Det lille underet er nå mellom 15 og 22 millimeter stort, altså omtrent på størrelse med tommelfingerneglen din.

Som barn utenfor magen, vil også fosteret vokse i rykk og napp gjennom hele svangerskapet.

Egen ansiktsform

Babyen din har nå fått sin egen ansiktsform, og på en eventuell tidlig ultralyd vil du tydelig kunne se barnets hode og de små knoppene som skal bli armer og bein.

Fotbladene snart synlige

Den krummede kroppen begynner å rette seg ut, albuene og håndflatene begynner å vises, føttene vokser, og mot slutten av uken vil fotbladene bli synlige.

Navlesnoren er ferdig

Den livsviktige navlesnoren er nå helt ferdig.

Det er den som overfører næring og oksygen fra deg til barnet, og avfallsstoffer fra barnet til deg.

Fra jordmor Tone Dyran Smith:

"Mange gravide får problemer med hemorider. Forebygg problemene ved å holde fordøyelsen i gang. Knask gulerøtter og drikk mer vann. Du kan også spise mat eller tilskudd med probiotika for å hjelpe tarmfloraen."

Tarmene til babyen vokser og skyves ut som i en utposning på navnestrengen. Det er ennå ikke plass nok i buken, men om noen uker trekkes tarmene inn igjen.

Ekle gravidsymptomer

Mens kvalmen er en velkjent og mye omtalt svangerskapsplage, er det andre symptomer du kanskje holder mer for deg selv.

Blant dem er for eksempel oppblåst mage og forstoppelse, mye utflod og kanskje underlivssopp, hårvekst på magen, plagsomme hemoroider og åreknuter i underlivet og på beina.

Ikke noe å rope hurra for, men trøsten er at du neppe er plaget av alt på en gang.

UKENS MAMMATIPS:

Åreknuter går ikke nødvendigvis over av seg selv etter fødselen. Er det mye åreknuter i familien, kan det derfor være lurt å forebygge. Støttestrømper er i så fall en god investering. Slike strømper bør uansett brukes av alle gravide som skal ut å fly, også om du ikke er plaget av åreknuter. De reduserer faren for blodpropp.

For å unngå åreknuter bør du også gjøre det til en vane ikke å stå eller sitte lenge av gangen. Gå en rask tur hver dag. Det øker blodsirkulasjonen og har som kjent en rekke andre fordeler også.

UKENS PAPPATIPS:

Er det vanskelig å få henne ut av sofaen? Vær en god turkamerat og ta initiativet til romantisk kveldstur et par ganger i uka. Kanskje du kan overraske med te på termos eller en fristende matpakke (som hun ikke blir kvalm av).

Hør denne ukens episode av 40 uker - en podcast om å være gravid, med redaktør Mari Midtstigen.

Les hele saken

Se flere saker fra: Gravid uke for uke