GRAVID I BIKINI

SOMMERKLAR: Også gravide ønsker å se freshe ut i bikini, og de aller fleste tar bikinilinjen, enten med høvel eller voks. Noen går enda lenger. © Foto. iStockphoto

Brasiliansk voksing av underlivet er en svært populær behandling på hudpleiesalongene, ikke minst nå i sommermånedene.

Og gravide er intet unntak. Mange holder på den hårløse trenden selv med voksende mage, og stadig flere velger å fjerne alt kjønnshåret med flytende, varm voks.

Brasiliansk betyr at absolutt alt kjønnshåret fjernes, både på sidene, foran, midt under og bak. Noen beholder en liten stripe foran.

Vokser på termindagen

Hudpleier Fay Lystad, daglig leder ved Afroditeklinikken i Oslo, forteller at hun tar imot gravide hver eneste dag for brasiliansk voksing.

- Gravide jenter kommer helt frem til termindagen og vokser seg hos meg. Det har blitt stadig vanligere, akkurat som blant kvinner ellers. De fleste kommer fast en gang i måneden for voksing, så vi følger dem fra før de blir gravide til ungen er ute.

Lystad ser ingen problemer med at høygravide vokser underlivet, og synes ikke selv det er noe problematisk å gjøre denne behandlingen på kvinner med stor mage.

- Det eneste er at huden kan bli noe mer ømfintlig under en graviditet, slik at voksingen kan kjennes mer smertefull for den gravide. Men vokser du fast hver måned løsner håret lettere fra røttene, så det gjør mindre vondt, forteller hun.

Hun har aldri hørt om noen som har fått infeksjon på grunn av voksingen.

- Tvert imot, en gravid kom til meg for brasiliansk nettopp fordi hun snart skulle føde. Hun hadde et barn fra før, og hadde ikke fjernet hår før forrige fødsel. Hun revnet litt og måtte sy etter fødselen, og hadde da vært så uheldig å få kjønnshår sydd inn i stingene - noe som visstnok gjorde fryktelig vondt etterpå. Det ville hun unngå denne gangen, derfor kom hun for å ta full brasiliansk, forteller Lystad.

- Det må jo også være lettere for jordmor å sy etter fødselen, om det ikke er urskog der nede, legger hun til.

«Hvorfor freshe seg opp for jordmor?»

På forumet til BarniMagen.com er det flere diskusjoner som handler om intimfrisering før fødselen.

«Brasiliansk voksing før fødsel, noen erfaringer?», er overskriften på et innlegg fra gravide «Annci»..

«Er 37 uker på vei og vil gjerne vokse meg før fødsel, synes det virker ganske greit. Noen som har gjort det? Usikker på når jeg skal gjøre det, men tenker cirka 1 uke før termin. Etter hva jeg har forstått, så er det ikke noe i veien for å vokse seg selv om man er gravid. Har kun prøvd det før jeg ble gravid. Ganske ålreit, synes jeg. Erfaringer?»

Meningene er delte.

«Jeg vokser i salong. Orker ikke sting og renselse med urskog. Jeg har vokset jevnlig hele graviditeten», svarer en kvinne.

Andre er mer skeptiske.

«Hvorfor risikere noe bare for å freshe seg opp for jordmor? Ler meg ihjel, jeg altså. Sorry, men du er klar over at du risikerer å både tisse og bæsje på deg under fødselen? Men du er jo i hvert fall nyvokset. Hehe. Jordmor har nok sett mye verre ting enn litt hår», svarer en kvinne.

Vokser for å se velstelt ut

«Annci» understreker at hun vil vokse for sin egen skyld, ikke for jordmorens:

«Pynter meg ikke for jordmora, nei, Gjør det for mitt eget velvære. Har aldri spredd beina ustelt for noen, fordi jeg ikke føler meg komfortabel med det. At jordmødrene ikke bryr seg vet jeg da, men jeg klarer ikke å la være å bry meg. Gjør det meg forfengelig, så ok.»

Det er også inntrykket til hudpleier Fay Lystad.

- Gravide vokser seg som en forberedelse til fødselen, gjerne et par uker før, i tilfelle ungen kommer før termin. De gjør det mest for sin egen del, for ikke å føle seg ustelte. De vil se freshe ut, sier hudpleieren.

Advarer mot voksing i Bergen

En kvinne skriver at de på kvinneklinikken på Haukeland sykehus i Bergen anbefaler gravide å ikke fjerne kjønnshår siste måned før forventet fødsel, verken med høvel eller voks, på grunn av økt fare for infeksjon ved snittet.

Det bekrefter jordmor Kjersti Irgens, privatpraktiserende jordmor i Bergen.

- I Bergen anbefaler vi ikke intimbarbering siste måned før fødsel, da vi regner med at dette kan øke infeksjonsrisiko ved keisersnitt, forteller Kjersti irgens.

Hun vil heller ikke anbefale voksing til gravide som ikke har gjort det før, da det kan oppstå infeksjoner i hårsekker.

- Men dersom kvinnen har gjort dette tidligere med stor suksess, så må hun selv vurdere det, legger hun til.

Jordmoren understreker at det ikke er et problem at man ikke er nybarbert før en fødsel.

- Fødsel går akkurat like fint selv om man har hår. Dersom det er mye kan det være litt i veien ved sying etter fødselen, men da klipper vi bare litt, sier Irgens.

- Hysteri for kroppshår

Jordmor Åse Olivia Grette ved Hjemmefødsel.no forteller at det for førti år siden var vanlig at fødende kvinner ble barbert nedentil, men at det ikke forekommer lenger.

- Det er forhistorisk. Min erfaring er at selv om man revner litt, skal det være veldig kraftig hårvekst før det blir noe problem å sy. I så fall tar vi bare saksen og klipper litt for å få oversikt, sier Grette.

Hun tror at ønsket om å ha et glatt underliv før fødselen, mest av alt henger sammen med den hårløse trenden ellers i samfunnet.

- Det blir bare mer og mer hysteri for kroppshår i samfunnet vårt. Jeg tror nok det særlig vil være unge jenter som har et ønske om å se delikate ut nedentil, når de skal blottlegge kjønnet under fødselen. Men det er i alle fall ingen grunn til å fjerne hår for å være føre var, sier hun bestemt.

Har du iPhone? Sjekk ut vår Uke til uke-app i App Store

Les også:

Unngå de verste vokstabbene

Slik er kroppen etter fødselen

Føder under hypnose

Avstemning

Har du tenkt å fjerne hår før fødselen?

23% stemmer
Ja, med voks
44% stemmer
Ja, med høvel
14% stemmer
Nei, jeg er redd for infeksjoner
19% stemmer
Nei, jeg fjerner aldri kjønnshår
Les hele saken