Gravid uke 43

Uke 43: Nå er dere klart på overtid

Forhåpentligvis starter kroppen din fødselen på egenhånd.

UKE 43: Som oftest starter kroppen din fødselen din selv. Hvis ikke får du god hjelp på sykehuset.

UKE 43: Som oftest starter kroppen din fødselen din selv. Hvis ikke får du god hjelp på sykehuset. Foto: Illustrasjon: Scanpix/Science Photo Library

Publisert Oppdatert

Innen denne uken er omme har de fleste født. Enten av seg selv eller fordi de har blitt satt i gang med fødselen. En igangsetting kan imidlertid ta flere dager, noen ganger opp til en uke, men det er sjeldent.

Når fødselen skal settes i gang gjør man en vurdering av livmorhalsens/cervix modning, om det har blitt en åpning og hvor lang den er og om den er hard eller myk, fortsatt vender bakover eller om den har begynt å sentrere seg som et tegn på at fødsel kan være i emning.

Man ser også på hvor langt ned i bekkenet hodet har kommet. Dette heter Bishops score. Denne undersøkelsen kan være en litt ubehagelig.

Noen ganger "røsker" legen også litt i mormunnen, såkalt stripping, for å se om dette kan hjelpe litt. Når mormunnen blir stimulert slik frigjøres det også prostaglandiner som kan virke modnende.

Metoden for igangsetting varierer i forhold til hvilken modningsgrad man blir bedømt til. Er cervix umoden vil man ønske å modne denne først. Dette skjer ved hjelp av prostaglandin stikkpiller i skjeden eller at man blåser opp en kateter ballong for å utvide mormunnen mekanisk.

Dette foregår forsiktig og over flere timer. Så går man som regel over til drypp med ristimulerende middel intravenøst, alternativt i kombinasjon med at vannet tas.

Disse riene kan oppleves som litt tøffe i begynnelsen fordi de ofte er hardere enn dem man ville ha satt i gang med selv. Men kroppen tilpasser seg og utskiller endorfiner, slik at det etter hvert blir ganske likt på "egne rier". En slik kur med drypp stanses som oftest etter seks timer.

Går man ikke over til egne rier da vil man vente en dag før man prøver igjen. En kur gjentas som oftest ikke mer enn to ganger.

Man håper at kroppen skal starte selv i løpet av denne hviledagen. Hvis dette ikke går, så blir det gjerne keisersnitt.

Dette behøver ikke å gjenta seg ved en eventuell neste graviditet og fødsel. Da har kroppen vært igjennom dette en gang før og vet litt mer om hva det er.

Dere vil også følges opp med god overvåking av hvordan den lille kommende verdensborgeren har det og hvordan babyen reagerer på eventuelle rier.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning