Utrolig nok ligger allerede de 20 melketennene klare i gommen, og bak dem utvikles allerede de permanente tennene.

Babyen veier nå rundt 230 gram og er cirka 18 centimeter lang, og den er visstnok omtrent på størrelse med en stor søtpotet. Den er på vei inn en kraftig vekstperiode, og mange vil kunne kjenne de små beina sparke mot magen.

Umodne lunger

Anlegget til lungene er utviklet, men lungene er ikke modne og funksjonsdyktige.

Barnet vil derfor ikke være i stand til å puste av seg selv om det skulle forlate livmoren og fostervannet.

Dette skjer på ultralyd

Rundt denne uka er det tid for den ordinære ultralyden. Kanskje skal du nå få se omrisset av din sprellende baby for aller første gang.

Under ultralydundersøkelsen måles blant annet diameteren på hodet, diameteren over brystkassen og lengden på lårbeinet. Ved hjelp av disse målene vil legen eller jordmoren beregne en termindato.

Husk at termindatoen du får tar høyde for en variasjon 14 dager før og etter. De aller fleste føder innenfor dette tidsrommet.

Fra jordmor Tone Dyran Smith:

"Nå begynner partneren din å få en smalere del av senga. Magen blir større, og du har kanskje begynt å rigge deg til med flere ekstra puter."

Vil dere vite kjønnet?

For de aller fleste er ultralyden en fantastisk opplevelse som bekrefter at alt er bra og gjør graviditeten mer virkelig. Endelig får også pappaen stifte nærmere bekjentskap med barnet sitt.

Har dere lyst, er sjansen stor for at du får vite om det er gutt eller ei jente som gjemmer seg i magen.

Kan avsløre avvik

Men husk også at undersøkelsen av barnets organer kan avsløre avvik som må følges opp.

Siden det er en sjanse for at noe ikke er som det skal, bør du ha med deg barnets far eller en annen voksen til undersøkelsen. Det anbefales som regel å ikke ha med eventuelle søsken.

UKENS MAMMATIPS:

Begynner det å bli vanskelig å finne gode sovestillinger? Rigg deg til med flere puter. Mange erfarer at det er behagelig å ligge på siden med ei pute mellom knærne, og etter hvert kanskje også mellom anklene og under magen. Prøv deg fram.

UKENS PAPPATIPS:

Endelig har du sett barnet på ultralyd. Kjøp en liten ramme til ultralydbildet og gjør den til en sport å overbevise alle som kommer på besøk om at babyen ligner mest på deg.

Hør denne ukens episode av 40 uker - en podcast om å være gravid, med redaktør Mari Midtstigen.

Les hele saken

Se flere saker fra: Gravid uke for uke