Svangerskapet er en myteomspunnet tid.

For visst er det fantastisk at et nytt liv finner næring og vokser til i mors mage.

Men la oss være ærlige. Det skjer ting med kroppen under et svangerskap, som kan være både pinlig og ubehagelig - og ganske ekkelt.

Enkelte begynner å snorke som en flodhest når de sover. Andre tisser på seg når de ler, eller får så mye luft i magen at de bare prompe, også når de sitter i åpent kontorlandskap eller tar heisen sammen med andre.

Noen av plagene er så pinlig at de gravide velger å holde dem for seg selv, og bare de som selv har gått gjennom et svangerskap kjenner til alt det rare som kan skje med kroppen.

Her avslører vi ti pinlige graviditetsplager:

1. Luft i magen

Jordmor Siri von Krogh forteller at mange kommende mødre får mer luft i magen fordi tarmen går tregere enn normalt.

- Det er på grunn av graviditetshormonene. Noen får også lettere nyresten og gallesten fordi tingene går tregere, selv om det ikke er så vanlig, sier hun til Klikk.no.

Noen blir så oppblåst at de får vonde magekramper.

Les også: Svarene på alt det gravide lurer på

Pass på hva du spiser. Husk på at grønnsaker som brokkoli, blomkål, kål og løk, kullsyreholdig drikke og tyggis kan gi luft i magen. Får du store luftsmerter, kan det være greit å ta det opp med legen.

Noen gravide snorker som gamle gubber.

2. Rar hårvekst

Noen får hår på rare steder over hele kroppen under svangerskapet.

- En noe mer artig fenomen er at folk med krøller kan få rett hår og omvendt, forteller Siri von Krogh.

Dette vil som regel gå tilbake til normalen en stund etter fødselen.

3. Tisser i buksa

Du ler eller nyser, og lekker. Dette er ikke rart med tanke på at fosteret ligger og presser på urinblæra.

Gå og tiss så ofte som du føler for det. Jo mer du holder tilbake, jo mer kan lekke. Bruk truseinnlegg og ha med deg en ekstra truse i vesken.

Du kan også gjøre knipeøvelser for å styrke bekkenmuskulaturen.

Ufrivillig tissing kommer også av at hormonene gjør musklene litt slappere, også diverse lukkemuskler som i urinblæren. Derfor er det vanskeligere å knipe enn ellers, og man lekker lettere, forklarer Siri von Krogh.

Les også:

Slik gjør du knipeøvelser

Søte strikkeoppskrifter

4. Klissete utflod

Noen har hvit eller lysegul klissete utflod under hele graviditeten på grunn av gravidhormonene og økt blodgjennomstrømning i vagina.

Økt utflod er et tidlig tegn på at man er gravid. Dette er normalt. Det kan være greit å bruke truseinnlegg slik at du slipper å bytte truse flere ganger om dagen.

Lukter utfloden ille, eller råttent, eller blir fargen grønn eller brun, bør du ta det opp med jordmoren eller legen din, for da kan det være en infeksjon, som skjedekatarr.

Har du hatt noen rare, pinlige plager under graviditeten? Skriv inn i kommentarfeltet under, du kan være anonym.

5. Snorker om natta

Noen gravide snorker som gamle gubber når de sover. Årsaken er at slimhinnene i nesa og bihulene kan bli kraftig hovne under graviditeten. Den tette nesen tvinger deg til å puste gjennom munnen, og du snorker.

Bruk nesespray om det er nødvendig. Sov på siden. Hold hodet høyt ved hjelp av noen ekstra puter. Det vil også kunne hjelpe mot halsbrann.

6. Svetter som en gris

Gravide og nybakte mødre svetter ofte mer enn vanlig. Det skyldes at svettekjertlene blir mer aktive i denne perioden. Mange får økt svetteproduksjon under armene, mellom beina, på magen og i ansiktet.

Les også: Her kjøper du interiøret til barnerommet

Dette har sammenheng med at blodmengden og mengden av annen væske i kroppen øker. Kroppen kvitter seg med overflødig væske gjennom urin og svette. Svettekjertlene påvirkes dessuten av svangerskapshormonene og blir mer aktive.

Det er ikke så mye annet å gjøre enn å smøre på med antiperspirant og velge klær som ikke umiddelbart avslører store, mørke svetteringer.

7. Numne hender

Er du riktig uheldig, kan du få numne fingre eller fingre som «sovner» under svangerskapet.

Det kan være symptom på karpaltunnelsyndrom, og har sannsynligvis sammenheng med at det i svangerskapet er økt mengde væske i kroppen, også i karpaltunnelen. Symptomene vil i de fleste tilfeller bli bedre etter fødsel, men noen må operere, forteller jordmor Siri von Krogh til Klikk.no.

Les mer om karpaltunnelsyndrom i Pasienthåndboka.

8. Sikler som en baby

Noen gravide kvinner produserer en økt mengde spytt.

Blødende tannkjøtt er også vanlig, spesielt etter tannpuss.

Hva som forårsaker den økte spyttmengden er usikkert, men det er hormonene som har skylden for det blødende tannkjøttet.

Bytt til en tannkost med mykere bust, og å drikke vann med sitronsaft kan hjelpe mot spyttet, ifølge Parenting.com.

9. Mørke flekker i ansiktet, edderkoppnett i huden

Kroppen produserer ekstra melanin, noe som kan forårsake de mørke flekkene.

Økt blodproduksjon har skylden for de synlige blodkarene som kan minne om et edderkoppnett i huden.

Det meste av disse plagene vil bli borte etter fødselen. Smør deg med solkrem for å unngå mørke flekker i huden, og dekk eventuelt til edderkoppnettet med dekkrem.

10. Brystvorter på størrelse med tallerkner

Areola, området rundt selve brystvorten, blir mørkere og større på brystene. Samtidig vil små klumper (kjertler) dukke opp rundt brystvorten, som kan væske litt.

Les også: Babyklær fra utlandet

Dette skyldes hormoner, og noen sier at den mørke fargen på brystvorten er naturens måte å hjelpe den nyfødte til å finne brystet ditt.

Hold deg unna toppløs-solingen i denne perioden. Selv om brystvortene sannsynligvis fortsatt vil være noe mørkere enn før også etter fødselen, vil de krympe i størrelse når du er ferdig med ammingen.

Bygger rede?

En siste, mer hyggelig og ikke minst nyttig «plage» kan være greit å ha med til slutt:

Ifølge Siri von Krogh vil mange kvinner få en merkelig trang til å samle og ordne hjemme, og gjerne også pusse opp hele boligen, når de er gravide.

Det er kanskje redebyggeinstinktet som slår til?

Her får du i alle fall de interiørtipsene du trenger.

Har du hatt noen rare, pinlige plager under graviditeten? Skriv inn i kommentarfeltet under. Du kan være anonym!

Kilde: Parenting.com

Les også: 10 triks som gjør babyen smart

Les mer på Klikk Foreldre

Les hele saken