Kroppen din forandrer seg etter at du har fått barn. Det er et kjent bekymringsmoment at rumpa går fra å være en spretten sak til å bli flat og dvask etter et svangerskap, og at du ønsker tips for å unngå hengepupper. Det er bare en av mer enn 100 tegn på at du har fått barn.Så fort graviditetstesten viser to streker, ser man for seg sprettrumpa henge nedpå knehasen. Men er det egentlig sånn?

Mindre aktivitet - mindre sprett

Personlig trener-ansvarlig i SATS Norge, Peter Cederholm, har fått flere henvendelser fra kvinner som sliter med at kroppen ikke er like stram og fast etter et svangerskap. Han tror derimot ikke at det kun skyldes at du «kun er gravid».

- Jeg tror det handler mest om mindre aktivitet, sier han til foreldre.no

Videre forteller han at det er mange som holder formen gjennom å trene gjennom hele graviditeten, men at mange har problemer under denne tiden, noe som ikke gjør det så lett å være aktiv.

Vet du om det faktisk er slik at rumpa bli flatere?

- Jeg har ingen grunn til å tro eller vite om den blir flatere under graviditeten, men det er klart at kroppen blir slappere om aktiviteten reduseres, forklarer han.

spretne rumper

KIROPRAKTOR: Pia Hartberg ved Nemus Bryn i Oslo. © Foto: Privat

Bekkenet forandrer seg

Under en graviditet vil kroppen ha større fettlagre, noe som gjør det lettere å legge på seg på problemområder som rumpe og lår. Men også bekkenet og hofta kan være med på å få rumpa til å virke slappere enn vanlig.

- Bekkenet forandrer seg under et svangerskap, forteller kiropraktor Pia Hartberg ved Nemus Bryn til Foreldre og Barn.

Hun forklarer at hormonene i kroppen gjør at ligamentene (bindevevsbånd) i bekkenet utvider seg slik at babyen skal kunne komme ut.

- Dette gjør at man kan føle at kroppen forandrer seg. Men dette kan jo trekke seg sammen etterpå, sier hun.

personlig trener

PT-ANSVARLIG: Peter Cederholm I SATS Norge har hatt flere klienter som føler rumpa har blitt flatere under en graviditet. © FOTO: Sats

Tips til rumpetrening hjemme

  • Knebøy
  • Sette seg på en stol og reise seg opp igjen.
  • Stå på alle fire og løft et ben bak og opp mot taket.
  • Ligge på ryggen med føttene i gulvet, og løft rumpa opp slik at den er parallell med gulvet og knip rumpemusklene sammen. Senk halvveis ned før du løfter rumpa opp igjen.

Kilde: PT Peter Cederholm

- Ta på joggeskoa

I likhet med Cederholm, tror Hartberg at mangel på trening under svangerskapet er hovedgrunnen til at folk mister spretten. Det er lett å bli sofaslitere under et svangerskap, og dermed miste muskelmasse.

- Det beste er å ta på seg joggeskoa og treningsklærne og bevege seg, sier hun.

Cederholm er enig

- Mitt råd for å beholde formen under en graviditet er å prøve å fortsette å være aktiv. Selvfølgelig i den grad kroppen tillater deg det. Et sunt kosthold hjelper også mye på veien, forklarer han.

Fordel å være aktiv

Om du flink og trener under svangerskapet vil det være lettere for deg å komme tilbake i den formen du var før ble gravid. Selv om alle har ulike forutsetninger.

- For mange kan det være en vanskelig oppgave. Da er det en fordel med en PT som kan tilrettelegge treningen for et optimalt resultat, forklarer Cederholm.

Han forteller at man ikke bør slutte å trene når man er gravid om man har mulighet til å røre på seg.

- Det er viktig å holde seg aktiv så godt det lar seg gjøre. Men det viktigste er det du har inne i magen, og ikke om du har sprettrumpe under graviditeten, sier han.

Blir ikke automatisk flat

Lege og gynekolog Stine Fremming ved Volvat i Oslo stiller seg på lik linje med Cederholm og Hartberg, og forteller at det ikke er gitt at rumpa automatisk blir flat.

- Det er ikke noe holdepunkt for at det skjer noe med rumpa under en graviditet, forteller hun til foreldre.no.

Trening gir sprettrumpa tilbake

Jordmor Anette Hagen ved Føde Gyn-mottaket på Ullevål sykehus, tror trening er den eneste måten å få sprettrumpa tilbake på. Hun forteller at musklene i rumpa ikke blir påvirket av en graviditet.

- Det selvsagt tyngre for kroppen å være gravid, men musklene i kroppen blir ikke påvirket i den grad at det har noe å si på rumpa, forteller hun til foreldre.no

- Jeg har vært jordmor i 25 år og jeg har aldri hørt om at det er tilfelle at rumpa bli flatere under en gravidtet.

FLAT RUMPE: Om du flink og trener under svangerskapet vil det være lettere for deg å komme tilbake i den formen du var før ble gravid. © FOTO: Thinkstockphoto

Les hele saken