Nå er babyen omtrent 44 centimeter lang og veier 2,8 kilo.

Immunforsvaret forberedes til livet utenfor livmoren, og antistoffer fra deg passerer til barnet via morkaken.

Huden er ikke så tynn lenger, men mer lyserød. Barnets beinvev mineraliseres for alvor, og det krever god tilgang på mineralene kalsium og fosfat.

Setefødsel

Babyen har det trangt og krøker seg sammen. Om den flytter seg fra seteleie til hodeleie, vil du nok kjenne det veldig tydelig. Ligger babyen din fortsatt i seteleie nå, skal du sendes til sykehuset for vurdering.

Mange føder vaginalt selv om babyen ligger i seteleie, mens andre forløses med keisersnitt.

Tell bevegelser

Ta kontakt med fødeavdelingen med én gang dersom noe ikke føles som det skal. I sjeldne tilfeller kan babyen få det bedre utenfor enn inni magen nå på slutten.

Normalt skal du kunne kjenne fem bevegelser eller mer i løpet av 20 minutter en eller annen gang i løpet av døgnet.

Fødselshistorier

Begynner du å bli klar for å føde? Ikke la deg skremme av andres erfaringer, men lytt gjerne til de som har gode fødselshistorier.

Du føder på din måte, og fødsler kan være svært ulike.

Fra jordmor Tone Dyran Smith:

"Ikke heng deg for mye opp i termindatoen. Det er ikke mer enn fem prosent som føder denne dagen."

Fødselssmerter

Husk at riene bygger seg gradvis opp, slik at du venner deg til smerten underveis.

Fødselssmerter kommer ikke brått, slik smerten gjør om du brekker et bein eller faller og slår hodet i isen. Kroppen din vet hva den skal gjøre, og du får veiledning fra jordmor underveis.

Slimpropp og kynnere

Hos noen er det aller første tegnet på at noe er i ferd med å skje, at slimproppen går. Det kan likevel gå flere uker før du føder.

Mange har nå kynnere som kommer og går. De varierer både i lengde og intensitet. Så lenge de ikke er regelmessige i flere timer, er det neppe snakk om rier.

Mange merker klar forskjell på kynnere og rier, mens andre merker at kynnerne blir vondere og mer regelmessige når fødselen starter. Kraftigere kynnerne er forvarsel om hva som skal skje, og de er med på å gjøre deg klar til å føde, både mentalt og fysisk.

UKENS MAMMATIPS:

Snart begynner permisjonen, og du gleder deg kanskje noe helt enormt.

Ikke legg for mange planer disse ukene før babyen, men bruk heller ikke all din tid til rydding og fiksing hjemme. Kom deg ut og gjør noe lystbetont. Gjør noen uforpliktende kaféavtaler med venninner. Gå tur i nærmiljøet. Les noen gode bøker. Ta en tur på kino. Det kan være lenge til neste gang.

UKENS PAPPATIPS:

Merker du at den vordende moren driver og bygger rede? Kanskje er hun selv blitt manisk opptatt av rydding og vasking, og kanskje kommanderer hun deg til å vaske vinduer eller henge opp bilder på barnerommet. Dette er helt vanlig.

Ikke finn deg i hva som helst, men det er ingen dum idé å ha huset sånn noenlunde i orden når babyen kommer. Det er neppe husarbeid som står øverst på agendaen de første ukene. Ta gjerne grep selv. Vask huset, sørg for at skittenkurven ikke er stappfull, og tilby deg å ta den siste turen til møbelbutikken eller babybutikken for å handle de siste tingene.

Hør mer om uke 26 i Mari Midtstigens podcast her:

Les hele saken

Se flere saker fra: Gravid uke for uke