Svangerskapsdiabetes

KAN GJØRE NOE: Å oppdage svangerskapsdiabetes kan være en lykke for kvinnen. Det gir mulighet til å gjøre noe med kosthold og mosjon og forebygge diabetes senere i livet. © Monkey Business Images Illustrasjonsfoto: Colourbox

Fakta om svangerskapsdiabetes

 • Produksjonen av insulin øker under svangerskapet for at blodsukkeret skal holde seg på et normalt nivå.
 • Hos noen øker det ikke tilstrekkelig, slik at blodsukkerøkningen etter måltider blir høy. Er den høy nok, klassifiseres det som svangerskapsdiabetes.
 • Gravide med foreldre eller søsken som har diabetes, gravide over 38 år, overvektige gravide og gravide fra enkelte innvandrergrupper har økt risiko.
 • Symptomer på svangerskapsdiabetes kan være nedsatt allmenntilstand, tørste og hyppig vannlating - symptomer som mange gravide har uansett.
 • Tilstanden oppdages ved en såkalt glukosebelastning, hvor den gravide må drikke sukkervann på kort tid. En blodprøve før og etter gir svar på om man har svangerskapsdiabetes.
 • En svak grad av svangerskapsdiabetes kan behandles med livsstilsendringer. I mange tilfeller må kvinnen i tilegg ha insulinbehandling under svangerskapet.

Kilder: Folkehelseinstituttet / Doktoronline

13 prosent av gravide i Norge utvikler svangerskapsdiabetes under graviditeten, viser ferske tall fra studien STORK fra Groruddalen i Oslo.

Dette er ti ganger så mange som de offisielle tallene fra Folkehelseinstituttet viser - og gir grunn til bekymring.

Svangerskapsdiabetes kan føre til større barn og komplikasjoner under fødsel - og forhøyer samtidig risikoen for at kvinnen utvikler diabetes 2 i årene etter fødselen.

- Aller helst bør svangerskapsdiabetes forebygges før kvinnen går inn i graviditeten, men det er også mulig å forebygge svangerskapsdiabetes mens hun er gravid, forklarer professor i indremedisin og diabetes ved Oslo Universitetssykehus, Kristian Folkvord Hanssen.

BMI under 27

Professoren påpeker at kvinner bør gå inn i svangerskapet som normalvektige.

- Overvekt er en av de viktigste risikofaktorene for å utvikle svangerskapsdiabetes. Kvinner bør derfor ikke gå inn i svangerskapet sterkt overvektige. BMI under 27 er en fordel, råder han.

Han råder overvektige gravide til å gå opp færre kilo enn normalt under svangerskapet.

- Gjennomsnittlig vektøkning under et svangerskap er 12 kilo. De som er overvektige kan begrense vektoppgangen til mellom 7 og 8 kilo. Dette handler ikke om slanking, men om å gå opp færre kilo. Undersøkelser viser at for barn av overvektige er det positivt at mor ikke går opp alle kiloene, men for barn av normalvektige er det viktig at mor går opp 12 kilo, forklarer professoren.

I likhet med andre vestlige land har Norge sett en tredobling i antall overvektige de senere årene. Folkvord Hanssen er bekymret.

- Vi trenger en større bevissthet rundt kosthold og mosjon i alle lag i samfunnet for å motvirke overvekt og overvektsrelaterte sykdommer, slår han fast.

Riktig mat er viktig

Overvektige kvinner er ikke den eneste gruppen som har større risiko for å utvikle svangerskapsdiabetes. Også kvinner over 38 år, kvinner fra enkelte innvandrergrupper samt kvinner med diabetes i nær slekt har større risiko for å utvikle svangerskapsdiabetes.

Kvinner i risikogruppene bør være ekstra påpasselige med hva som utgjør kostholdet under graviditeten.

Sats på mat som er fattig på karbohydrater.

- Få i deg nok grønnsaker, kjøtt og fisk. Spis desto mindre sukker, søtsaker, søte drikker og andre karbo-rike produkter. Det er også viktig å få tilstrekkelig med bevegelse. Trenikng under graviditeten er sunt, understreker Folkvord Hanssen.

- Det å oppdage svangerskapsdiabetes kan være en lykke for kvinnen. Det gir henne muligheten til å gjøre noe med kosthold og mosjon og forebygge diabetes senere i livet, legger han til.

Storkstudiet

 • Stork er en kartlegging av gravide i bydelene Stovner, Bjerke og Grorud hvor et av målene er å finne ut hvordan svangerskapsdiabetes påvirker helsetilstanden til mor og barn på kort og lang sikt. STORK Groruddalen ledes av Anne Karen Jenum.
 • Det er også en målsetning og finne årsakene til at svangerskapsdiabetes og type 2 diabetes øker.
 • 13 prosent av de gravide i undersøkelsen har svangerskapsdiabetes.
 • Bydelene har en høy andel innvandrere som kan være mer disponert for å få svangerskapsdiabetes, men dette er ikke hele forklaringen på det høye tallet. Tallet var også høyt for etnisk norske gravide.
 • Mens innvandrerkvinner utgjorde 17 prosent, lå etnisk norske nordmenn på 11 prosent.

Tester for svangerskapsdiabetes

Jordmor Marie Svedberg ved Jordmorsenteret på CCVest i Oslo tar alltid en glukosebelastningstest på gravide dersom hun mistenker at de har svangerskapsdiabetes.

- Jeg tar en glukosebelastningstest på kvinner i risikogruppen og på dem som har sukker i urinen ved urinprøve. I blant har de sukker i urinen fordi de har vært i bursdagsselskap dagen før, men for å være på den sikre siden må dette undersøkes nærmere, sier hun.

I tilfeller hvor svangerskapsdiabetes oppdages er Svedberg nøye med å informere og følge opp kvinnen.

- Min oppgave er å motivere kvinnen til ikke å gå opp flere kilo enn nødvendig. Jeg informerer om kosthold og mosjon og om de skjulte sukkerbombene. Det er for eksempel ikke alle som vet at det er masse sukker i melk og bananer. Det er viktig å understreke at dette handler om informasjon og ikke om sykeliggjøring. Kvinnen er ikke syk, men hun har en tilstand som må følges opp, understreker hun.

Har ikke alle svarene

Til tross for at man vet hvilke kvinner som er i risikogruppen for å utvikle svangerskapsdiabetes har forskerne fortsatt ikke svar på hvorfor svangerskapsdiabetes er såpass utbredt.

- Det er viktig å være ydmyk på at vi foreløpig ikke har alle svarene. Noe skyldes overvekt og mindre kondisjon. Det kan også være kostsammensetningen som har forandret seg. Vi spiser mer ferdigmat i dag enn tidligere. Det forskes mye på dette området og forhåpentligvis har vi flere svar snart, sier Folkvord Hanssen.

Les hele saken
Les alt om: