Embryoet er nå omtrent 1-3 millimeter langt.

Navlesnoren lages nå

Ryggraden er blitt dannet og hjernen er delt i sine to halvdeler. Hjertet og hjernen er de første organene som begynner å utvikle seg, og dette starter omtrent nå.

I løpet av denne uka og neste uke utvikles det en navlesnor som sikrer transport av næring og surstoff fra mor til embryoet.

Hjertet begynner å slå

Det lille hjertet begynner å slå omtrent nå, og fra slutten av uka er det faktisk i teorien mulig å se embryoet med et pulserende hjerte på en eventuell ultralyd.

Mensen uteblir

Livmoren kan fortsatt ikke kjennes utenfra.

Hvis du ikke har testet deg ennå, venter du sikkert fortsatt på neste mens. Om den ikke kommer, er dette de aller sikreste, og kanskje det eneste symptomet på at du er gravid.

Tvillingabort

Noen kan også få en liten blødning fordi det egentlig var flere egg som ble befruktet.

Halvparten av alle tvillingbefruktninger ender som en liten blødning i løpet av de første 12 ukene, men det går helt fint med det fosteret som er igjen så det er ingenting å bekymre seg over.

Fra jordmor Tone Dyran Smith:

"Brødskivenasjonen Norge har mye annet godt og eksotisk å by på, og svangerskapet er tiden for å satse for fullt på et sunt kosthold. Bytt ut poteter, pasta, loff og hvit ris så ofte som mulig med grønnsaker i alle varianter. Kålrot kan erstatte potet, og ovnsbakte grønnsaker smaker mer og gir mer næring enn enkel pasta og ris. Lag en salat med mye deilig olivenolje."

Spontanabort

Det er dessverre ingen selvfølge at et embryo får utvikle seg til et foster og så et levende barn.

Omtrent 75 prosent av alle befruktniger ender i spontanabort før uke 5, kanskje uten at du vet at du har vært gravid.

UKENS MAMMATIPS:

Tenk gjennom kostholdet ditt. Du bør selvsagt spise sunt, kanskje ennå sunnere enn du pleier. Kjør på med fisk, grønnsaker og frukt. Vitamin D er ekstra viktig, og det finner du i fisk, tran og omega-3. Det finnes også egne D-vitamindråper. Dessuten sørger sola for at kroppen produserer vitamin D.

Ekstra kalsium får du i deg for eksempel ved å spise naturell yoghurt med friske bær. Pass også på å få i deg nok jern (leverpostei, brokkoli).

Sjekk lista over mat du skal holde deg unna, som spekemat og annet rått kjøtt, upasteuriserte oster og fersk tunfisk. Det er først og fremst bakterien listeria og parasitten toxoplasma du må unngå. Vask alltid frukt og grønnsaker, og vær ekstra nøye om du er i utlandet.

Skriv inn en matvare i denne søkemotoren, så får du umiddelbart svar på om maten er trygg eller ikke for gravide.

Infeksjonen toxoplasmose, som kan skade fosteret, smitter blant annet gjennom katteavføring. Be noen andre skifte kattesand mens du er gravid, eller bruk gummihansker.

Men fortsett å kose med katten. Verken du eller babyen tar skade av en malende pus på magen.

UKENS PAPPATIPS:

Overrask din kjære med en hjemmelaget middag for å feire graviditeten, og skål i alkoholfrie drinker eller fancy eplemost.

Hør denne ukens episode av 40 uker - en podcast om å være gravid, med redaktør Mari Midtstigen.

Les hele saken

Se flere saker fra: Gravid uke for uke