Te kan gjøre deg mer fruktbar

To kopper te om dager kan øke sjansen for å bli gravid

Ny forskning viser at kvinner som drikker to kopper te om dagen har 27 prosent større sjanse for å bli gravide.

DRIKK TE OG BLI GRAVID: Forskere fra universitetet i Boston har funnet ut at kvinner som drikker to kopper te om dagen er mer fruktbare enn andre

DRIKK TE OG BLI GRAVID: Forskere fra universitetet i Boston har funnet ut at kvinner som drikker to kopper te om dagen er mer fruktbare enn andre Foto: Illustrasjonsfoto: Thinkstock.com

Publisert Oppdatert

Brus derimot gjør deg mindre fruktbar.

Du har sikkert hørt mange gode og mindre gode tips som skal hjelpe deg å bli gravid. Alt fra å stå på hodet etter sex til å til å spise mindre kjøtt skal ifølge ryktene ha en effekt. Men har du hørt at te kan øke sjansene dine for å bli gravid?

Forskere ved universitetet i Boston har overvåket 3 600 danske kvinner som aktivt forsøkte å få barn i ett år. Resultatene viste at de kvinnene som drakk te regelmessig (to kopper om dagen) hadde 27 prosent større sjanse for å bli gravide.

Forskningsresultatene ble publisert i International Journal of Epidemiology, og er den største studien så langt som tar for seg effekten av koffein på graviditet.

Te er ingen mirakelkur

Elizabeth Hatch, professor ved Universitetet i Boston, står bak studien. Ifølge henne er resultatene oppsiktsvekkende, men vanskelige å forklare.

- Jeg er ikke helt sikker på hva som kan forklare den noe høyere fruktbarheten vi så hos kvinner som drakk to eller flere kopper te om dagen. Te inneholder polyfenol og antioksidanter som kan være fordelaktig for helsen generelt, så det er mulig at det også kan være noen ingredienser i te som hjelper til å øke fruktbarheten, forteller Hatch til Foreldre & Barn.

Hun påpeker imidlertid at te ikke er en mirakelkur til å bli gravid.

- Te er definitivt ingen mirakelkur. Det er mulig at det ikke er selve teen som er løsningen. Det kan også være aspekter ved tedrikkernes livsstil som påvirker fruktbarheten i positiv retning, men det har vi ikke funnet svaret på, sier hun.

Tips til å bli gravid debatteres også i vårt Barn i magen-forum: "Det de ofte gjør som sånn "siste forsøk" er å sette dama på p-piller en kort stund, for så å slutte igjen. Mange har visst et fruktbarhetsvindu ett par uker etter slutt på p-pillen, og har lett for å bli gravid da" tipser en av våre forumbrukere.

Må tolkes med varsomhet

Hatch sin studie fant også at kaffedrikking i moderate mengder ikke hadde en effekt på fruktbarheten i den ene eller andre retningen.

- Tidligere studier har vist at mer enn to kopper kaffe om dagen øker sjansene for spontanabort, men det er ikke nødvendigvis koffeinen i kaffe som er forklaringen på dette, sier gynekolog Øystein Magnus ved Aleris fertilitetsklinikk.

Han synes studien er interessant, men oppfordrer folk til å tolke slike forskningsresultater med varsomhet.

- Hvis en sak skal etableres som en sannhet må det gjøres flere studier over tid. Fertilitetsforskning er veldig komplisert fordi fruktbarhet beror på funksjoner hos både mannen og kvinnen, forteller Magnus.

Bytt ut Cola med te

Et annet interessant funn i studien fra universitetet i Boston er at brus har negativ effekt på fruktbarheten.

De kvinnene som drakk brus daglig, både vanlig og lettbrus, hadde 20 prosent lavere sjanse for å bli gravide.

- Vil du anbefale kvinner som forsøker å bli gravide å bytte ut Colaen med te?

- Kvinner som drikker mye brus tenderer til å være overvektige, og kvinner med høy BMI har noe lavere fruktbarhet. Vi kontrollerte for denne faktoren i analysen vår og kvinner som drakk brus hadde likevel lavere fruktbarhet. Brus gir deg ikke noe annet enn kalorier, så å bytte til et par kopper te om dagen synes jeg høres fornuftig ut. Men alt med måte, råder Hatch.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning