Kvinner og fødsel

- Puppene kommer til å ligne din mors

Alt ingen tør å fortelle deg om å bli mor.

MAMMASANNHETER: Selma Lønning Aarø (36), forfatter og trebarnsmamma røper mammahammeligheter.

MAMMASANNHETER: Selma Lønning Aarø (36), forfatter og trebarnsmamma røper mammahammeligheter. Foto: FOTO:Bjørn Inge Karlsen/HM Foto

Publisert Oppdatert
HELE FAMILIEN: Selma Lønning Aarø (36)sammen med mannen Richard (41) og barna Eyolf (11), Ivar (3) og Elvira (5mnd)

HELE FAMILIEN: Selma Lønning Aarø (36)sammen med mannen Richard (41) og barna Eyolf (11), Ivar (3) og Elvira (5mnd) Foto: FOTO: Bjørn Inge Karlsen/HM Foto

Men saken er at menn ikke våkner av seg selv når barn skriker

Forfatter og trebarnsmamma Selma Lønning Aarø røper noen godt bevarte hemmeligheter om fødsel og morsrolle i det nye bladet Kamille Mor & Barn.

Om kroppen

«Det kommer til å skje noen forandringer med kroppen din. Puppene dine tilhører fra nå av ungen din: Når den lille er ferdig med dem, kommer de til forveksling å ligne din mors. Mannen din sier kanskje at det er helt greit, du kommer ikke til å tro på ham, men mye tyder på at han mener det oppriktig.

Du kan komme til å legge på deg. Du har lest at man blir tynn av å amme, men av en eller annen merkelig grunn ser ikke dette ut til å gjelde deg. Heldigvis, vil du kanskje tenke, for hvor bra er det egentlig å bli så tynn at magen henger som en slunken striesekk? Det hender nemlig at man får litt hud til overs.

Den gode nyheten: Strekkmerker pleier ikke å være så pent, men hvis du fikk velge mellom å fjerne dem eller tatoveringen med det japanske skrifttegnet som visst nok skal bety «løfte» som du var dum nok til å skaffe deg i 1992, ville du helt sikkert velge tatoveringen. Strekkmerkene er tross alt bare et bevis på at kroppen din ofrer alt i tjenesten.

Les også: Ja, underlivet forandrer seg

Om sex

Rett etter at en tre, fire, kanskje til og med femkilos unge har banet seg vei gjennom fødselskanalen din, etter at en ikke altfor fingernem jordmor har vært der med nål og trå tenker du kanskje (av flere årsaker) at du aldri vil ha sex igjen. Du kommer til å bebreide deg selv for at du ikke valgte keisersnitt. Du kommer til å ignorere det forventningsfulle blikket til mannen din etter at du er tilbake fra den såkalte seksukerskontrollen. Et blikk som ligner det han serverer mekanikerne når bilen hans har vært på verksted. Er det bare å kjøre nå, liksom?

Det bringer oss tilbake til puppene. De er definitivt ikke lenger erogene soner og bare tanken på å bruke dem til noe annet enn barnemat virker lite tiltalende.

Men før eller senere må du hoppe i det. Lukk øynene og forsøk å tenk på hva det var med denne mannen som gjorde at dere i det hele tatt valgte å få barn.

Den gode nyheten: Etter noen forsøk vil du sannsynligvis være overrasket over hvor bra det egentlig gikk. Det viktigste er sannsynligvis å ikke vente altfor lenge.

Om forholdet/likestilling

Hvis du trodde at du levde i et likestilt, moderne forhold, vil du trolig endre oppfatning etter at barnet er født. Kanskje allerede i det øyeblikket du oppdager at du er gravid (nå er det ikke alle som tar graviditetstesten i stiv kuling på danskebåten, mens den potensielle barnefaren ligger på dørken utenfor og synger fotballsanger sammen med et guttelag fra Vålerenga, men jeg er sikker på at det skjer en forandring i det øyeblikket man merker at man skal bli foreldre - forandringen kommer bare først til deg).

