Gravid uke 9

Uke 9: Babyen beveger seg

Nå er den på størrelse med et jordbær.

GRAVID UKE 9: Slik ser det ut i magen din etter ni uker.
GRAVID UKE 9: Slik ser det ut i magen din etter ni uker. Foto: Illustrasjon: Scanpix/Science Photo Library
Sist oppdatert

Read in English: 9 weeks pregnant: The baby is moving

Nå er det på tide å vurdere en siste ferietur som sannsynligvis blir den siste for dere alene som par på lang tid.

- Har dere muligheten til å planlegge en liten ferie eller langhelg før barnet kommer? Hva med en tur til en romantisk storby, for eksempel Paris, anbefaler jordmor Tone Dyran Smith, som har vært tilknyttet ABC-fødeavdelingen på Ullevål universitetssykehus siden 2002.

Nederst på siden finner du video om hvordan det er å være gravid i denne uken, samt oversikt over de andre artiklene i serien Gravid -uke for uke.

Siste uken som embryo

Denne uka er den siste uka av embryonalperioden, og fra nå av brukes benevnelsen foster. Det innebærer at alle organene er ferdig anlagt, men langt fra ferdig utviklet.

Fosteret er nå 23-32 mm fra isse til fot, og på størrelse med et jordbær. Livmoren er på størrelse med et gåseegg.

Gjør pusteøvelser

Fosteret kan bøye knær og albuer, og fingre og tær synes. Det gjør pusteøvelser og beveger seg mye, men det er så god plass i magen din at du ikke merker det.

Nå begynner utviklingen av de kvinnelige og mannlige kjønnsorganene, men en ultralyd kan fortsatt ikke avsløre om det blir gutt eller jente.

Det lille vesenet er godt beskyttet inni den lille hulen sin. Livmoren hos gravide trekker seg opp og bakover inne i skjeden, og etter hvert dannes slimproppen som skal stenge for bakterier og andre ulumskheter.

Gravid uke 9 symptomer

Da brystene dine modnes og gjør seg klare for den fremtidige ammingen, er de fortsatt ømme og er kanskje litt mørkere rundt brystvortene.

Mange er også trøtte i denne perioden, og føler seg litt leie. Det er derfor viktig at du får nok søvn og snakker med din partner.

Les også: Derfor sover gravide dårlig

Spis nok

Foreløpig krever ikke graviditeten mye ekstra energi. Det eneste du trenger, er omtrent 150 kalorier mer enn før du ble gravid. Det tilsvarer en brødskive med pålegg.

Men selv om det ikke er gunstig å legge på seg for mye i svangerskapet, betyr ikke det at du skal sulte deg når du er gravid. Nok energi og påfyll er viktig både for deg og babyen.

Føl aldri, aldri at du deltar i konkurranse der målet er å få den minste babyen.

UKENS MAMMATIPS:

Husk å være ekstra nøye med tannpussen fremover. Det er lettere å få hull i tennene og betennelse i tannkjøttet når du er gravid.

Kanskje du endelig kan gjøre det til en vane å bruke tanntråd og skylle med fluor?

Les også: Tips til tannhelsen under graviditeten

UKENS PAPPATIPS:

Begynn å planlegge en babymoon, altså den siste ferieturen før dere få barn. Mange gravide er i best reiseform midt i svangerskapet, så det er kanskje lurt å booke noe nå snart. Foreslå noen alternativer og ta på deg bookingjobben.

Det kan være greit å være klar over at det ikke er alle reisemål som anbefales for gravide.

Se video om hvordan det er å være gravid i uke 9 her.

Denne saken ble første gang publisert 20/05 2013, og sist oppdatert 01/12 2019.

Les også