Babyen har nå gjennomsnittlig sjudoblet sin lengde og veier omtrent 200 ganger så mye som ved uke 12. Nå kommer den straks ut, enten den vil eller ikke.

Igangsetting av fødsel

Om ikke fødselen starter av seg selv, vil det på kontrollen sju dager etter termin bli avtalt en dag for igangsetting. Dette vil for noen være aktuelt på dag 10, mens andre kan vente til dag 12.

Du skal føle deg trygg

Spør om absolutt alt dere lurer på når dere er på kontroll. Ingen spørsmål er for dumme. Forlat aldri sykehuset uten at du føler deg trygg.

Følg med på barnets bevegelser, og vær sikker på at du kan telle fem eller flere i løpet av 20 minutter en eller annen gang i løpet av dagen.

Fra jordmor Tone Dyran Smith:

"Akupunktur, homeopati, fotsoneterapi, stripping, drypp, ta vannet, ballongkateter. Ja, takk til alt sammen. Nå er det ikke enten eller."

Dine følelser og ønsker skal også ha betydning for når fødselen bør settes i gang, selv om det i utgangspunktet er best at den starter av seg selv, så lenge babyen har det bra.

Keisersnitt?

Om du skal settes i gang, vil metoden variere etter hvor moden livmormunnen er blitt på det aktuelle tidspunktet.

Noen ganger ender en fødsel med keisersnitt, og jammen blir det ikke like fantastiske barn av det også.

UKENS MAMMA- OG PAPPATIPS:

Dropp kruttsterk mat og trappeløping for å få i gang fødselen. Det eneste kjerringrådet som kan ha effekt, er nemlig sex.

Årsaken er et stoff som heter prostaglandin, hovedvirkestoffet i stikkpillene som brukes på sykehuset når fødsler skal settes igang. Prostaglandin modner mormunnen, og dette stoffet finnes det mye av i sæd. Hormonet oksytocin brukes i drypp når fødsler settes i gang på sykehuset, og dette stoffet frigjøres når kvinner får orgasme.

Det kan også frigjøres når du masserer brystvortene.

Les hele saken

Se flere saker fra: Gravid uke for uke