Hvis det lille barnet stryker seg over leppene sine, oppstår en sugereaksjon. Den livsviktige sugerefleksen er altså allerede under utvikling.

Gjennomsiktig hud

Fosteret er nå rundt 8 centimeter langt fra isse til sete og veier 35 gram. Livmoren er omtrent så stor som en knyttneve, og det lille vidunderet er omtrent så stor som en fersken. Proporsjonene er forandret, så nå er beina lengre enn armene.

Huden ser rød og gjennomsiktig ut.

Svelger fostervann

Fosteret produserer selv urin og skiller det ut i fostervannet. Det både svelger og fordøyer fostervannet, selv om dette vannet ikke gir næring. All næring kommer nemlig via deg gjennom navlestrengen og morkaken.

Ufarlige stikninger

Mange gleder seg nå veldig til at magen skal bli ordentlig synlig. Den oppleves nok størst på kvelden. Det er fortsatt en stund til den klassiske kulen dukker opp, i hvert fall for førstegangsfødende.

Kjenner du av og til små stikkende smerter på siden av magen? Dette er helt ufarlig og kommer av strekk i senene som livmoren henger i.

Bedre form

Sjansen er stor for at du nå begynner å føle deg litt bedre om formen har vært laber tidligere i svangerskapet.

Dessverre er det ikke alle som er like heldige. Noen er kvalme i ni måneder, men heldigvis gjelder ikke det gravide flest.

Fra jordmor Tone Dyran Smith:

"Kjøp en behagelig strechbukse. Særlig på ettermiddagen vil du merke at magen er større, og da bør du legge vekk de trange dongeribuksene."

UKENS MAMMATIPS:

Begynner buksene å føles litt trange? Velg gravidklærne med omhu. De skal være behagelige og pene, samtidig som du neppe vil bruke enorme summer på klær som bare skal brukes noen få måneder.

Et par gravidjeans er en sikker investering. Det samme er en løs og behagelig joggebukse som kan brukes helt fram til fødselen (og rett etterpå...).

Men ellers kan du nok stort sett handle i normale butikker. En svart stretchkjole og stretchy skjørt kan brukes til både jobb og fest. Store gensere passer alltid, og noen tights vil du helt sikkert få bruk for.

Mange opplever at de også må investere i nye bh-er underveis i graviditeten.

UKENS PAPPATIPS:

Ta turen til en barneklesbutikk og kjøp den aller første babybodyen. Velg selvsagt den stilen du selv liker, om det så betyr at du bestiller hele babykolleksjonen til en fotballsupporterklubb.

Det viktigste er at du tar innersvingen på barnets mor og kjøper noe hun selv aldri ikke ville valgt.

Hør denne ukens episode av 40 uker - en podcast om å være gravid, med redaktør Mari Midtstigen.

Les hele saken

Se flere saker fra: Gravid uke for uke