Denne uka er den siste uka av embryonalperioden, og fra nå av brukes benevnelsen foster. Det innebærer at alle organene er ferdig anlagt, men langt fra ferdig utviklet.

Fosteret er nå 23-32 mm fra isse til fot, og på størrelse med et jordbær. Livmoren er på størrelse med et gåseegg.

Gjør pusteøvelser

Fosteret kan bøye knær og albuer, og fingre og tær synes. Det gjør pusteøvelser og beveger seg mye, men det er så god plass i magen din at du ikke merker det.

Nå begynner utviklingen av de kvinnelige og mannlige kjønnsorganene, men en ultralyd kan fortsatt ikke avsløre om det blir gutt eller jente.

Ligger godt beskyttet

Det lille vesenet er godt beskyttet inni den lille hulen sin. Livmoren hos gravide trekker seg opp og bakover inne i skjeden, og etter hvert dannes slimproppen som skal stenge for bakterier og andre ulumskheter.

Fra jordmor Tone Dyran Smith:

"Har dere muligheten til å planlegge en liten ferie eller langhelg før barnet kommer? Hva med en tur til en romantisk storby, for eksempel Paris?"

Spis nok

Foreløpig krever ikke graviditeten mye ekstra energi. Det eneste du trenger, er omtrent 150 kalorier mer enn før du ble gravid. Det tilsvarer en brødskive med pålegg.

Men selv om det ikke er gunstig å legge på seg for mye i svangerskapet, betyr ikke det at du skal sulte deg når du er gravid. Nok energi og påfyll er viktig både for deg og babyen.

Føl aldri, aldri at du deltar i konkurranse der målet er å få den minste babyen.

UKENS MAMMATIPS:

Husk å være ekstra nøye med tannpussen fremover. Det er lettere å få hull i tennene og betennelse i tannkjøttet når du er gravid.

Kanskje du endelig kan gjøre det til en vane å bruke tanntråd og skylle med fluor?

UKENS PAPPATIPS:

Begynn å planlegge en babymoon, altså den siste ferieturen før dere få barn. Mange gravide er i best reiseform midt i svangerskapet, så det er kanskje lurt å booke noe nå snart. Foreslå noen alternativer og ta på deg bookingjobben.

Det kan være greit å være klar over at det ikke er alle reisemål som anbefales for gravide.

Hør denne ukens episode av 40 uker - en podcast om å være gravid, med redaktør Mari Midtstigen.

Les hele saken

Se flere saker fra: Gravid uke for uke