Hvordan bli gravid

Slik blir du kjapt gravid

7 eksperttips for deg som har det travelt.

HYPPIG SEX: Satser du på å bli raskt gravid, bør du ha sex annenhver dag, sier lege.

HYPPIG SEX: Satser du på å bli raskt gravid, bør du ha sex annenhver dag, sier lege. Foto: Foto: Scanpix

Publisert Oppdatert

Tipsene om hvordan man kan bli raskere gravid, går ikke bare på hvor ofte og hvordan man skal ha sex. Også det du putter i deg, har noe å si.

Visste du for eksempel at bidronning-gelé kan hjelpe, eller at mannen bør spise ekstra tilskudd av vitaminer for å øke sædkvaliteten?

Her er tipsene for hvordan å bli kjappere gravid:

1. Hyppig sex

- Ha masse sex. Rus dere heller på god sex enn på alkohol og røyk, er det første tipset for hvordan å bli gravid fra Kari Løvendahl Mogstad, lege og lektor ved NTNU.

Løvendahl Mogstad har i mange år engasjert seg innen svangerskaps- og barselmedisin, og har selv født seks barn. Hun har også en egen mamma- og legeblogg, Lykkeligsomliten.no.

Enkelte hevder at man ikke bør ha for hyppig sex når man ønsker å bli gravid, fordi mannens sædmengde avtar dersom han har har utløsning for ofte.

Dette stemmer ikke, ifølge Løvendahl Mogstad.

- Det fungerer heller motsatt. Sparer mannen for lenge, blir sædcellene svakere. Det er anbefalt å ha sex annenhver dag, men pass på at det ikke blir et mas, sier legen.

Det er jo logisk å tro at det vil være større sannsynlighet å gjøre kvinnen befruktet jo nærmere kvinnens livmorhals mannens sæd plasseres, med tanke på tyngdekraften. Men Kari Løvendahl Mogstad vil ikke gå med på at noen samleiestillinger funker bedre enn andre.

- Nei, slapp av og kos dere, ikke stress med at dere må ha sex sånn eller sånn for lettere bli gravid, mener legen.

Les også: Samleiestillinger som kan øke sjansen for å bli gravid

Det er så klart fint at kvinnen får orgasme når dere har sex, men ikke vær bekymret for at manglende orgasme minsker sjansene for å bli gravid.

Visse mener at orgasmen kan hjelpe til med å føre spermier høyere opp i skjeden, men det finnes ingen vitenskapelige bevis for dette.

Les også: Bli gravid med mer sex

2. Regn ut dine mest fruktbare dager

Fakta:

  • Rundt 75 prosent av alle friske kvinner som forsøker å bli gravide vil bli det innen 1 år. Etter 2 år har 90 prosent lykkes.
  • Etter 1- 1 1/2 år uten å ha blitt gravid, bør du oppsøke lege for utredning.
  • Rundt 7 av 10 par vil lykkes innen tre måneder hvis de har sex hver dag, mens bare 1-2 par av 10 par vil lykkes om de bare har samleie en gang i uken.
  • 10-15 prosent av alle par vil ha vansker med å bli gravide når de ønsker det. Kanskje så mye som 1 av 7 par.

Kilde: «På vei», Gro Nylander, 2002 Gyldendal Fakta

Det spiller ingen rolle om du og kjæresten vanligvis har sex som to kaniner, om dere ikke har det under kvinnens eggløsning.

I gjennomsnitt har kvinner en 28 dager lang menstruasjonssyklus med eggløsning rundt den 14. dagen. Hos de fleste kvinner varierer sykluslengden med en dag eller to, noen ganger flere dager.

Dag 1 i syklusen begynner den dagen menstruasjonen starter.

Vet du hvor lang menstruasjonssyklus du har, kan du selv regne ut når du har eggløsning vet å trekke fra 14 dager fra lengden på syklusen. Er syklusen din 35 dager lang, har du sannsynligvis eggløsning på dag 21, og så videre.

- I teorien kan man si at eggløsningen starter en uke etter menstruasjon. Men en eggløsning kan i prinsippet komme under hele syklusen, sier Anette Heggemsnes, homøopat og akupunktør ved Frøyaklinikken i Oslo.

Under eggløsningen vil kvinnen få eggløsningsslim: Klar utflod, som er rennende i starten og som etter hvert blir seigere.

- Utfloden skal ikke lukte, da er det tegn på infeksjon, sier homøopaten.

For å finne ut når du har eggløsning, kan du også måle temperaturen (temperaturstigningen indikerer at du har hatt eggløsning), eller ta en eggløsningstest.

Eggløsningstester måler forekomsten av det luteiniserende hormonet (LH), som øker 24-36 timer før eggløsning.

Les også: Slik vet du når du har eggløsning

- Østrogennivået hos kvinnen øker helt frem til eggløsning. Det er østrogenet som får egget til å løsne, mens det er progesteron som får egget til å feste seg, forklarer homøopaten.

Hvis nivået av progesteron er for lavt, kan man slite med å bli befruktet.

- Typiske symptomer på lavt progesteron er ømme og hovne bryster, hovenhet i kroppen, oppblåsthet, humørsvingninger og svake mensmurringer, forteller Anette Heggemsnes.

