Gravid uke 34

Uke 34: Hodet kan feste seg

Begynn å smøre underlivet med olje, råder jordmødre.

GRAVID UKE 34: Slik ser det ut i magen din etter 35 uker.
GRAVID UKE 34: Slik ser det ut i magen din etter 35 uker. Foto: Illustrasjon: Scanpix/Science Photo Library
Sist oppdatert

Read in English: 34 weeks pregnant: Turning towards the pelvis

Den store magen og de synlige bevegelsene til barnet vitner om at fødselen er meget nært nå.

- Hvorfor ikke male magen med kroppsmaling, akkurat slik som barnet ligger? Ha en morsom kveld, sier jordmor Tone Dyran Smith, som har vært tilknyttet ABC-fødeavdelingen på Ullevål universitetssykehus siden 2002.

Nederst på siden finner du video om hvordan det er å være gravid i denne uken, samt oversikt over de andre artiklene i serien Gravid -uke for uke.

Nå kan hodet feste seg

Når babyen sparker, kan du kanskje se foten helt tydelig gjennom mageskinnet.

Babyen er omtrent 41 centimeter lang og veier 2,4 kilo. Han eller hun kommer til å legge på seg rundt 250 gram i uka framover. Imponerende!

Hos mange, særlig førstegangsfødende, skrur fosteret ned i bekkenet nå. Dette kalles at hodet fester seg.

l løpet av de siste ukene av svangerskapet bygger barnet opp et lite kroppslager av mikronæringsstoffer, som vitamin A og D. Derfor vil for tidlig fødte barn ha et lavere lager av en rekke næringsstoffer.

Les også: Forberedelsene du kan gjøre for å få en god fødsel

Drømmer om fødselen

Drømmer du om den forestående fødselen?

Det er i så fall ganske vanlig. Noen drømmer at de føder en fisk, andre blir i drømmene sine mammaer til kattunger og vaser.

Drømmene dine er (heldigvis) ikke et forhåndsvarsel om hvordan din fødsel kommer til å bli. De hjelper deg derimot med å bearbeide følelser og forberede deg.

Du kan fortsatt ha sex

Magen begynner å bli stor, men du kan fortsatt ha sex om dere begge ønsker det.

Selve skjeden kan være litt tørr fordi hormonene har endret slimhinnene, men da går det an å bruke glidekrem eller parfymefri olje.

Om du eller mannen din har mistet lysten, eller du synes det er ubehagelig å ha sex, er det selvsagt noe begge må respektere. Det finnes også andre måter å gi hverandre nærhet på.

Les også: Dette bør du vite om keisersnitt

UKENS MAMMATIPS:

Noen jordmødre anbefaler gravide å smøre seg med olje i underlivet, altså området mellom endetarmen og skjeden, én til to ganger om dagen fra uke 34.

Tanken er at dette skal gjøre slimhinnene mer elastiske og dermed virke forebyggende på rifter under fødselen. Bruk en e-vitaminrik olje, for eksempel jordnøttolje eller olivenolje.

UKENS PAPPATIPS:

Hvis mulig, ta en kjøretur til fødeavdelingen for å forsikre deg om at du kan veien og finner fram til riktig parkeringsplass og riktig inngang.

Det er ingen grunn til å råkjøre. Husk at de fleste egentlig har svært god tid god tid til fødeavdelingen når dagen endelig kommer. (Hvis ikke din kjære sier noe annet. Stol på henne.)

Se video om hvordan det er å være gravid i denne uken her.

Denne saken ble første gang publisert 21/05 2013, og sist oppdatert 02/12 2019.

Les også