Babyen i magen er omtrent 43 centimeter lang og veier 2,6 kilo.

99 prosent overlever

Hvis fødselen starter nå, vil 99 prosent overleve uten problemer. Er ikke det betryggende å vite?

Sannsynligvis ville den bare trengt litt ekstra tid på barsel for å lære seg å suge skikkelig på brystet.

Babyens hånd ville lukket seg om du kunne holdt en finger mot den lille håndflaten. Det er det jo ikke mulig å gjøre så lenge babyen fortsatt er i magen, så i mellomtiden gjør navlestrengen samme nytte som fingeren din.

Lungene er modne

Lungene er modne, så risikoen for pusteproblemer er mye mindre, men leveren er fortsatt litt umoden. Sjansen er derfor stor for at babyen ville fått litt gulsott om den ble født nå. Den har altså fortsatt godt av noen uker til i mammas mage.

Babyen blir mer og mer oppmerksom på verden rundt seg.

Den skiller mellom lys og mørke, og den trekker fort en fot til seg hvis du prøver å kile den.

Magen synker snart

Magen din er nå kanskje på det høyeste nivået i hele svangerskapet. Det innebærer at du kan føle at det er vanskelig å puste dypt ned i lungene, og at det liksom ikke er plass til maten du spiser.

Trøst deg med at babyen snart synker ned i bekkenet, om den ikke allerede har gjort det.

Fra jordmor Tone Dyran Smith:

"Hva trenger dere til fødselen? Hva vil du ha på deg? Vil du ha med noe personlig, som for eksempel blomster, stearinlys, musikk, favorittmorgenkåpa, perlehalsbånd, doula eller svigermor? Sjekk hva som er lov å ha med der du skal føde."

Når hodet festes

Når hodet endelig fester seg, vil du trolig kjenne et kraftig press mot skjeden.

Hos flergangsfødende er det ikke alltid hodet fester seg i det hele tatt før fødselen.

UKENS MAMMATIPS:

Det kan godt hende det er mange uker til fødselen, men det skader ikke å gjøre klar en liten fødebag. Du trenger nok langt mindre enn du tror.

Brettspill og tunge romaner kommer du definitivt ikke få bruk for. Glem også buksene du brukte før du ble gravid, samt blondetrusene og de trange toppene. Pakk ned helsekortet, en behagelig joggebukse, romslig bomullsundertøy (du kommer til å bruke enorme bind de første dagene), amme-BH, ammeinnlegg (du lekker nok ganske mye i starten), et par ammevennlige overdeler og innesko. Et lite utvalg toalettsaker trenger du også, men den digre sminkeveska og parfymen kan du nok la ligge.

Pakk også ned et antrekk babyen kan ha på seg når dere reiser hjem.

UKENS PAPPATIPS:

Det er ditt ansvar å sørge for at kameraet, i hvertfall telefonen, er nyladet når fødselen starter. Du blir neppe tilgitt om det lille nurket er kommet ut, og du forteller at alle enheter er tomme for strøm eller ligger hjemme.

Hør Mari Midtstigens podcast om uke 35 her:

Les hele saken

Se flere saker fra: Gravid uke for uke