3. Spis mat som eggene liker

SPIS SUNT: Det forbedrer eggkvaliteten.

SPIS SUNT: Det forbedrer eggkvaliteten. Foto: FOTO: Colourbox.com

Spis sunt når dere forsøker å bli gravide.

Slappe, tjukke mannfolk kan slite med å gjøre en kvinne gravid.

- Et sunt kosthold forbedrer eggkvaliteten. Eggene ligger og modner i flere måneder før de «klekkes», og påvirkes av stress og det vi spiser, sier Anette Heggemsnes.

For å få bedre eggkvalitet, anbefaler homøopaten bidronning-gelé.

- Det er det bidronningen får for å produsere mange egg av god kvalitet. Geleen innheolder masse næringsstoffer og b-vitaminer, og det kan kvinnen ta fra første menstruasjonsdag frem til eggløsning, forklarer Anette Heggemsnes.

Effekten er ikke vitenskapelig dokumentert, etter det Klikk.no kjenner til, men på flere nettforum melder brukere om positiv effekt:

"Før jeg ble gravid gikk jeg innom en helsekostbutikk og handlet bidronninggele og b-vitaminer for å bli gravid lettere. Så gikk det to uker og jeg tok en positiv gravidtest", skriver "varom" på snartmamma.com .

Etter eggløsning og frem til neste menstruasjon, anbefaler Heggemsnes Wild Yam - som inneholder et stoff som ligner progesteron, og som skal øke fruktbarheten.

Homøopaten understreker at også mannen bør tenke over kostholdet for å øke sædkvaliteten.

- For at sædcellene skal fungere optimalt, bør de inneholde godt med Omega 3-fettsyrer, sink, C-vitamin og E-vitamin, mener Heggemsnes.

Som en kuriosa forteller hun at sædcellene bruker cirka en time på å nå opp til egget, og så bruker de fire timer på å trenge inn i egget for å befrukte det. Derfor er det viktig at de er vitale.

Også granateple kan gi mannen bedre sædkvalitet, ifølge homøopaten.

- Granateple i juice eller tablettform vil kunne forbedre sexlysten, og er dessuten bra for mannens prostata. Potensen og sædmengden øker, sier Heggemsnes.

4. Stress ned

Ifølge Kari Løvendahl Mogstad kan det nemlig være lurt å redusere stressnivået når dere forsøker å bli gravid.

Ikke la ønsker om graviditet stresse deg. Stress er sjelden gunstig for helsa og kan også påvirke evnen til å bli gravid i negativ retning.

Les også: Slik spiser du deg fruktbar

- I en livsfase hvor du planlegger barn, bør du tenke over om du ikke kan kutte ned på noen aktivteter som skaper stress i hverdagen. Det er viktig å roe ned, sier hun.

Er du en treningsnarkoman, er det lurt å redusere treningen noe i denne perioden.

- Det er viktig å være i god form, men det viser seg at altfor hard trening reduserer fruktbarheten, forteller Løvendahl Mogstad.

5. Kvitt deg med overvekten

Det å være alforfor tykk eller altfor tynn reduserer fruktbarheten.

Kvinner med betydelig overvekt, har vanskeligere for å bli gravide, og blir man gravid, er det vanligere at det oppstår komplikasjoner under svangerskapet.

Men det er heller ikke bra å være for tynn. Mange som er altfor tynne, mangler nemlig eggløsning.

- Er du overvektig, så bør du vurdere å gå ned i vekt for raskere å bli gravid. Her har også mannen et ansvar, presiserer Løvendahl Mogstad.

- Slappe, tjukke mannfolk kan slite med å gjøre en kvinne gravid. Det viser seg at en overvektig mann kan få økt østrogennivå, og det reduserer fruktbarheten, sier legen.

6. Kutt ned på alkohol, kaffe og røyk

Det er godt dokumentert at røyking gjør deg mindre fruktbar.

Kutt kaffeinntaket. Drikker du mer enn et par kopper kaffe om dagen, kan det ta lenger tid å bli gravid enn om du drikker te eller koffeinfri kaffe.Koffein i store mengder skal også redusere sædmengden, da det tar knekken på testosteronet.

Verken mannen eller kvinnen bør drikke for mye alkohol om paret ønsker seg barn.

Menn som drikker mer enn 15 alkoholenheter ukentlig har 20 prosents redusert fruktbarhet , ifølge overlege og professor Øjvind Lidegaard fra det danske Rigshospitalet, ifølge VG Nett.

- Både kvinner og menn blir mindre fruktbare hvis de drikker mye alkohol, bekrefter Løvendahl Mogstad.

7. Skift til boksershorts

Det er et faktum at sædcellene mistrives i varme omgivelser. Bruker mannen trange underbukser vil testiklene ligge inn mot kroppen, og temperaturen vil øke.

Løse boksershorts er derfor bedre for sædcellene, forklarer Kari Løvendahl Mogstad.

Les også: Test hvor lenge du er fruktbar

Les mer på Klikk Foreldre

Sjekk vår eggløsningskalkulator

Velg riktig graviditetstest

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning