Svangerskapet blir en større og større belastning på kroppen, men husk at du er laget for å tåle denne påkjenningen. Kontrollene skal fange opp eventuelle avvik eller problemer.

Babyen er omtrent 39 centimeter lang og veier 2,2 kilo.

Jevnlige bevegelser

Bevegelsene vil ofte endre karakter i slutten av svangerskapet. Hender og føtter rører seg, mens kroppen gjerne ligger i samme posisjon.

Men du skal fortsatt kjenne jevnlige bevegelser og reagere dersom det blir stille der inne.

Babyen har underhudsfett

Nå har den lille til og med begynt å få litt underhudsfett, og det er stort sett ren modning som gjenstår fram til termin.

Har du lagt merke til fargeforandringer rundt brystvortene og kjønnsorganet? Dette vil justere seg etter fødselen. Det samme vil sannsynligvis også eventuelle hudproblemer, som kviser og eksem.

Fra jordmor Tone Dyran Smith:

"En fødsel er hardt arbeid, men trolig det minst intellektuelle arbeidet som finnes. Kroppens hormoner er svært viktige redskaper under fødselen, og en coctail av adrenalin, oxytocin og endorfiner jobber sammen for at fødselen skal blir best mulig. For at disse hormonene skal få gjøre jobben sin, hjelper det med dempet belysning, fred og ro."

Plutselig kvitt kvalmen

De som er så uheldige å være kvalme hele svangerskapet, kan fortelle at de umiddelbart føler seg bedre når babyen kommer ut.

Fødselen setter i gang mange prosesser i kroppen din, og melkeproduksjonen er kanskje den du vil merke mest til.

Mange blir overrasket over hvor enorme bryster de får et par dager etter fødselen.

UKENS MAMMATIPS:

Kjøp en amme-BH som er større enn den som passer deg nå. Den første tida etter fødselen vil du høyst sannsynlig få større bryster enn du trodde var mulig, men størrelsen justerer seg etter hvert.

UKENS PAPPATIPS:

Lurer du på hvor vondt det er å føde? Det får du (heldigvis?) aldri svaret på, men få deg en god latter ved å se en videosnutt av en mann som får testet hvordan fødselsrier kjennes ut.

Og husk at disse mennene bare kjenner riene som kommer tidlig i fødselsforløpet. De slipper å presse ut en klump på fire kilo.

Det kan være veldig skremmende å se sin kjære ha så voldsomme smerter, men husk at hun er skapt for å tåle det, selv om det ikke virker sånn underveis.

Du vil nok bli overrasket over å se at smertene forsvinner i samme sekund som barnet kommer ut.

Hør Mari Midtstigen snakke om uke 33 i denne podcasten:

Les hele saken

Se flere saker fra: Gravid uke for uke