Gravid uke 16

Uke 16: Kjenner du liv?

Føles det ut som at du har en sommerfugl i magen?

GRAVID UKE 16: Slik ser det ut i magen din etter seksten uker.
GRAVID UKE 16: Slik ser det ut i magen din etter seksten uker. Foto: Illustrasjon: Scanpix/Science Photo Library
Sist oppdatert

Read in English: 16 weeks pregnant: Can you feel your baby move?

Allerede nå er det noen som kjenner liv, hvis de kjenner riktig godt etter. Det kan kjennes som luftbobler eller små sommerfuglvinger som stryker deg på innsiden av mageskinnet.

- Min erfaring er at en del nå kjenner at det livner til i magen. Kanskje er du en av de heldige som allerede merker de små, små bevegelsene, spør jordmor Tone Dyran Smith, som har vært tilknyttet ABC-fødeavdelingen på Ullevål universitetssykehus siden 2002.

Nederst på siden finner du video om hvordan det er å være gravid i denne uken, samt oversikt over de andre artiklene i serien Gravid -uke for uke.

Babyen eller bare rumling?

Den lille krabaten er omtrent på størrelse med en avokado.

Det er imidlertid så tidlig at du ikke kan regne med å kjenne liv hver dag. Kanskje kjenner du noe den ene dagen og så kan det gå et par dager eller til og med uker til neste gang.

Noen førstegangsgravide kjenner med én gang at dette var noe de aldri hadde kjent før, mens andre er usikre på hva som er vanlig aktivitet i magen og hva som er babybevegelser.

Hvor tidlig du kjenner liv, er også avhengig av hvor morkaken er plassert, fosterets størrelse og hvor aktivt barnet er.

Babyen har hår

Babyen er nå rundt 16 centimeter lang og 135 gram. Babykroppen er dekket med små hår som snart avtegner seg på hodet, øyebryn og øyevipper.

Organutviklingen er mer eller mindre fullført, og bevegelsene blir mer og mer koordinerte.

Kroppen din har så smått begynt å overføre antistoffer til fosteret, slik at det er beskyttet mot infeksjoner.

Gravid uke 16 symptomer

Det er vanlig å kjenne litt økt hjertebank i denne perioden på grunn av den økte kapasiteten i hjertet ditt. Dette er imidlertid overhodet ikke farlig.

Bekkenløsning kan også inntreffe nå. Dette er noe som alle gravide får, men ikke alle opplever at det gjør vondt. Bekkenløsning betyr bare at kroppen gjør seg klar til å føde. Graviditetshormonene påvirker bekkenet slik Sat leddbåndene blir mer fleksible, som en del av kroppens forberedelse til fødselen. Dette gjør at det stilles større krav til bekkenets støttemuskulatur, og man blir mer utsatt for feilbelastning.

UKENS MAMMATIPS:

Begynn å tenke på økonomiske rettigheter og foreldrepermisjon.

Hva har du rett på i mammapermisjonen? Hvordan skal dere dele permisjonen mellom dere? Hvor lenge vil du være hjemme? Vil du ta deler av permisjonen på deltid? Har dere lyst og mulighet for å ta noe ulønnet permisjon for å flytte barnehagestarten litt? Tenker du at du skal amme lenge?

UKENS PAPPATIPS:

Hva er dine tanker om pappapermisjonen? Det er lurt å begynne planleggingen nå. Vil du ta ut fedrekvoten sammenhengende? Eller vil du dele dem opp? Hvilke rettigheter har du din situasjon? Reglene er noe annerledes for frilansere og selvstendig næringsdrivende enn for fast ansatte.

Husk at du har krav på to uker fri i forbindelsen med fødselen. Sannsynligvis vil både du, mor og babyen ha stor glede av at du blir hjemme. Noen arbeidsgivere trekker deg i lønn for disse ukene, andre gjør det ikke.

Se video om hvordan det er å være gravid i uke 16 her.

Denne saken ble første gang publisert 20/05 2013, og sist oppdatert 01/12 2019.

Les også