Graviditet

Slik blir du gravid raskere

Pass vekten og ikke ha for mange sexpartnere hvis du vil bli gravid. Her er rådene til deg som ønsker deg en baby.

BLI GRAVID: Bli raskere gravid ved å følge ekspertens råd.

BLI GRAVID: Bli raskere gravid ved å følge ekspertens råd. Foto: www.colourbox.com

Publisert Oppdatert

Det er flere faktorer som er med på å påvirke hvor lett du blir gravid, men levde du ungdomstiden i sus og dus kan det være grunnen til at babyen lar vente på seg.

- Ødelagte eggledere er en av grunnene til at en del sliter med å bli gravide. Kjønnssykdommer, og da særlig klamydia, er den vanligste årsaken til at dette skjer, sier overlege Torolf Holst-Larsen ved Haugesund Fertilitetsklinikk. Sannsynligheten for å pådra seg en klamydiainfeksjon øker med antall seksualpartnere, men man kan selvfølgelig også være uheldig å få klamydia selv om man bare har hatt en partner.

Den rette mannen

- Når man ønsker å bli gravid, må man først finne seg en mann man har lyst på barn med, og forhåpentligvis har han normal spermiekvalitet. Årsaken til at par ikke klarer å bli gravid uten hjelp, er ofte at mannen har dårlig sædkvalitet, sier Holst-Larsen. Det kan naturligvis være vanskelig å bedømme dette, men menn som er født uten at en eller begge testiklene er på plass i pungen og menn som bruker eller har brukt anabole steroider har oftere nedsatt sædkvalitet enn andre menn. Nå skal man naturligvis ikke legge all skyld på mannen. I en del tilfeller kommer vanskelighetene av en kombinasjon av dette og andre årsaker som ligger hos mor.

Ikke vent for lenge

Når du finner mannen du vil ha barn med, bør dere ikke drøye for lenge før dere planlegger babyen. Ifølge Holst-Larsen bør dere forsøke mens du er i alderen 25-35 år, for da ligger alt til rette for at dere skal lykkes raskt.

- Når man passerer 36-37 år synker fruktbarheten betraktelig. Noen mister fruktbarheten allerede i 30 årene, mens andre beholder den ut i 40-årens, sier Holst-Larsen.

Det er også en del som får tilstanden endometriose.

Vanlig årsak

Endometriose er ifølge Norsk Helseinformatikk en tilstand der vev av samme type som slimhinnen i livmoren finnes utenfor livmoren. Det kan for eksempel finnes på innsiden av egglederne eller på eggstokkene som klumper eller som cyster av variert størrelse.

Tilstanden finnes hos rundt 30 prosent av dem som utredes for barnløshet, og man regner derfor dette som en vanlig årsak til ufrivillig barnløshet.

Ikke stress

- Videre bør man unngå for mye stress i den perioden man forsøker å bli gravid. Stress har en negativ effekt og kan føre til eggløsningsforstyrrelser, sier Holst-Larsen. Stress fører til økt sjanse for spontanabort, og det er derfor ikke umulig at det også kan være uheldig for deg som ønsker å bli gravid.

Stump røyken

Også rusmidler og røyking står på listen over ting du som ønsker deg en baby bør unngå.

Slik blir du gravid raskere

 • Ikke stress
 • Stump røyken
 • Hold deg unna rusmidler
 • Pass på vekten
 • Ikke vent for lenge
 • Pass opp for kjønnssykdommer

TIPS:

Husk også at timing er avgjørende for om du blir gravid. Ved å bruke en eggløsningstest finner du ut akkurat når du kan bli gravid.

Kjerringråd som kan øke sjansen

 • Drikk grapefruktjuice
 • Ta slimløsende hostesaft like før eggløsning
 • Spis østers eller spinat (begge)
 • Gjem kjærestens trange bukser
 • Drikk te
 • Ha sex om morgenen da mannens testosteronnivå er høyest da
 • Sats på misjonærstillingen
 • Bli liggende 20-30 minutter etter sædutløsning med en pute under rumpa

Det er ingen garanti for at disse rådene hjelper, men de kan være verd et forsøk.

Kilder: baby.no, mammanett.no, kjerringrad.com

- Lever du et hardt liv og bruker amfetamin, blir du ikke gravid. Heldigvis kan man vel kanskje si, sier Holst-Larsen. Husk imidlertid at heller ikke sigaretter er uskyldig i denne sammenhengen. Røyking fører også til nedsatt fruktbarhet.

Pass vekten

Neste råd fra eksperten er å ikke bli for tjukk. Overvekt påvirker nemlig eggløsningen din.

- Man sier at hvis man er overvektig og går ned 10 prosent av kroppsvekten øker man sjansen for å bli gravid betraktelig. 30 prosent vil da bli gravide innen ett år, sier Holst-Larsen. Han legger til at det likevel heller ikke er heldig å slanke seg for mye. Da mister man menstruasjonen, og vil slite med å bli gravid.

- Men dette er nok en mye mindre vanlig årsak til barnløshet i Norge i dag enn overvekt, sier han.

Avdekker årsaken

Noen ganger vil man likevel oppleve at graviditeten uteblir. Til tross for sunn livsstil og passende alder. Da kan det være nødvendig med en utredning av infertilitet.

- En slik utredning har som mål å avdekke om det finnes årsak til at graviditet ikke oppstår, sier Magnus Finset Sørdal. Han er daglig leder ved helseforetaket Medicus i Trondheim, der de er spesialister på assistert befruktning og gynokologi.

Start utredning

- Det vil i de fleste tilfeller ikke være hensiktsmessig å vente lengre enn 12 måneder før man starter utredningen av et par som ikke blir gravide, sier Finset Sørdal. Det er da blant annet aktuelt å undersøke sædkvaliteten, om noe er galt inne i livmorhulen eller om det er noe galt med egglederne.

Og for deg som allerede er blitt gravid: Alt om graviditet og fødsel på iPad i Apples Appstore.

Les også:

Sjekk vår eggløsningskalkulator

Les også:

Samleiestillinger som øker sjansen for å bli gravid

Slik unngår du hengepupper

Derfor er korte navn trendy

SKUFFENDE TEST: Det kan være mange grunner til at babyen lar vente på seg.

SKUFFENDE TEST: Det kan være mange grunner til at babyen lar vente på seg. Foto: www.colourbox.com

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning