Har du kjent små rytmiske bevegelser der inne? Da kan det være babyen din som hikker.

Den er nå omtrent 26 centimeter lang og rundt 400 gram tung. Hvilken frukt? Jo, et granateple, ifølge amerikanske The Bump.

Smaksløkene er under produksjon, og hjernen er så utviklet at den kan kjenne berøring.

Babyen vil også kunne kjenne kynnerne dine, men den synes ikke det er ubehagelig.

Morkakens plassering

Fortsatt er plassen i magen så god at det lille knøttet kan bevege seg i alle retninger. Morkakens plassering betyr mye for når du starter å kjenne liv. Hvis den har plassert seg på fremsiden av livmoren, vil mange erfare at det tar lengre tid å kjenne liv enn om den ligger et annet sted.

Har du merket at håret ditt er blitt annerledes? Mange blir mørkere for hvert barn de får. Noen blir tynnere i håret, mens andre blir tykkere. Noen får krøller, mens andre røyter.

Fra jordmor Tone Dyran Smith:

"Legg deg med magen godt inntil partneren din. Kanskje babyen sparker så det kjennes på utsiden?"

Tvillinggravid og sykmeldt

Mange tvillinggravide blir sykmeldte rundt denne tida. Selv om formen din fortsatt er god, er det viktig at presset mot mormunnen ikke blir så stort at fødselen settes i gang. Men dette trenger du ikke tenke på om du bare har ett barn i magen.

UKENS MAMMATIPS:

Har du begynt å tenke på å innrede et babyrom? Egentlig er det helt unødvendig. De fleste nyfødte sover i samme rom som foreldrene sine, så det eneste som trengs er egentlig en kommode til de små klærne.

Likevel er det mange som synes det er koselig å lage babyrom. Og er du en av dem, er det nok smart å sette i gang nå som formen er på sitt beste. Husk å bruke allergi- og gravidvennlig maling.

Ha i bakhodet at den lille babyen vokser ekstremt fort, og at det derfor er en fordel om rommet også passer for en 2-3-åring. Det er jo først da barnet så smått begynner å bry seg om rommet sitt.

UKENS PAPPATIPS:

Nå kan det hende du kan kjenne babyens bevegelser fra utsiden av magen. Legg en flat hånd på den ene siden av livmoren og dytt litt med den andre. Kanskje kjenner du noen små bevegelser i håndflaten din?

Hør denne ukens episode av 40 uker - en podcast om å være gravid, med redaktør Mari Midtstigen.

Les hele saken

Se flere saker fra: Gravid uke for uke