Gravid symptomer

Slik merker du at hun er gravid

Har hun en vakker glød i ansiktet, vaggende gange og glans i øynene. Da kan det godt hende hun er gravid.

MANGE TEGN: Blir din barnløse venninne plutselig uvanlig opptatt av babyer, kan det hende det er et tegn på at hun er gravid.

MANGE TEGN: Blir din barnløse venninne plutselig uvanlig opptatt av babyer, kan det hende det er et tegn på at hun er gravid. Foto: www.colourbox.com

Publisert Oppdatert

Av og til kan det være vanskelig å si sikkert om venninner eller kollegaer er gravide. Magen begynner jo å bli litt rund, og har hun ikke en ekstra vakker glød i kinnene? Dessuten er det jo over et år siden bryllupet, men tør du å spørre? Her er tegnene du kan se etter for å føle deg litt sikrere før du gratulerer henne.

Veldig flaut

For selv om det er lite som er så deprimerende som å bli gratulert med svangerskapet når man ikke er gravid, er det ikke stort bedre å være den som gratulerer. Intuisjonen kan i blant spille oss et skikkelig puss, og voksende mager betyr jo ikke nødvendigvis at det befinner seg en baby i den.

Debatt: - Du vet du er gravid når...

Spesiell utstråling

- Hos noen ser man rett og slett at de er gravid ut fra en spesiell glød de har i ansiktet og en glans i øynene, sier Kari Løvendahl Mogstad og legger til at evnen til å se en tidlig graviditet også varierer fra person til person. Hun er spesialist i allmennmedisin og medlem av Nasjonalt fagråd for svangerskapsomsorgen.

Mer observant

- Noen mener at de kan oppdage en graviditet før andre, og da er det gjerne øynene de mener å se det på. Kanskje er det det at kvinnen ser lykkeligere og mer harmonisk ut eller at hun har en annen ro over seg en tidligere, sier Marie Svedberg ved Jordmorsenteret på CC Vest i Oslo. Hun legger til at det naturligvis kan være lettere å oppdage en graviditet tidlig hvis man i tillegg vet at venninnen prøver å bli gravid eller er i en livssituasjon der en graviditet passer inn.

Flere tegn

- Den siste måneden vil man også kunne se at den gravides ansikt endrer seg. Det er nemlig ikke bare føtter og hender som hovner opp - det gjør også lepper og nese, sier Svedberg. Hun forteller at hun i sin jobb som jordmor også ofte kan se en endring i ansiktet når fødselen nærmer seg for alvor.

- Den siste uken får mange et helt spesielt uttrykk i øynene som viser at det snart er tid for fødsel, sier hun.

Kontakt med intuisjonen

Er hun gravid?

Det kan også være tegn på at hun er gravid hvis hun:

  • Stryker seg mye over magen
  • Plutselig er uvanlig opptatt av babyer
  • Legger om vaner og for eksempel slutter å drikke kaffe eller cola
  • Holder seg på korsryggen når hun går
  • Har en litt vaggene gange
  • Hun takker nei til hvitvin på jentekvelden

Anne-Kristine Augestad er samtalecoach, foredragsholder og klarsynt. Hun forteller at det er mulig å trene opp intuisjonen sin slik at man lettere får med seg ferske graviditeter.

- Intuisjonen virker forskjellig fra menneske til menneske. Når jeg ser at noen er gravid, oppfatter jeg at det er festet et egg i livmoren til vedkommende som spør meg, sier hun.

Ifølge Augestad vil klarsynte gjerne se en graviditet før andre, men hun legger til at man skal være klar over at klarsynte mennesker kan ta feil av tolkningen av sine omgivelser.

- Alle mennesker har en sjette sans - en fornemmelse eller en magefølelse. Jeg tror at alle kan lære seg å bruke denne sansen eller intuisjonen mer aktivt. Den som er interessert i et tema må trene for å bli bedre, og det gjelder for intuisjonen også, sier hun.

Les signalene

Og hvis intuisjonen din svikter eller er ute av trening, kan det kanskje være bedre å se etter andre tegn før du kjøper babytøy til venninnen eller kollegaen din. For det er et faktum at det skjer en rekke forandringer både fysisk og psykisk med en gravid kvinne, og en del av disse forandringene kommer ganske raskt. Noen vil være synlige for andre også, mens andre kun vil merkes av kvinnen selv.

Raske forandringer

- Det skjer enorme forandringer både i kropp og sjel når man er gravid. Det er veldig individuelt hvor raskt en kvinne merker på kroppen at hun er gravid, for noen har mer kontakt med kroppen sin og dens signaler enn andre, sier Kari Løvendahl Mogstad.

Hun forteller at kroppen setter i gang med å lage såkalte svangerskapshormoner så snart det befruktede egget fester seg. Disse hormonene skal sikre en trygg graviditet, men gir også alle endringene og symptomene som man kjenner. Hvor mye vi egentlig kjenner, varierer imidlertid veldig.

- Noen surfer gjennom svangerskapet omtrent uten plager, mens andre sliter med kvalme, stor vektoppgang og bekkenløsning. Det er nesten urettferdig, sier Løvendahl Mogstad.

Kvalm og trist

Men så var det de synlige tegnene. Er den gravide kvinnen kvalm om morgenen, er dette noe særlig kollegaer og kjæresten vil kunne merke.

