Pica heter det når Gravide som blir ekstremt opphengt i spesielle smaker eller lukter, er ikke noe uvanlig fenomen. Det kalles pica som betyr en ekstrem trang til å spise ting som ikke er mat.

En gåte

Fagfolk er usikre på hva de sære lystene skyldes. Noen mener at kan ha med endringer i stoffskiftet å gjøre, andre hevder det har med hormonene å gjøre.

Det man er enig om er at det kan deles inn i forskjellige kategorier. Noen trenger milde smaker - så mildt som for eksempel isbiter. Andre vil ha ekstremt krydret mat og driver familien til vanvidd med sterke retter.

Farlige diller

I en annen kategori finner vi dem som vil lukte eller spise stoffer som kan være farlige. Møllkuler er et eksempel. Og andre elsker lukten av parafin.

Slike diller kan være farlige dersom man gir etter for fristelsen. Det er spesielt farlig for fosteret. Har du dilla på farlige stoffer, bør du kontakte legen din.

Flaut

Mange kvinner forteller ikke om dillene sine. Årsaken kan være at det flaut å snakke om det. Men de fleste forteller om sine pica etter graviditeten - som regel med et smil.

Murpuss og søtsaker

Murpuss ser ut til å være en internasjonal dille, og det samme med kull. Søtsaker skal dere imidlertid ikke være redde for, for det sikrer energi til babyen, særlig utover natten hvor det kan gå en stund til neste måltid.

Les også:

Svangerskapskvalme

Kostholdråd for gravide ut på dato

Gravide og drømmer

Delta i dilla-debatten her

Les hele saken