Gravid uke 33

Uke 33: Beveger på hender og føtter

Nå er det bare modningen som gjenstår.

GRAVID UKE 33: Slik ser det ut i magen din etter 33 uker.
GRAVID UKE 33: Slik ser det ut i magen din etter 33 uker. Foto: Illustrasjon: Scanpix/Science Photo Library
Sist oppdatert

Read in English: 33 weeks pregnant: Moves hands and feet

Nå som fødselen sannsynligvis er under to måneder unna, har du nok begynt å grue deg til den altoppslukende jobben som venter deg.

- En fødsel er hardt arbeid, men trolig det minst intellektuelle arbeidet som finnes. Kroppens hormoner er svært viktige redskaper under fødselen, og en coctail av adrenalin, oxytocin og endorfiner jobber sammen for at fødselen skal blir best mulig. For at disse hormonene skal få gjøre jobben sin, hjelper det med dempet belysning, fred og ro, sier jordmor Tone Dyran Smith, som har vært tilknyttet ABC-fødeavdelingen på Ullevål universitetssykehus siden 2002.

Nederst på siden finner du video om hvordan det er å være gravid i denne uken, samt oversikt over de andre artiklene i serien Gravid -uke for uke.

Jevnlige bevegelser

Babyen er omtrent 39 centimeter lang og veier 2,2 kilo.

Bevegelsene vil ofte endre karakter i slutten av svangerskapet. Hender og føtter rører seg, mens kroppen gjerne ligger i samme posisjon.

Men du skal fortsatt kjenne jevnlige bevegelser og reagere dersom det blir stille der inne.

Nå har den lille til og med begynt å få litt underhudsfett, og det er stort sett ren modning som gjenstår fram til termin.

Les også: Dette bør du ha klart til fødselen

Gravid uke 33 symptomer

Svangerskapet blir en større og større belastning på kroppen, men husk at du er laget for å tåle denne påkjenningen. Svangerskapskontrollene skal fange opp eventuelle avvik eller problemer.

Har du lagt merke til fargeforandringer rundt brystvortene og kjønnsorganet? Dette vil justere seg etter fødselen. Det samme vil sannsynligvis også eventuelle hudproblemer, som kviser og eksem.

Gravide bør allikevel være ekstra nøye med høy solbeskyttelse. Østrogennivået øker, og kombinert med soleksponering kan dette føre til pigmentflekker.

De som er så uheldige å være kvalme hele svangerskapet, kan fortelle at de umiddelbart føler seg bedre når babyen kommer ut.

Fødselen setter i gang mange prosesser i kroppen din, og melkeproduksjonen er kanskje den du vil merke mest til.

Mange blir overrasket over hvor enorme bryster de får et par dager etter fødselen.

UKENS MAMMATIPS:

Kjøp en amme-BH som er større enn den som passer deg nå. Den første tida etter fødselen vil du høyst sannsynlig få større bryster enn du trodde var mulig, men størrelsen justerer seg etter hvert.

UKENS PAPPATIPS:

Det kan være veldig skremmende å se sin kjære ha så voldsomme smerter, men husk at hun er skapt for å tåle det, selv om det ikke virker sånn underveis.

Du vil nok bli overrasket over å se at smertene forsvinner i samme sekund som barnet kommer ut.

Se video om hvordan det er å være gravid uke 33 her.

Denne saken ble første gang publisert 21/05 2013, og sist oppdatert 02/12 2019.

Les også