Dansk forskning tyder på at andelen spontanaborter øker dersom mannen drikker i tiden rundt unnfangelsen.

- Menn bør derfor, i likhet med kvinner, holde seg unna alkohol når dere planlegger et svangerskap, mener overlege ved Borgestadklinikken Egil Nordlie til Foreldre & Barn.

Dropp drinken

Nordlie forteller at det var i forbindelse med en studie om årsaken til barnløshet, at de nye resultatene kom frem. Det viste seg at andelen som ble gravide økte dersom den vordene mor og far holdt seg unna alkohol mens de prøvde å bli foreldre.

- Og faktisk hadde fars alkoholforbruk større betydning enn mors i denne fasen. Risikoen for spontanabort var sju ganger større dersom far drakk mer enn ti alkoholenheter (for eksempel 10 glass vin) i uken, mens risikoen var tre ganger større hvis mor drakk, sier Nordlie.

Så mye er en alkoholenhet:

1/2 flaske pils

1 flaske lettøl

Ett glass vin

7 cl hetvin

4 cl brennevin

Kide: Forbund mot rusgift

Normalt med abort

Det er normalt at et visst antall påbegynte svangerskap ender med spontanabort. Årsaken kan være at fosteret har så store feildannelser at det ikke vil kunne bæres frem. Sammenhengen mellom spontanabort og alkoholforbruk hos far er man ennå ikke sikker på, men noen teorier finnes det, ifølge Nordlie.

Dårlig sædvæske

- Når sædvæsken inneholder alkohol, kan dette føre til at det ikke er de beste sædcellene som når frem til egget slik det ellers er. Dette igjen kan føre til at det ikke er de beste fostrene som dannes, og faren for feildannelser kan da bli større, mener Nordlie. Og siden sædcellene dannes opptil tre - fire måneder før befruktning, kan mannens alkoholforbruk flere uker før befruktningen få betydning for kvaliteten på sædcellen som når frem. Og det til tross for at far er avholdende den dagen befruktningen skjer.

Solidaritet

- Derfor kan man si at det er en fordel at menn også holder seg unna alkohol når et par ønsker å danne familie. Og for å være solidarisk, bør han fortsette med det gjennom graviditeten. Dette gjør det enklere for kvinnen å droppe vinen til maten, sier Nordlie. Han minner om at det ikke finnes noen sikker nedre grense for hvor mye en kvinne kan drikke uten å skade fosteret, og at man derfor må være rusfri gjennom hele svangerskapet.

Ikke alkohol under svangerskapet

NULL ALKOHOL: At mor bør holde seg unna alkohol under svangerskapet, er en kjent sak. Men før dere blir gravide, er det enda viktigere at far er avholden. © www.colourbox.com

Tenk gjennom vanene

Spesialist i allmennmedisin Kari Løvendahl Mogstad er enig i at det kan være lurt å tenke grundig gjennom også mannens alkohol- og levevaner når man planlegger å lage barn.

- Det er ny forskning som tyder på at spermiekvaliteten endrer seg ved jevnt alkoholforbruk i tiden før og rundt unnfangelsen. Alkohol kan også påvirke hvilke sædceller som når frem til egget og befrukter det, sier Løvendahl Mogstad. Hun har bloggen "Lykkelig som liten".

Les også: Dette skjer med kroppen din når du er gravid

Sunn livsstil

Kari Løvendahl Mogstad mener dere gjerne kan tenke litt over livsstilen ellers, dersom dere strever med å bli gravid. Kosthold, vekt og trening påvirker også sjansene for å lykkes med å bli gravid.

- Det lønner seg å kjøre litt sunn livsstil når du skal formere seg, og for menn går jo dessuten også selve evnen og sexlysten ned dersom de drikker mye. Det kan jo også være noe å tenke på, sier hun og smiler.

Ikke press

Kari Løvendahl Mogstad syns ikke nødvendigvis at du skal legge press på den vordene far og kreve total avholdenhet. Men hensyn bør han ta.

- Det er viktig å være solidarisk og vise måtehold. Ikke minst fordi en gravid kvinne er ekstra sårbar. Da er det ikke så artig å dra med seg en full kjæreste hjem og legge seg sammen med en det lukter alkohol av, sier hun.

Et glass er ikke greit

- Det viktigste i denne sammenheng er imidlertid at mannen aldri må legge press på den gravide og si at det er greit å ta et glass eller tre, og dette gjelder gjennom hele svangerskapet. Vi ser dessverre at en del gravide kvinner føler på et drikkepress enten fra partneren, øvrig familie, venner eller arbeidskolleger, sier hun.

Diffuse skader

Løvendahl Mogstad mener dette er et reelt problem, og at det er en av hovedårsakene til at en del gravide tar seg en drink i ny og ne.

- Det er ikke greit! Fordi det er individuell sårbarhet, vet man ikke hvor grensen går i forhold til skade for det enkelte fosteret, sier hun. Milde fosterskader som skyldes alkohol, vil ikke vises når barnet blir født. Det kan imidlertid arte seg som lærevansker, uro og andre diffuse utviklingsforstyrrelser senere i barndommen.

Drikker mye

For selv om man skulle tro at det at de fleste vet at de bør holde seg unna alkohol mens de er gravide, tror både Nordlie og Løvendahl Mogstad at det er mange som ikke tar dette så alvorlig som de burde. Ifølge Nordlie drikker fertile kvinner nesten dobbelt så mye som mødrene deres gjorde. Han mener derfor at det er mye større sjanse for at mor er alkoholpåvirket ved unnfangelsen og i svangerskapet nå enn det var den gang.

- Det virker som de aller fleste har et klart standpunkt om nulltoleranse i svangerskapet. I alle fall når de er hos meg på svangerskapskontroll. Hva de gjør hjemme eller på venninnetreff, vet jeg naturligvis ikke, og jeg tror det er store mørketall i statistikken. Det er nemlig mange som kjenner en gravid som tar seg et par glass vin, sier Løvendahl Mogstad.

Informer omverdenen

- Det gjenstår derfor helt klart en del informasjonsarbeid, men fordi det er kommet mer forskning som tyder på at man ikke bør innta noe alkohol under svangerskapet, er det stadig enklere å gå ut med budskapet. Noe av det viktigste informasjonsarbeidet må nok likevel rettes mot partner og andre rundt den gravide, for det er mye uvitenhet blant folk flest, sier hun og oppfordrer i likhet med Nordlie til forsiktighet allerede når man planlegger en graviditet. På mange måter vil nok dette være lettere hvis begge dropper ølen eller vinen.

Mer forskning

Foreløpig har det vært forsket lite på forbindelsen mellom fars rusbruk og fosterets sjanse for å overleve, men Nordlie håper blant annet at resultatet fra Danmark kan føre til større nysgjerrighet rundt emnet.

- Så langt har man nok ikke riktig sett sammenhengen, noe som nok først og fremst skyldes at det ikke er menn som bærer frem barnet, sier han.

Les hele saken