Alle vitale organer er ferdige, og babyen vil ikke vokse like fort i lengde fremover. Den er omtrent 46 centimeter lang og veier rundt tre kilo.

Vekten vil derimot fortsette å øke kraftig fra uke til uke. Babyen legger på seg rundt 30 gram i døgnet, og vil derfor bli rundere jo nærmere du kommer termindatoen.

Ny dagene

En baby født i denne uken vil ikke bli regnet som for tidlig født.

Du begynner sikkert å bli litt lei nå, og det er helt i orden. Prøv likevel å nyte de siste dagene og samle godt med energi til den store oppgaven som venter deg.

Smertelindring

Tenk også gjerne over hva som finnes av smertelindring, slik at du slipper å sette deg inn i dette midt i fødselen. Det er lurt å sette seg inn i både fordeler og ulemper ved de ulike alternativene, slik at du har mulighet for å ta informerte valg.

Epidural

Ikke bestem deg for verken det ene eller det andre på forhånd, uansett hvilke erfaringer venninnene dine eller moren din har hatt.

Epidural kan være et veldig godt hjelpemiddel for mange, så ikke bry deg om at noen mener det gir status å føde uten smertelindring.

Du vet ingenting hvor lenge fødselen din varer eller hvor vondt det blir akkurat for deg. Noen har store smerter i 15 timer, andre merker lite før de siste to timene. Da er det ikke rart at tankene om smertelindring er ulike.

Fødestillinger

Sett deg også inn i de ulike fødestillingene du kan bruke når du er i fødsel, og eventuelle fordeler og ulemper ved de ulike stillingene. Oppreiste fødestillinger, variasjon og bevegelse er i de fleste tilfeller det mest gunstige, da det hjelper både deg og barnet gjennom fødselsarbeidet.

Noen steder er det også mulig å føde i vann.

Fra jordmor Tone Dyran Smith:

"Husk at det første barnet som regel tar lang tid, og at modningsrier er uregelmessige og kan komme og gå i noen dager."

Tegn på fødsel

Lurer du på om fødselen er i gang? Du kommer nok til å skjønne det helt av deg selv, men her de vanligste tegnene:

  • Vannet går: Det er ikke alltid like lett å skjønne om det har gått, så ta da på deg et bind og ha det på en times tid. Har det kommet klar eller farget væske i det slik at det er litt vått, kan du ringe til fødestedet og be om råd. Hvis hodet er festet, er det nemlig ikke alltid det kommer så mye vann fordi hodet sitter ned i bekkenet som en propp. Er ikke hodet ikke festet, og du mistenker at vannet har gått, skal du ringe fødestedet ditt med én gang.
  • Regelmessige kynnere: Det er 10 minutter eller mindre mellom dem, og de varer 30 sekunder eller mer. Noen merker også at sammentrekningene er annerledes enn vanlige kynnere. Dersom du bor langt fra sykehuset, kan det være lurt å ringe nå, særlig om du er flergangsfødende. Førstegangsfødende som bor nær sykehuset, kan som regel drøye til det er fem minutter mellom sammentrekningene. Men hvor god tid du har, kommer også an på hvor smertefulle riene er. Ring derfor alltid om du er usikker.
  • Tegningsblødning: Dette er blod som kommer fordi mormunnen din begynner å bli påvirket av riene du har. Blør du mer enn ved en vanlig mens, bør du ringe sykehuset med en gang. Det samme gjelder dersom du ikke har mellomrom mellom riene, men at smerten er der hele tiden. Det kan være et tegn på at du føder raskt, men det kan også være et tegn på at noe er galt.

UKENS MAMMATIPS:

Mange førstegangsfødende begynner å stresse med det samme de merker antydning til rier. I de aller fleste tilfeller er du best tjent med å slappe helt av, gjerne sove litt om du kan. Det er langt fra sikkert at babyen kommer de nærmeste 24 timene.

UKENS PAPPATIPS:

Nå kan fødselen skje når som helst. Du skal selvsagt dra på jobb og trening som vanlig, men dropp lengre reiser og kutt ut alt av alkohol. Det siste er som kjent helt nødvendig om du skal kjøre selv når fødselen starter.

Dessuten er det ingen fødende som liker å ha en småbrisen og ølstinkende mann ved siden av seg. Det er nok av andre tabber du kan gjøre.

Hør Mari Midtstigen sin podcast om uke 37 her:

Les hele saken

Se flere saker fra: Gravid uke for uke