverket som er det førende, sier direktør for pensjon og ytelser, Hilde Olsen i NAV til Klikk.no.

Etter at Klikk.no henvendte seg til NAV om skjemaforvirringen, har etaten valgt å få fortgang i informasjon om regelendringen.

- Vi kommer til å legge ut informasjon om dette i dag, eller så raskt som mulig, sier Olsen.

Hun lover en full gjennomgang av informasjonen om fedrekvoten, men kan ikke love at selve teksten i veiledningen til skjemaet blir endret umiddelbart, men at det skal legges ut fakta om reglene som gjelder etter 1.juli.

Mellom barken og veden

Olsen sier at utvidelsen av fedrekvoten til fra seks til ti uker er så nært forestående at det er naturlig å komme med informasjon nå.

Samtidig påpeker hun at NAV må ta hensyn til de som har termin før 1. juli, og at det i en overgangsperiode ved slike endringer kan være en utfordring å tilfredsstille alle.

Hun lover at informasjonen vil bli tilgjengelig på NAVs nettsider, og at de ansatte på NAV-kontorene nå kurses i regelendringene slik at de kan svare brukerne på spørsmål rundt fedrekvoten.

NAV opplyser at det er mulig å gjøre endringer før fars del av permisjonen skal starte også etter søknaden er sendt inn.

(artikkelen fortsetter under bildet)

SKJEMAROT: Fra 1. juli får pappa ti ukers fedrekvote, men NAV gir fortsatt bare beskjed om han bare får seks.

SKJEMAROT: Fra 1. juli får pappa ti ukers fedrekvote, men NAV gir fortsatt bare beskjed om han bare får seks. Foto: FOTO: Faksimilie skjema NAV

Oppfordrer NAV til å endre

RYDD OPP: Stortingsrepresentant og leder av familie- og kulturkomiteen, May Helen Movlvær-Grimstad (Krf) mener NAV bør informere om lovendringene i fedrekvoten.

RYDD OPP: Stortingsrepresentant og leder av familie- og kulturkomiteen, May Helen Movlvær-Grimstad (Krf) mener NAV bør informere om lovendringene i fedrekvoten. Foto: Foto: Stortingsarkivet/Scanpix

Leder av familie- og kulturkomiteen på Stortinget, May Helen Molvær-Grimstad (KrF) oppfordrer NAV til å informere om endringen direkte i veiledningen på søknadsskjemaet.

- Det burde ikke være noe problem at NAV kan oppdatere sitt skjema med å si at etter 1. juli har far rett på 10 uker, sier Molvær-Grimstad til Klikk.no.

Hun sitter i komiteen som nå behandler lovendringsforslaget som skal vedtas av de folkevalgte.

Molvær-Grimstad mener NAV bør legge inn informasjon i søknadsskjemaet om at Stortinget i budsjettbehandlingen for 2009 har vedtatt at 10 uker av foreldrepermisjonen skal være forbeholdt far fra 1. juli.

Den har blitt økt fra 6 til 10, med to nye uker og to uker som er "tatt" fra mors permisjonstid.

Lovendringen som gir far flere permisjonsuker er vedtatt i budsjettet, men endringen til lovforslaget er ikke vedtatt.

- Det er et solid flertall i Stortinget, og NAV kan jo henge på en setning om at en forutsetter Stortingets vedtak av loven. Dette burde ikke være vanskelig, sier hun.

Her kan du følge saksgangen om lovendring av fedrekvoten (ekstern lenke)

Skjema: Krav om ytelse ved fødsel og adopsjon (ekstern lenke, pdf)

Har du opplevd trøbbel med søknadsskjemaet om fødselspenger? Del dine synspunkter i kommentarfeltet.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning