Farskap

To potensielle fedre

- Jeg var utro, ble gravid og visste ikke hvem faren var, forteller "Marianne".

ILLUSTRASJONSFOTO: - Det var uutholdelig å ikke vite hvem som var far til barnet, forteller " Marianne"
ILLUSTRASJONSFOTO: - Det var uutholdelig å ikke vite hvem som var far til barnet, forteller " Marianne" Foto: FOTO: Istockphoto
Sist oppdatert
Jeg hadde vært utro og havnet i en selvforskyldt situasjon, som er forbundet med mye skam

- Det var grusomt ikke å vite, og jeg følte meg veldig usikker. Jeg hadde vært utro og havnet i en selvforskyldt situasjon, som er forbundet med mye skam, forteller "Marianne" (39) til Klikk.no.

Nå er hun gravid i uke 23 og har funnet ut av hvem som er far til barnet i magen. Men veien dit var lang. For det er ulovlig i Norge å ta DNA prøver av fosteret for å finne ut hvem som er biologisk far. En slik test må vente til barnet er født.

Bestemte meg tidlig

- Jeg bestemte meg veldig tidlig for at jeg ikke ville holde ut å vente i ni måneder for å få svar, og begynte å lete på nettet og spørre helsepersonell om hvordan jeg kunne gå fram for finne mulige tilbud i utlandet. Usikkerheten ville påvirke hele svangerskapet mitt, og jeg følte at dette ikke ville gagne verken barnet, de to potensielle fedrene eller meg, sier Marianne.

Møtt med skepsis

Hun tok kontakt med gynekologer, jordmødre, leger, Rettsmedisinsk institutt og andre fagmiljøer for å fortelle om situasjonen og usikkerheten sin.

- Jeg følte jeg ble uglesett og møtt med skepsis. Jeg fikk ingen informasjon om at jeg kunne gjøre dette i utlandet eller tips til hvor jeg kunne henvende meg videre.

Les mer om temaet på Barnimagen.com

Rådet til abort

Marianne forteller at hun også indirekte følte seg rådet til å ta abort.

- En gynekolog jeg snakket med, opplyste meg om at det var fri abort i England inntil uke 20. I etterkant tenkte jeg mye på hvorfor han sa dette. En abort var uaktuell for meg. Jeg ville beholde barnet uansett hvem som viste seg å være far.

Les også: Hvem er far til barnet

Svenskehandel

Etter mye reserach fant Marianne ut at hun kunne få tatt en farskapstest i Sverige.

- Jeg måtte fortelle kjæresten min hva som hadde skjedd, og heldigvis ble han med meg til Sverige for å teste.

Han hun hadde vært utro med, ble også informert om situasjonen.

I Sverige ble det tatt fostervannsprøve og DNA prøver av Marianne og kjæresten. Det kostet ca kr 10 000.

- Legen vi snakket med der mente at slik testing faktisk kunne forhindre at kvinner tok abort. En del kvinner som er usikre på hvem barnefaren er, velger nemlig abort for å unngå å få barn med en uønsket far. En farskapstest gjør imidlertid at mange kvinner blir lettet og velger å beholde barnet. Og selv om man risikerer å få en ubehagelig sannhet, er det alltid bedre å vite enn ikke å vite.

Abortfrykt

I Norge har man rett til fostervannsprøve når man er 38 år.

- Jeg trodde kanskje at dette ville åpnet for muligheten for meg til å kunne ta en farskapstest i Norge - for i og med at jeg likevel kunne ta en fostervannsprøve, så kunne man jo teste for to ting samtidig: Både farskap og ev. sykdommer/kromosomfeil ved fosteret. Jeg sjekket muligheten for dette, men svaret fra det norske helsevesen forble negativt - farskapstest før fødsel var utelukket, forteller Marianne.

Inntil 2004 var det lov å gjøre slike tester i Norge etter uke 18 i svangerskapsuke. Men etter dette mente departementer at det ikke var behov for farskapstesting på fosterstadiet fordi det kunne føre til at man valgte abort hvis barnet hadde "feil" far.

Unntaket er hvis en kvinne har vært utsatt for seksuelle overgrep eller voldtekt.

Les også: Også menn har biologisk klokke

Har forståelse

Marianne har forståelse for at farskapstest før fødsel ikke er lov i Norge, fordi en fostervannsprøve innebærer en forbigående økt risiko for abort forbigående med mellom 0,5 og 1 %. Abortrisikoen synker så gradvis i løpet av 1 uke tilbake til utgangsrisikoen.

- Det er jo ingen medisinsk begrunnelse for å ta denne testen. Men likevel mener jeg det burde vært lov, fordi dette er så vanskelig å leve med for dem det gjelder. Man blir så sårbar og alene og all usikkerheten vil også påvirke fosteret og fødselsforberedelsene. Det siste man ønsker er å bli møtt med skepsis fordi man har vært utro. Det er mange årsaker til at mennesker er det, og det kan faktisk skje de fleste av oss.

Testen viste at det var kjæresten til Marianne som var far til barnet . De er fortsatt sammen, og har jobbet seg gjennom problemene. Nå gleder de seg til å bli foreldre sammen.

Les også: Alt om abort

Denne saken ble første gang publisert 05/02 2009, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også