Egget og sædcellen har smeltet sammen til en klump av celler som deler seg med rekordfart, og nå bruker egget noen dager på å finne et passende sted i livmoren der det kan grave seg ned og ligge godt beskyttet.

Festeblødning?

Klaffet det denne måneden, er du nå altså offisielt gravid. Problemet er at du ikke vet det ennå, og derfor er du på vill jakt etter graviditetssymptomer.

Noen opplever en såkalt festeblødning, som trolig arter seg som små spor av blod. Denne blødningen kommer i så fall rundt en uke før forventet mens.

Gravidhormonet HCG

Samtidig som det befruktede egget fester seg, starter produksjonen av et nytt hormon i kroppen.

Graviditetshormonet HCG stimulerer corpus luteum til å fortsette produksjonen av østrogen og progesteron frem til morkaken er dannet.

Fra jordmor Tone Dyran Smith:

"Dette er en spennende uke. Kanskje er du gravid, kanskje er du ikke gravid. Prøv å glede deg over spenningen og uvissheten."

Det er HCG-hormonet man måler når man skal sjekke om du er gravid, men foreløpig produseres det neppe nok HCG til at du kan få et sikkert svar på en eventuell graviditetstest.

Tidlige symptomer på graviditet

Sjansen er stor for at du ikke merker noe som helst til at kroppen endrer seg, men det er lov å kjenne etter, og kanskje diskutere eventuelle symptomer med andre prøvere?

Her kommer en liten liste over tidlige og vanlige symptomer:

- Søvnbehovet øker. Du blir trøttere.

- Brystene føles ømmere.

- Du blir psykisk mer ustabil. Humøret skifter hyppig.

- Kvalmen kommer kanskje snikende.

- Du kjenner stikninger og mensmurring i bekkenet.

- Du føler deg er oppblåst i underlivet.

UKENS MAMMATIPS:

Prøv å vente litt med å kjøpe graviditetstestene. De fleste testene er så og si helt sikre fra den dagen du forventer mensen. De kan også gi positive svar fire-fem dager før, men sjansen er stor for at du blir skuffet.

Uansett bør du alltid bruke morgenurinen når du tester.

UKENS PAPPATIPS:

Kanskje merker du allerede nå at din kjære er blitt mer ustabil i humøret? Hun kan nok ikke skylde på hormonene riktig ennå, og sannsynligvis er det alle tankene og forventningene som er årsaken. Men det er bare å venne seg til det, for ganske snart begynner graviditetshormonene å løpe løpsk. Hun gråter av ingenting, blir fortere sint og får mange rare behov.

Prøv å være litt overbærende og gi henne litt ekstra service, men sett også grenser for hva du finner deg i. Du fortjener ikke å bli tråkket på selv om hun er gravid.

Les hele saken

Se flere saker fra: Gravid uke for uke