Flere graviditetstegn

I tillegg til disse mer eller mindre synlige tegnene på graviditet, finnes det symptomer som kun den gravide merker. Det kan for eksempel være at:

Menstruasjonen opphører:

Dette er det de fleste merker først, selv om noen kan ha små blødninger særlig rundt dagene da det befruktede egget fester seg i livmorveggen

Forstoppelse:

På grunn av svangerskapshormonene virker tarmen tregere og man blir gjerne forstoppet. Dette er et problem som kan vare hele svangerskapet, og kan øke faren for hemoroider etter fødselen. Tips til deg som er forstoppet er å drikke mye vann, spise mye fiber og svisker samt å bevege seg mye

Endrede slimhinner og leddbånd:

Du får mer utflod og kan bli tett i nesen. Endrede leddbånd kan gjøre at du kjenner bekkensmerter utrolig tidlig i svangerskapet, særlig hvis du har hatt bekkenløsning tidligere. For enkelte kvinner er smerter og stikninger i symfysen aller første tegn

Ømme og hovne bryst:

Dette er gjerne et av de første tegnene en gravid kvinne merker. Hun blir veldig øm på puppene og tåler knapt av verken klær eller kjæresten kommer nær henne. Brystvortene og feltet rundt blir større og mørkere og man får tydeligere blodårer i brystene

- Psykisk sett blir man også mye mer sårbar. Tar kanskje lettere til tårene enn før, så kjæresten kan for eksempel merke veldig tidlig at hun blir fort lei seg, sint og tar seg nær av ting hun ikke gjorde før, sier Løvendahl Mogstad. Hun forteller at man også gjerne blir mer trøtt enn før, et symptom som kan komme veldig tidlig i svangerskapet.

- Man føler seg som et murmeldyr og kan sove når som helst. Disse tingene skyldes hormonendringer og alle de prosessene som tar energi i kroppen, sier hun.

Spiser papir

Sitter søsteren din og spiser papir, kan det være et annet signal på at babyen er underveis.

- Noen får også såkalt PICA, som betyr at de får en trang til å spise noe helt sært og spesielt. Det kan for eksempel være papir, lakris eller rødbeter, sier Løvendahl Mogstad. Man lurer på om disse sære matvanene og kvalmen kan ha sin funksjon fra da mennesket ble utviklet, og at det er med på å forsvare mor og barn mot å ha i seg uhensiktsmessige ting.

- Men det er jo en mager trøst for dem som spyr og er kvalm uke etter ute, sier Løvendahl Mogstad.

Ikke som sist?

Er du selv gravid og andregangsfødende, vil du muligens legge merke til at symptomene er annerledes denne gangen enn sist. Kanskje kommer smertene i bekkenet før, eller du føler deg trøttere enn første gang du gikk gravid.

- Mange vil oppleve første graviditet som lettere enn nummer to eller tre, og samtidig vil de se på første fødsel som tyngre enn de påfølgende. Det at svangerskapet føles tyngre, kommer nok mest av at man da har et barn å ta seg av og blir mer sliten av den grunn. Fødselen er lettere fordi kroppen har født før, så forskjellen er nok egentlig ikke så stor. Det er heller ingen forskjell på symptomer og plager man får etter hvilket kjønn man bærer, sier Marie Svedberg.

Koser med magen

Mange gravide blir også plutselig veldig omsorgsfulle mot magen sin. Kanskje ser du at hun står og stryker seg over magen på en måte du ikke har sett tidligere, og kanskje blir hun ekstra oppmerksom på hva hun putter i munnen. Plutselige hud og hårforandringer samt sterk luktesans er andre ting du kan legge merke til.

Mange tissepauser

Økt tissetrang er et annet kjent graviditetstegn som omverdenen kan legge merke til. For selv om livmoren knapt har vokst, får man faktisk behov for å tisse oftere veldig tidlig i graviditeten. Man kan også ganske raskt merke at man er mer tungpustet hvis man for eksempel skal løpe opp en trapp. Høres din sporty venninne plutselig ut som en hval mens hun løper inn på do for å tisse for tiende gang på en time, kan graviditet altså være årsaken.

De fleste kjenner noe

GRAVID VENNINNE: Når magen vokser seg stor, er det ingen sak å se at noen er gravide, men det finnes tegn du kan se før gravidmagen.

GRAVID VENNINNE: Når magen vokser seg stor, er det ingen sak å se at noen er gravide, men det finnes tegn du kan se før gravidmagen. Foto: www.colourbox.com

Og selv om det er et faktum at symptomene varierer kraftig fra kvinne til kvinne, er det få av oss som går gjennom graviditeten uten plager i det hele tatt. Det å føde nesten uten å ha kjent at man er gravid, er svært uvanlig.

- Vi leser jo om dem som føder på badet uten å ha visst at de skal ha barn, men da er det nok ofte en stor grad av fortrengelse med i bildet. Jeg har hatt mange gravide hos meg gjennom årene, men det er et fåtall som ikke kjenner noe før pressriene setter i gang, sier Svedberg.

Det er med andre ord ingen grunn til å basere spekulasjonene kun på en voksende mage. Det er mange ting som kan avslørende en fesk graviditet hvis du bare har øynene med deg.

Les også:

Velg bilstol til babyen

Velg riktig graviditetstest

Bedre orgasme etter fødselen

Bli gravid: Timing er viktigst

Symptomer på graviditet

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning