Allerede nå er det noen som kjenner liv, hvis de kjenner riktig godt etter. Det kan kjennes som luftbobler eller små sommerfuglvinger som stryker deg på innsiden av mageskinnet.

Den lille krabaten er omtrent på størrelse med en avokado.

Babyen eller bare rumling?

Det er imidlertid så tidlig at du ikke kan regne med å kjenne liv hver dag. Kanskje kjenner du noe den ene dagen og så kan det gå et par dager eller til og med uker til neste gang.

Noen førstegangsgravide kjenner med én gang at dette var noe de aldri hadde kjent før, mens andre er usikre på hva som er vanlig aktivitet i magen og hva som er babybevegelser.

Hvor tidlig du kjenner liv, er også avhengig av hvor morkaken er plassert, fosterets størrelse og hvor aktivt barnet er.

Fra jordmor Tone Dyran Smith:

"Min erfaring er at en del nå kjenner at det livner til i magen. Kanskje er du en av de heldige som allerede merker de små, små bevegelsene?"

Babyen har hår

Babyen er nå rundt 16 centimeter lang og 135 gram. Babykroppen er dekket med hår som snart avtegner seg som hår på hodet, øyebryn og øyevipper.

Organutviklingen er mer eller mindre fullført, og bevegelsene blir mer og mer koordinerte.

Kroppen din har så smått begynt å overføre antistoffer til fosteret, slik at det er beskyttet mot infeksjoner.

UKENS MAMMATIPS:

Begynn å tenke på økonomiske rettigheter og foreldrepermisjon.

Hva har du rett på i din situasjon? Hvordan skal dere dele permisjonen mellom dere? Hvor lenge vil du være hjemme? Vil du ta deler av permisjonen på deltid? Har dere lyst og mulighet for å ta noe ulønnet permisjon for å flytte barnehagestarten litt? Tenker du at du skal amme lenge?

UKENS PAPPATIPS:

Hva er dine tanker om pappaperm? Det er lurt å begynne planleggingen nå. Vil du ta ut fedrekvoten sammenhengende? Eller vil du dele dem opp? Hvilke rettigheter har du din situasjon? Reglene er noe annerledes for frilansere og selvstendig næringsdrivende enn for fast ansatte.

Husk at du har krav på to uker fri i forbindelsen med fødselen. Sannsynligvis vil både du, mor og babyen ha stor glede av at du blir hjemme. Noen arbeidsgivere trekker deg i lønn for disse ukene, andre gjør det ikke.

Hør denne ukens episode av 40 uker - en podcast om å være gravid, med redaktør Mari Midtstigen.

Les hele saken

Se flere saker fra: Gravid uke for uke