Uke 12

Rundt denne tiden kan du begynne å kjenne at livmoren vokser ut av bekkenet ditt. Noen livmorer fylles opp mer inne i magen og vil først vise seg på utsiden flere uker senere.

Barnet: Beveger seg mye, selv om du ikke kan merke det. Det kan åpne og lukke munnen og drikker fostervann. Det ligner nå et lite menneske. De første sansepåvirkninger får barnet fra huden. Nå flyter barnet rundt i fostervannet uten fornemmelse av vekt eller tyngdekraft.

Smart mat: Første trimester er vel overstått. Anbefalt vektoppgang hittil er cirka 2 kilo.

Uke 13

Magen vokser og oppleves ofte størst på kveldene. Du kan oppleve akutte, stikkende smerter på sidene av magen. Dette er strekk på senene som livmoren henger i, og er helt ufarlig. Tenk litt igjennom din egen arbeidssituasjon. Er det noe som kan legges til rette slik at svangerskapet kan få utviklet seg, samtidig som du kan fortsette med ditt arbeid?

Barnet: Proporsjonene forandrer seg fordi den lille kroppen begynner å vokse. Beina er lengre enn armene, huden er rød og gjennomsiktig å se på.

Smart mat: Du går inn i andre trimester, og energibehovet øker gradvis. Følg med på vektutviklingen din, og spis sunt og variert.

Uke 14

Livmoren er på størrelse med en grapefrukt. Huden din får mer pigment, og det tegner seg kanskje en mørk strek fra navlen og ned mot symfysen. Streken forsvinner etter fødselen.

Barnet: Trekker seg vekk fra skarpt lys nær din mage. Barnet hever og senker brystkassen sin rytmisk som i pustetakt, og kan rynke pannen, heve øyenbrynene, hikke og strekke seg akkurat slik som vi gjør.

Smart mat: Selv om fosterets ryggmarg har lukket seg nå, kan du gjerne fortsette å ta folat. Det er nemlig vanskelig å få i seg nok gjennom kosten, uansett hvor sunt du spiser.

Uke 15

Uvelheten er gjerne borte, og du føler deg i fin form. Gled deg over det og nyt dagene. Mange gjør seg en del tanker rundt det å bli mamma og pappa og får et nytt syn på hvordan ens egne foreldre var.

Barnet: Har godt utviklet hørsel. Det hører lyder fra morens hjerte og tarmer. Det er aldri stille rundt et barn inne i magen.

Les hele saken