Mona fødte uten smerte=

SMERTEFRITT: Mona fødte stående, og tok selv imot barnet. © FOTO: Privat

26. juni 2009 fødte Mona Hansen (36) datteren Anna.

Fødselen startet en tirsdag ettermiddag, og til sammen tok det hele fire dager før barnet var ute.

Synes du dette høres ut som en fryktelig fødsel? Tvert imot.

- Jeg hadde en lang fødsel, men det gjorde ikke noe vondt i det hele tatt. Jeg opplevde det som litt sterke menstruasjonssmerter, sier Mona Hansen til klikk.no.

- Nekter å tro meg

Fødselen ble helt annerledes enn slik hun hadde fått opplevelsen beskrevet av venninner.

- Her var det ingen epidural eller smerter. Venninnene mine nekter å tro meg når jeg forteller dem hvor fantastisk det var, ler Hansen

Se også: Se fosteret på 3D ultralyd

Da fødselen endelig kom ordentlig i gang, gikk det raskt.

- Jeg hadde kun 10 fødselsrier. Og jeg måtte ta imot barnet selv, fordi jordmor ikke trodde på meg da jeg sa at barnet kom. Det var en fin opplevelse, og de fire dagene veene varte, gav meg tid til å forberede meg skikkelig, forteller Hansen til klikk.no.

- Finnes smertefrie fødsler

Jorunn Tunestveit, fagutviklingsjordmor ved Kvinneklinikken på Haukeland universitetssykehus, bekrefter at det finnes kvinner som ikke opplever at de har noe særlig smerte under fødselen.

- Det er imidlertid sjelden, og disse kvinnene har hatt ulike forberedelser før fødselen, sier Tunestveit til klikk.no.

Hun tror at det kan være både fysiske og psykiske årsaker til at noen kvinner ikke opplever fødselen som smertefull.

Akupunktur og fotsoneterapi

Mona Hansen selv tror den alternative behandlingen hun fikk i tiden før fødselen, er årsaken til den positive opplevelsen.

Hansen gikk til fødselsforberedende akupunktur og fotsoneterapi, og hadde flere samtaler om den kommende fødselen med homøopat Annette Heggemsnes.

Anette Heggemsnes er homøopat og akupunktør ved Frøyaklinikken i Oslo.

Hun understreker at Mona Hansens smertefrie fødsel er et unikt tilfelle også hos dem, men mener helt bestemt at gravide som går til behandling på klinikken, har en gjennomsnittlig fødetid på 8 timer, og det gjelder både førstegangsfødende og annengangsfødende.

En førstegangsfødsel varer vanligvis mellom 12-18 timer.

Les også: Slik får barnet fart på avføringen

- Vi begynner med fødselsforberedende behandling i uke 34 av svangerskapet. Det kan inkludere homøopati, akupunktur og fotsoneterapi. Vi fokuserer på at behandlingen skal løsne på spenninger som sitter i bekken og korsrygg, modne livmorhalsen og styrke livmoren, sier Heggemsnes.

Mangelfull dokumentasjon

Jordmor Jorunn Tunestveit sier at hun ikke har nok kunnskap om homøopati eller soneterapi som fødselsforberedende behandling, men har erfaring med at noen fødende selv forteller at de har brukt det med god effekt.

- Problemet er at det er mangelfull dokumentasjon på dette området, sier jordmoren.

Les også: Bør far alltid være med på fødselen?

Holdt på å miste barnet

- Jeg begynte på denne behandlingen fordi jeg holdt på å miste barnet, forteller Hansen.

Hun var nemlig sterkt plaget av urinveisinfeksjoner, som gav henne kynnere og kramper i magen, og fikk beskjed av legene om at barnet kunne finne på å komme, selv om hun bare var 18 uker på vei.

- Men da jeg begynte i alternativ behandling ble kynnerne helt borte, forteller hun.

Hun fortsatte med regelmessig behandling i ukene frem mot fødselen. I tillegg til øreakupunktur og fotsoneterapi, tok hun homøopatisk medisin.

- Gjennom fødselsforberedende samtaler på klinikken lærte jeg å slappe av i kroppen, og ikke minst i kjeven, som henger sammen med bekkenet. I tillegg forberedte behandleren meg på hva som kom til å skje under fødselen. Jeg lærte at jeg må jobbe med pressriene, og ikke mot dem. Det gjorde at jeg verken var anspent eller stresset da fødselen først var i gang, tror Hansen.

Hjelper å være mentalt forberedt

Jordmor Jorunn Tunestveit bekrefter at hvordan kvinner forbereder seg mentalt, har stor betydning for fødselsopplevelsen.

- Avspenning underveis i fødselen er av stor betydning. Klarer du ikke å slappe av innimellom, jobber du imot din egen kropp, noe som vil øke spenningen i bekkenområdet. Fødselen går best når den fødende er trygg og avslappet, da frigjøres hormonene lettere og livmoren får gjøre den jobben den skal, forklarer Tunestveit til klikk.no.

For lite fokus på forberedelser

Anette Heggemsnes mener det er for lite fokus på fødselsforberedelse på vanlige svangerskapskontroller.

- Det at kvinnen føler seg forberedt, kan være med på å gjøre fødselen lettere. Vi gir råd om vitaminer, mineraler og kosthold under svangerskapet, og passer på at kvinnen har fødekraft. Er hun sliten og småsyk før fødselen, kan den bli langvarig og tung, mener homøopaten.

Bevegelse gir raskere fødsel

Mona Hansen tror også at den stående fødestillingen hun brukte, var med på å gjøre fødselen såpass enkel.

- På forhånd hadde jeg lært meg en stående fødestilling, og visste hvordan jeg kunne utnytte tyngdekraften. Dette øvde jeg på hjemme, sier Hansen.

Les også: Her er de ulike fødestillingene

- Det er god dokumentasjon på at fødselen går raskere når kvinnen er oppe og går. Det finnes studier som viser at det gir opptil 30 prosent kortere tid i fødsel, sier jordmor Jorunn Tunestveit.

- Det viktigste er at kvinnen selv er komfortabel i stillingen. Men hun vil jobbe lettere hvis hun får gjøre bruk av tyngdekraften i en oppreist stilling, utdyper hun.

Homøopat Anette Heggemsnes forteller at hun oppfordrer kvinnene til å bevege seg og gå rolig rundt mellom veene.

- På de fødselsforberedende samtalene snakker vi om hvordan en naturlig fødsel utvikler seg, og jeg forteller at når veene kommer som tettest, nærmer det seg slutten, slik at kvinnen ikke skal gi opp.

Les også: Aktivitet under fødselen lindrer smerter

Jordmødrene kan akupunktur

Homøopaten opplever at både jordmor og leger er generelt mer positive til alternativ behandling nå enn tidligere.

- Særlig akupunktur før fødselen, såkalt modningsakupunktur, opplever jeg at stadig flere ser nytten av, sier hun.

Det er vanlig at flere av jordmødrene ved landets fødeavdelinger nå også har akupunkturutdanning. Jordmor Jorun Tunestveit er selv akupunktør, og sier at behandlingen har en kjent avspenningseffekt.

- Det er blant annet er gjort en studie i Fredrikstad som viser at fødselsforberedende akupunktur gir mindre komplikasjoner, raskere fødsler og minsker sjansen for å måtte sette i gang fødselen på overtid, forteller hun.

Les mer i Dagens Medisin: Raskere fødsel med akupunktur

Les også: - Får for lite smertestillende

Les mer på Klikk Foreldre

Les hele saken