Barn og sykdom

Slik unngår du å få syke barnehagebarn

Barnelege tror bruk av hånddesinfeksjon i barnehagen kan redusere antall sykedager.

SYKE BARN: Syke barn er slitsomt for hele familien.

SYKE BARN: Syke barn er slitsomt for hele familien. Foto: FOTO: Thinkstock.com

Publisert Oppdatert

Er du lei av å være hjemme med syke barnehagebarn? Det er nok ikke å unngå at den lille poden blir syk i influensasesongen, men trenger han å være syk så ofte?

Barnelege og seksjonsoverlege for infeksjon, lungesykdommer og akuttmedisin, Vebjørn Vik, kan bekrefte at barnehagebarn er mer syke enn andre barn.

- Forskning har vist at barn i barnehagen pådrar seg flere luftveisinfeksjoner i alderen 0 til 4 år enn barn som ikke går i barnehagen.

Smittespredning i barnehager skjer hovedsakelig gjennom direkte eller indirekte kontaktsmitte og antagelig i mindre grad gjennom dråpesmitte.

Hvordan holde barnehagebarn friske? Kom med ditt beste tips her.

Når bør barnet være hjemme fra barnehagen?

Feber: Barn med feber bør først og fremst av hensyn til seg selv holdes hjemme til det er feberfri.

Diaré: Barn med akutt diaré kan vende tilbake til barnehagen 2 døgn etter at de har blitt symptomfrie. Dette gjelder også bleiebarn.

Øyekatarr: Ved kraftig øyekatarr med rikelig pussdannelse bør barnet av smittevernhensyn holdes hjemme inntil pussdannelsen har avtatt.

Forkjølelse: Forkjølelse er den vanligste infeksjonen hos barn. Barnet kan gå tilbake til barnehagen når allmenntilstanden tilsier det.

Influensalignende symptomer: Dette kan være feber med frysninger, tørrhoste, muskelverk og lett snue. Barnet kan gå tilbake til barnehagen når allmenntilstanden tilsier det.

Hoste: Ved hoste uten feber kan barnet gå tilbake til barnehagen når allmenntilstanden tilsier det. Ved langvarig eller kraftig hoste bør barnet undersøkes for bl.a. kikhoste.

Ørebetennelse: Barnet kan gå tilbake til barnehagen når allmenntilstanden tilsier det.

Brennkopper: Barn med brennkopper kan vende tilbake til barnehagen når hudlesjonene er under kontroll.

Kilde: Folkehelseinstituttet

Sykefraværet gikk ned med hånddesinfeksjon

Ifølge barnelegen er det imidlertid et enkelt grep som kan redusere barnas sykedager.

- Det viktigste tiltaket mot forkjølelse og mage- og tarminfeksjoner er hånddesinfeksjon etter vanlig håndvask. Det har blitt gjort en undersøkelse i Sverige som viste at dette reduserte barnas sykefravær, forteller Vik, som også minner om svineinfluensaepidemien da hånddesinfeksjon ble svært utbredt.

- I 2009 var det stort fokus på hånddesinfeksjon. Det ble innfør rutiner for dette på både arbeidsplasser, skoler og barnehager. På denne tiden var det et ualminnelig lavt antall innlagte barn på sykehusene, og sykefraværet i barnehager og på skoler var lavere enn normalt, forteller Vik.

Rådgiver Petter Elstrøm i Folkehelseinstituttet påpeker imidlertid at det kan være andre grunner til at sykefraværet går ned når man bruker hånddesinfeksjon.

- Samtidig øker gjerne fokuset på håndhygiene generelt, sier han til Foreldre & Barn.

Nok med god håndhygiene?

Tre år etter pandemien i 2009 har de fleste gått bort fra å bruke hånddesinfeksjon i det daglige, og bruker det kun på ferie i utlandet.

- Det er tydelig at folk har glemt hvor god effekt dette hadde. Fagmiljøene tror dette kunne redusert mange sykedager hos både barn og voksne, sier Vik.

Elstrøm i Folkehelseinstituttet mener imidlertid at det holder med god håndhygiene.

- Barnehagebarn er gjerne møkkete på hendene med jord, snørr og lignende. Det klarer ikke desinfeksjonsspriten å trenge gjennom. Da må man eventuelt vaske hendene først. Vi har ikke noe imot at barnehagene innfører hånddesinfeksjon, men det viktigste er fokus på god håndhygiene.

En liten trøst...

Mens du sitter hjemme med sykt barn kan du imidlertid trøste deg med dette:

- Forskning viser at barn i aldersgruppen 4 til 6 år som har gått i barnehagen, er mindre syke enn barn som ikke har gått i barnehagen, forteller barnelege Vik.

Les også:

Les mer om barnesykdommer her

Sunt å være syk

Er barnet for sykt for barnehagen?

Dette bør du vite om barnesykdommer

Følg oss på Facebook - trykk på liker!

Nyttige tjenester

Regn ut

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen

Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag