Svak graviditetstest

Det kan være fornuftig å vente noen dager med testen

Her er årsakene til at graviditetstesten er vanskelig å tyde.

SVAK GRAVIDITETSTEST: En graviditetstest er ingen sikker vitenskap. Den kan være negativ selv om du er gravid.
SVAK GRAVIDITETSTEST: En graviditetstest er ingen sikker vitenskap. Den kan være negativ selv om du er gravid.
Sist oppdatert

Selv om graviditetstesten din viser at du ikke er gravid, kan du likevel være det. Årsaken kan i mange tilfeller være at det ikke er nok hormoner i urinen din til at det blir utslag.

Ane Jönsson ved Billige-tester.no, har jobbet med graviditets- og eggløsningstester i over 13 år.

Hun forteller at det som oftest avgjør hvor tydelig resultatet på en test er, handler om hvor mye som finnes i urinen av hormonet kalt Humant chorion-gonadotropin, eller HCG.

- Normalt begynner kroppen å produsere dette hormonet etter at det befruktede egget har festet seg i livmorveggen, cirka 6 til 10 dager etter unnfangelsen, sier Jönsson.

Dersom kroppen i starten enda ikke har fått tid nok til å produsere en større mengde av HCG, kan testen vise negativt selv om du likevel er gravid.

Vent til menstruasjonen før testen tas

På grunn av dette, kan det være lurt å vente til forventet dag for menstruasjonen før du tar en test.

For at resultatet av graviditetstesten skal bli så klart som mulig, er det som regel anbefalt i brukerveiledningen at man tar testen ved dagens første urinering.

- Det er fordi at urinen kan bli uttynnet om du har drukket store mengder væske i forveien. Så ta gjerne testen om morgen, og følg bruksanvisning for det produktet som du har kjøpt, anbefaler Jönsson.

Andre faktorer som, ifølge Jönsson, kan påvirke testresultatet, er for eksempel at du tester deg for tidlig, eller så har graviditeten nylig blitt avbrutt av naturlige årsaker.

- Om du er i tvil, anbefaler vi å vente i minst tre dager før du tester deg på nytt, utdyper hun.

Slik beregner du eggløsning

Lurer du på om du har blitt gravid, eller når du kan bli gravid, kan det i begge tilfeller hjelpe å beregne når kroppen har eggløsning.

Ifølge Marius Johansen, medisinskfaglig ansvarlig lege ved Sex og Samfunn, kan du beregne tidspunktet for eggløsning tilbake i tid, men ikke alltid fram i tid.

- Fra den første dagen med mensen, dette er også den første dagen i menstruasjonssyklusen, kan du telle 14 dager tilbake i tid, og finne tidspunktet for når du hadde eggløsning. For kvinner som har helt regelmessige og like lange sykluser hver eneste gang, kan en dermed regne seg fram til eggløsningen, forklarer Johansen.

Et eksempel på dette er en kvinne som har helt like og regelmessige sykluser på 30 dager - men husk at dette kan variere fra kvinne til kvinne:

  • Første dag av mensen er dag 1. Eggløsningen vil komme på dag 16.
  • Etter 30 dager starter mensen på nytt og man får en ny dag 1.
  • I et slikt tilfelle vil den "usikre" perioden, når du kan bli gravid, være fra dag 9 til dag 17.

- Ut fra dette eksempelet virker det jo som det er lett å regne seg fram til sikre og usikre perioder, men problemet er at det er de færreste som har helt like og regelmessige sykluser, ifølge legen.

Dette kan påvirke eggløsningen

Det er også andre grunner til at det kan være vanskelig å beregne eggløsningen hundre prosent, og dermed også planlegge en graviditet.

- Mange faktorer kan påvirke tidspunktet for eggløsning. Stress, slanking og overdreven trening er eksempler på faktorer som kan utsette eggløsningen, sier legen.

Samtidig er det andre faktorer som faktisk kan gjøre at du får tidligere eggløsning:

- Samleie og orgasme kan trolig utløse og framskynde en eggløsning, forteller Johansen.

Gravid både før og etter eggløsning

Ifølge Johansen lever en sædcelle i gjennomsnitt cirka to døgn i kvinnens underliv.

- Men det er rapportert funn av levende sædceller så sent som 5-7 dager etter et samleie, opplyser Johansen.

Videre forklarer legen at en eggcelle går til grunne og dør etter cirka 24 timer, dersom den ikke blir befruktet av en sædcelle.

- Den "usikre" perioden i en menssyklus, der en kvinne kan bli gravid, strekker seg derfor teoretisk sett fra 7 dager før til 1 dag etter eggløsningen, sier han.

Kontrollstrek på testen

Ifølge Jönsson viser trenden i dag at flere kvinner ønsker å teste tidligere enn forventet menstruasjonsdag.

Hun forteller at det stadig kommer nye, mer sensitive typer av graviditetstester. For eksempel lanserte Babyplan nylig sin nye graviditetstest som er følsom for HCG, som gjør at man kan teste seg flere dager før forventet dag for menstruasjon.

Senere i høst kommer også Clearblue med en mer sensitiv graviditetstest, Clearblue Early.

Jönsson understreker samtidig at det er viktig å alltid følge bruksveiledningen trinn for trinn.

- Bruker du en standardtest der du selv skal tolke resultatet, er det viktig at kontrollstreken vises. Det indikerer at testen har fungert som den skal, sier Jönsson.

Deretter skal du kunne avlese resultatet innenfor den tiden som er satt i brukerveiledningen.

- Er det i tillegg til kontrollstreken også vist en teststrek, så kan man gå ut i fra at resultatet er positivt. Fargen på de viste strekene har ingen betydning, sier hun.

Denne saken ble første gang publisert 09/11 2016, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også