Gravid uke 38

Uke 38: Øyenfargen må vente

Det er utrolig at magen kan bli så stor uten at den sprekker.

GRAVID UKE 38 Slik ser det ut i magen din etter 38 uker.
GRAVID UKE 38 Slik ser det ut i magen din etter 38 uker. Foto: Illustrasjon: Scanpix/Science Photo Library
Sist oppdatert

Read in English: 38 weeks pregnant: The size of a pumpkin

Du er høyst sannsynlig ganske klar til å føde.

Det er utrolig at magen kan bli så stor uten at den sprekker, og det er utrolig hvordan den trekker seg sammen i tiden etter fødselen.

- Våkner du om natten av murring og sammentrekninger, og lurer på om det er rier? Prøv å sov videre, eller stå opp og ta en lang dusj. Ring gjerne fødeavdelingen og fortell at noe er på gang, sier jordmor Tone Dyran Smith, som har vært tilknyttet ABC-fødeavdelingen på Ullevål universitetssykehus siden 2002.

Nederst på siden finner du video om hvordan det er å være gravid i denne uken, samt oversikt over de andre artiklene i serien Gravid -uke for uke.

Nå er det trangt!

Babyen er nå 48 centimeter lang og veier 3,2 kilo. Nå er vi oppe i gresskarstørrelse! Han eller hun er like klar for fødsel som deg, for nå begynner det å bli skikkelig trangt der inne.

Siden livmoren presser mot blæren, er du sannsynligvis konstant på do nå.

Hos guttebabyene er testiklene som regel på plass i pungen.

De fleste babyer blir født med blå øyne, og det kan ta opptil ett år før øynene blir brune på babyer som har arvestoff til det.

Vil du sove på magen igjen?

Mange drømmer om å skulle sove på magen igjen, og snart blir det en realitet, i hvert fall når brystene en stund etter fødselen slutter å være så ømme.

Uansett plager: Ha fokus på denne lille, fantastiske personen som snart skal ligge i armene dine, og som du skal bli kjent med også utenfor magen. Tenk at det bor et fiks ferdig menneske inni kroppen din.

Les også: Derfor sover gravide dårlig

Snakk med moren din

Ingen vet helt alt om hva det er som setter i gang en fødsel. Det er et samspill mellom barnets hormoner og mors og livmorens størrelse.

Genetikk spiller også inn. Dersom moren din fødte sånn eller slik, er sjansen ganske stor for at du også gjør det.

UKENS MAMMATIPS:

Husk at du skal bygge energi til fødselen, ammeperioden og kanskje lange perioder med lite søvn. Selv om det muligens frister med junkfood og godteri, er det en fordel om du prioriterer sunn og næringsrik kost i stedet. Så lenge du spiser sunt, trenger du ikke tenke så mye på kaloriene.

Unn deg en solid smoothie eller en håndfull usaltede nøtter.

Hvis du ikke allerede har gjort det, må du pakke fødebagen nå. Her finner du enkle råd til hva du må ha med på fødeavdelingen.

UKENS PAPPATIPS:

Er det noe du vet mor har savnet mens hun har vært gravid? Salami? Brie? Gravlaks? Kjøp inn, slik at du kan overraske henne hjemme eller på barselhotellet etter fødselen.

Har hun en favorittdrikk eller noe klissete godteri hun elsker? Vel, kanskje er det akkurat dette som kan gi henne etterlengtet energi når fødselen har vart i flere timer.

Se video om hvordan det er å være gravid i uke 38 her.

Denne saken ble første gang publisert 22/05 2013, og sist oppdatert 02/12 2019.

Les også