Babyen er snart ferdig formet og har inntatt fosterstilling. Bena er trukket opp mot brystet, fordi det ikke er plass til å strekke dem i livmoren.

Babyen er omtrent 37 centimeter lang og veier 1,8 kilo. Nå snakker vi... ananas!

Fasongen på magen varierer

Det er imidlertid ennå mulig å endre fosterstilling, og på grunn av plassmangel eksperimenterer nok barnet med forskjellige stillinger.

Fasongen på magen din kan derfor variere i løpet av dagen. Selv fra utsiden er det mulig å se helt tydelig når babyen har bestemt seg for å prøve noe nytt der inne.

Tre hovedoppgaver

Barnet har nå tre hovedoppgaver:

Det skal vokse, det skal utvikle muskelstyrken, og det skal trene på å trekke pusten.

Likevel: Sannsynligvis går det altså helt fint om barnet av en eller annen grunn skulle bli født nå.

Fra jordmor Tone Dyran Smith:

"Snakk med jordmor om fødselen. Hva får deg til å føle deg trygg? Hvordan reagerer du når du har vondt?"

Reagerer på sollys

Huden er rosa og begynner å bli glattere. Pupillene reagerer på lys, og babyen merker hvis det kommer sollys på mors mage.

Livmoren har strukket seg til et stykke over navlen, og den vil gjennom resten av svangerskapet trekke seg sammen. Leddbåndene og senene dine blir mer tøyelige.

Flere kynnere

Du merker trolig stadig mer til kynnerne, særlig når du beveger deg. Blir det plagsomt, kan du prøve å endre aktivitet.

Om du da etter stund fortsatt merker at magen strammer seg med jevne mellomrom, bør du ringe jordmor eller fødeavdeling for å få råd.

UKENS MAMMATIPS:

Ved mange fødesteder er det bare far og eventuelle søsken som slipper inn på barselavdelingen/barselhotellet. Det er med god grunn de fleste jordmødre råder barselkvinner til ikke å ta imot så mye besøk.

Gi beskjed allerede nå, både til familie og venner, om dere tror dere vil gjøre dere litt utilgjengelige og utsette alle besøkene en stund. Det er mange nye inntrykk som skal fordøyes, og ikke alle orker å forholde seg til andre enn de aller nærmeste den første uka.

UKENS PAPPATIPS:

Om dere har flere barn, bør dere gjøre en avtale med noen som kan være barnevakt for eldre søsken når fødselen starter.

Er det noe annet dere trenger hjelp til? Besteforeldrene blir helt sikkert glade for å kunne bidra med noe, så lenge du spør pent og det er innenfor rimelighetens grenser.

Hør Mari Midtstigens podcast om uke 31 her:

Les hele saken

Se flere saker fra: Gravid uke for uke