- Den viktigste risikofaktoren til spontanabort er høy alder hos mor. Den viktigste årsaken til at det skjer er derimot genetisk, det vil si en kromosomfeil hos fosteret, sier Annetine Staff.

Hun er overlege og forskningsrådgiver ved Kvinne- og barneklinikken, avdeling for gynekologi og avdeling for obstetrikk ved Oslo Universitetssykehus samt professor ved det medisinske fakultetet ved Universitetet i Oslo.

- Kromosomfeilen oppstår ved befruktning, og mange sier at spontanabort er naturens måte å avslutte et svangerskap som ikke er levedyktig, sier Staff.

I første trimester

- Spontanaborter er dessverre hyppig forekommende. Opptil halvparten av alle svangerskap og 10-20 prosent av alle klinisk, erkjente svangerskap ender i spontanabort. Mange spontanaborter skjer med andre ord så tidlig at kvinnen ikke en gang har oppdaget at hun er gravid, sier Hildegunn Stoum.

Hun er gynekolog ved Spiren Fertilitetsklinikk.

Stoum forteller at de aller fleste spontanaborter, rundt 80 prosent, skjer i første trimester.

- Når du har passert uke 12, er du som regel trygg, sier hun.

Hun forklarer at en spontanabort per definisjon er et svangerskap som går til grunne før fullgåtte 22 uker av svangerskapet.   

Genetisk årsak

- Fordi så mange svangerskap ender tidlig, har vi heller ikke full oversikt over forekomsten av spontanaborter, og som oftest finner vi heller ingen årsak til aborten, sier Stoum.

Hun bekrefter at man regner med at genetisk avvik hos fosteranlegget er årsaken i de fleste tilfellene.

Trolig i så mange som 50-70 prosent av spontanabortene.

- Man kan altså si at det produseres en feilvare som ikke er forenelig med liv, sier hun.

Spontanaborten kan likevel også ha andre årsaker.

- Den kan skyldes utviklingsfeil i morkaken eller infeksjoner, og det blir også flere spontanaborter med økende alder hos mor, sier hun.

Gode prognoser

Siden den vanligste årsaken til abort er genetisk,  er det lite eller ingenting å gjøre for å unngå at det skjer.

- Den eneste måten du kan være helt sikker på å unngå spontanabort, er å unngå å bli gravid, men når oddsene er gode for et vellykket svangerskap, er likevel ikke dette ønskelig.

Prognosene er ifølge Stoum også gode for neste svangerskap. 

- Det finnes likevel noen sjeldne former for spontanabort som kan forebygges. Det dreier seg om når det er strukturfeil i livmoren og sviktende livmorhals. Da kan man forsøke å operere, sier Staff.

Slike aborter skjer som regel etter uke 12.

- Etter uke 12 kalles det en senabort og senere i svangerskapet kalles det en prematur fødsel, sier hun.

Menssmerter og blødninger

I slike tilfeller er det selvfølgelig mindre tvil om at noe er galt, men tidlig i svangerskapet er det altså ikke alltid den gravide i det hele tatt er klar over at hun har hatt en spontanabort.

- Ikke alle vet at det er dette som har skjedd hvis aborten skjer veldig tidlig, men dersom du har hatt en positiv graviditetstest, vil du for eksempel kunne merke aborten som en litt sterk underlivsblødning, sier Staff.

Aborten kan også føre til sterke, menstruasjonslignende smerter, og noen opplever at graviditetssymptomene forsvinner.

- Det er derimot sjelden en spontanabort kommer helt uten symptomer, slik at den gravide ikke merker noen ting, sier Stoum.

I de tilfellene da det ikke er noen symptomer på aborten, vil en ultralydundersøkelse kunne avklare om det er dette som har skjedd.

Kroppen rydder opp

Jordmor Rachel Correa har tidligere uttalt til foreldre.no at det ikke er uvanlig at kvinner har blødninger i løpet av svangerskapet uten at de aborterer.

Siden blødningene kan være et tegn på at noe gikk galt, bør du imidlertid alltid oppsøke lege for en kontroll hvis dette skjer.

- Hvis du får en spontanabort i løpet av de første ukene av svangerskapt, vil kroppen ordne med det meste selv. Mister du et barn senere enn ni uker ut i svangerskapet, er det derimot nødvendig med en utskrapning, uttalte Correa.

Les hele saken