Utseendepress i svangerskapet:

- Kroppspresset på gravide øker

Er det blitt viktigere å se bra ut enn at babyen har det bra i magen?

ØKT KROPPSPRESS: Å være gravid er ikke lenger noen unnskyldning. Også under svangerskapet opplever kvinner press på å passe inn i et bestemt kroppsideal.
ØKT KROPPSPRESS: Å være gravid er ikke lenger noen unnskyldning. Også under svangerskapet opplever kvinner press på å passe inn i et bestemt kroppsideal. Foto: Foto: Thinkstock
Sist oppdatert

- Vi lever i et samfunn som blir mer og mer overfladisk. Jeg er redd for at enkelte er mer opptatt av hvordan kroppen ser ut på utsiden enn hvordan den har det på innsiden.

Det sier Kari Løvendahl Mogstad, spesialist i allmennmedisin, lektor ved NTNU og skribent. Som fastlege jobber hun mye med gravide kvinner, og har et klart inntrykk av at kroppspresset på gravide har økt i omfang de siste årene.

- Jeg tror det henger sammen med eksplosjonen i sosiale medier. I dag blir vi hele tiden eksponert for andre vi kan sammenligne oss med, det er ikke lenger sånn at vi bare ser hverandre på gata eller på jobben. Vi blir hele tiden bombardert med bilder av slanke kropper og et utall råd og tips til hvordan vi selv kan bli som dem, sier Løvendahl Mogstad.

- Mens jeg selv og legen min visste at jeg i dette svangerskapet lå langt unna perfekte forhold for babyproduksjon, så omverdenen på meg som en triumf. For jeg hadde nesten ikke lagt på meg, skriver Marit Bromark i denne kommentaren.

Dette gjelder ikke bare gravide kvinner, men er på vei til å bli et samfunnsproblem, mener hun.

- Det er selvfølgelig frivillig om man vil lese blogger eller følge andre på sosiale medier, men trykket er så voldsomt. Det går nesten ikke an å unnslippe det. Perfeksjonssamfunnet har nådd helt inn til livmoren, sier hun.

Handler om genetikk

Løvendahl Mogstad understreker at det er bra for gravide å spise sunt og holde seg i god form, og at hun oppfordrer sine gravide pasienter til å bevege seg mye i svangerskapet. Det er ikke nødvendigvis treningen det er noe feil med, mener hun, men holdningen til den.

- Problemet er at det er det ytre som er motivasjonsfaktoren. At det er viktigere å se bra ut på en selfie enn at babyen har det bra i magen, sier hun.

Om man legger lite eller mye på seg i svangerskapet, og om man får et stort eller et lite barn, har dessuten ikke alltid med den gravides «flinkhet» å gjøre, påpeker hun.

BEKYMRET: Lege Kari Løvendahl Mogstad er mener kroppspresset på gravide har økt de siste årene.
BEKYMRET: Lege Kari Løvendahl Mogstad er mener kroppspresset på gravide har økt de siste årene. Foto: Foto: Privat

- Det handler faktisk vel så mye om genetikk. For noen er det normalt å legge på seg 20 kilo, for andre er det normalt å legge på seg 8. Det samme gjelder barnets vekt - det handler ofte om gener. Selv om det selvsagt er viktig med mosjon og et fornuftig kosthold for å unngå å legge på seg uheldig mye, sier hun.

Hun mener det er et kulturproblem at vi tillegger det så høy status å legge lite på seg i svangerskapet i forhold til å legge på seg normalt mye, og at vi applauderer dem som holder seg sylslanke både før og etter fødselen.

- Å slanke seg for å se lekker ut når man er gravid, er usunt. Å bevege seg og holde seg i form er viktig, men det er ikke nødvendigvis slik at det å legge på seg lite er bra. Det samme gjelder for barnet. Et lite barn kan ha større sannsynlighet for å få problemer både kognitivt og metabolsk enn et stort barn. Et barn er mer robust både i forhold til selve fødselen og tiden etterpå dersom det har litt "kjøtt på bena", og det er bare en myte at det er lettere å føde et lite barn på 3 kilo enn et på 4 kilo, sier hun.

- Høyere utseendekrav

Produktsjef for gruppetrening i Sats Elixia Jannike Pedersen er enig i at kravene til kvinners utseende, også når de er gravide, er høyere i dag enn for 10-15 år siden.

- Det henger kanskje sammen med et økt utseendepress på alle, og at det er blitt mer vanlig å trene, også når man er gravid. Vi har ikke studert denne gruppen spesielt og har derfor ingen tall som kan bekrefte det, men jeg har inntrykk av at flere gravide er opptatt av å holde kroppen i form og fortsette å trene i hele svangerskapet, sier hun.

Pedersen tror også det er et økt fokus på å «få kroppen tilbake» kort tid etter fødselen.

- Det virker på meg som om mange synes det er utfordrende med de ekstreme endringene som skjer i kroppen når man er gravid. For mange blir det viktig å komme tilbake i den formen de hadde før svangerskapet, sier hun.

Sats Elixia har enkelte tilrettelagte timer for gravide og kvinner som nylig har født, men opplever ikke veldig stor etterspørsel etter slike timer. I stedet har Pedersen inntrykk av at kvinnene fortsetter med de samme timene som før de ble gravide.

- Vi anbefaler gravide kvinner å fortsette å trene som de har gjort tidligere, men også at de skal lytte ekstra nøye til kroppen sin. Dette er ikke tiden for å eksperimentere med nye treningsmetoder eller å bite tennene sammen og fortsette treningen uansett, sier hun.

Usunt forhold til svangerskap

Fokuset på gravides vekt og utseende viser at vi som samfunn trenger en holdningsendring, mener allmennlege Kari Løvendahl Mogstad.

- Jeg tror vi har fått et usunt og unaturlig forhold til det å være gravid. Vi har rett og slett glemt litt hva det handler om. Om du har spretten rumpe eller ikke er helt irrelevant for barnets og din egen helse. Vi må se mer innover og lytte mer til hvordan babyen faktisk har det, og se mindre på hvordan mor ser ut på utsiden. Det syke kroppspresset må vi klare å bli kvitt, sier hun.

Det er uansett ikke naturlig, i hvert fall ikke for det store flertallet av oss, å kunne passe rett inn i de gamle jeansene et par timer etter fødselen. Og mange av de kvinnene som fremstilles som idealer, er langt fra naturlige, mener Løvendahl Mogstad.

- Min oppfatning er at mange av de amerikanske kjendisene som hylles for kroppene sine, har lagt seg under kniven. I hvert fall har de hatt private treningsinstruktører fra første dag. Det er det de færreste av oss som har råd til. Vi må slutte å sammenligne oss med andre hele tiden, og ikke la oss presse inn i et kroppsideal som ikke passer oss, sier hun, og legger til at hun ikke tror det er mennene som driver dette kroppspresset frem.

- Det er vi kvinner som må gå i oss selv når det gjelder denne problematikken.

Les også:

Vanskelig å bli gravid hvis du er for tynn

Marianne sultet seg gjennom tre svangerskap

Slanking hemmer fosterveksten

Denne saken ble første gang publisert 21/09 2014, og sist oppdatert 25/06 2017.

Les også