Endelig er du halvveis i svangerskapet. Hurra!

Babyen er nå rundt 25 centimeter lang og veier 325 gram, omtrent som en banan...

Trener øynene

Den sover like mye som et nyfødt barn, men det er ikke sikkert den sover når det passer deg. Og akkurat det er det vel like greit å venne seg til først som sist...

Hittil har babyen trent mest på grovmotorikken, men nå tar den også fatt på mindre muskler, som for eksempel øyemuskulaturen.

Har du kynnere?

De aller fleste kjenner bevegelser og spark rundt denne tiden, men noen få må vente enda litt til.

Livmoren trener fortsatt på å trekke seg sammen, og kanskje kjenner du av og til at magen strammer seg og blir hard. Det kalles kynnere.

Fra jordmor Tone Dyran Smith:

"Som jordmor pleier jeg å si: «Vær dere selv. Det finnes ikke én riktig måte å være på, så lenge barnet får kjærlighet, og dere tolker signalene og gir mat, kos, fred og ro."

Fødselsforberedende kurs

Finnes det fødselsforberedende kurs i nærheten av der du bor, enten på fødestedet eller den helsestasjonen du sokner til, kan det være en nyttig investering. Da treffer du andre i samme situasjon, og dere kan utveksle erfaring og lære mer om resten av svangerskapet og fødselen.

UKENS MAMMA- OG PAPPATIPS:

Hva slags mamma og pappa vil dere være? Hva vil dere ta med dere fra egen barndom? Hva vil dere gjøre annerledes enn foreldrene deres? Har dere en felles forståelse av hva som er gode foreldre? Skriv ned! Livet med barn blir neppe akkurat som planlagt, men det er alltid lurt å ha gjort seg opp noen tanker på forhånd.

Hør denne ukas episode av 40 uker - en podcast om å være gravid, med redaktør Mari Midtstigen:

Les hele saken

Se flere saker fra: Gravid uke for uke