Babyen har allerede en åpning der munnen og to nesebor formes, og man ser hvor øynene kommer. Er det ikke fantastisk at noe så lite kan ha et ansikt?

Det lille vidunderet er omtrent på størrelse med et stort blåbær.

Dekket av tynt hudlag

Embryoet er 9-14 millimeter langt og ligger fullstendig innelukket i fosterhulen som fylles av fostervann. Her er barnet godt beskyttet mot trykk og støt utenfra.

Embryoet er dekket av et tynt hudlag, og i slutten av denne uken begynner de første pigmentcellene å vandre inn i hudlaget.

To hjertekamre fungerer

I babyens hjerte dannes nå viktige deler av hjerteklaffene, samt skilleveggen mellom hjertekamrene. Bare to av de fire hjertekamrene fungerer fordi barnet ikke får oksygen fra sine egne lunger.

Fosterlyden, altså barnets puls, er dobbelt så rask som din egen.

Fra jordmor Tone Dyran Smith:

"Visste du at sitron kan være nyttig for deg med fintføleende luktesans? Ha en flaske med sitronolje på lur i veska."

Vanskelige tanker?

Forhåpentligvis er du glad og spent over alt du har i vente. Kanskje blir du også av og til skremt av tanken på at livet ditt vil bli forandret for alltid?

Det er helt normalt om det av og til dukker opp noen litt ubehagelige tanker. Husk at du, og dere, har mange måneder på å venne dere til tanken på å bli foreldre.

Spontanabort

Frykter du spontanabort?

De første tegnene kan være diffuse. Blødning og magesmerter kan være tegn på en spontanabort, men husk at man også kan også ha blødninger uten å miste barnet.

UKENS MAMMATIPS:

Kjøp eller lån et bilbelte for gravide. Beltet sørger for at det vanlige bilbeltet ikke presses mot magen din ved en eventuell kollisjon.

UKENS PAPPATIPS:

Den gravide har trolig fått ekstremt fintfølende luktesans. Unngå å tirre henne unødig. Ikke overdriv parfymebruken. Ikke sleng favorittfrossenpizzaen din i ovnen før du er helt sikker på at hun liker lukta. Vær generelt nøye med personlig hygiene.

Jepp, du skjønner tegninga.

Hør denne ukens episode av 40 uker - en podcast om å være gravid, med redaktør Mari Midtstigen.

Les hele saken

Se flere saker fra: Gravid uke for uke