Mens du under graviditeten forandrer deg både fysisk og psykisk forblir han den samme. Er det mulig?

Etter at barnet er født kan man selvfølgelig bli enige om å fordele arbeidsoppgavene. Dere kan for eksempel avtale at han også skal stå opp om nettene. Men saken er at menn ikke våkner av seg selv når barn skriker. Dette innebærer at du først må bruke energi på å vekke mannen for at han skal gå inn og ta ungen. Da er du uansett så våken at du ikke får sove mer.

Den gode nyheten: Du kommer til slutt frem til at det enkleste er å gjøre det sjøl. Mannen din kommer ikke til å ha noen innvendinger, og du skal jo likevel amme ...

MAMMA: Selma Lønning Aarø (36), sammen med det midtersre barnet Ivar (3) .

MAMMA: Selma Lønning Aarø (36), sammen med det midtersre barnet Ivar (3) . Foto: FOTO: Bjørn Inge Karlsen/HM Foto

Om utstyr

Du kommer til å bæsje mens du føder

Du har sikkert hørt om redebygging? Kanskje har du trodd at det ikke gjelder deg? Kanskje har du tenkt at rosa og lyseblått ikke er farger du kom til å omgås naturlig? Mulighetene for at du må ete i deg alt dette er absolutt til stede.

Du kommer kanskje til å være fornuftig i begynnelsen. Hvorfor ikke bare kjøpe alle barneting brukt på finn? Så går det opp for deg at dette kanskje er din eneste sjanse til å kjøpe en ny vogn. Du kan jo selge den på finn når den har tjent sitt formål? Så kjøper du en vogn til 10 000 kroner, og når du forsøker å selge den et halvt år etterpå fordi den tross alt ikke var så praktisk, selger du den til et menneske i Nord-Norge. Og fordi vogna blir ødelagt under transporten blir det litt vanskelig å kreve inn penger etterpå.

Den gode nyheten: Man kan kjøpe uendelig mange ting til et barn (gravide er sannsynligvis de mest lettlurte forbrukerne i verden) men du trenger veldig lite av det. Et lite tips: Husk at du skal bli kvitt alt du kjøper. Ta det fra en som nettopp har ryddet i boden!

Les også: Slik tapetserer du

Om fødsel

Her er hva jeg har lært etter tre fødsler:

Epidural virker ikke. I alle fall ikke alltid. Hvis den ene foten din og halve ryggen er bedøvd blir ikke fødselen halvparten så vond av den grunn.

Under fødselen kan du komme til å si ting du angrer på. Du kan komme til å klype opp gamle idrettsskader hos mannen din, for eksempel i en kneskål eller i en albue.

Det er ingen vits å ta med seg backgammon eller andre spill på fødestua. Du kommer til å bæsje mens du føder. Jordmødrene kommer til å tørke deg diskret i rumpa, og du kommer til å bruke din siste energi på å skamme deg.

Å føde kan være veldig vondt. (Jeg sa en gang til bladet Gravid at det er gøy å føde. Det var antagelig for å tøffe meg. I ettertid ser jeg i alle fall at jeg løy).

Les også: - Gøy å føde

En mann kan aldri bli like opptatt som deg av graviditet og fødsel. Ville du for eksempel ha løpt ut midt under fødselen for å overvære puljetrekningen til Fotball-VM?

Les også: Så tett føder norske kvinner

Den gode nyheten: Nå som du sikkert gruer deg litt mer enn før, kommer det aller viktigste: Å føde er sannsynligvis det mest spennende og det mest fantastiske du noen gang kommer til å oppleve.

Om amming

Har du hørt om Gro Nylander? Ikke det? Hun kommer til å få en merkelig makt over deg og livet ditt.

Dijon-sennep på puppen kan hjelpe

Selv om du får brystbetennelse - noe som er mer smertefullt enn en fødsel og dessuten varer mye lenger - kommer du til å fortsette å amme. Venninnene dine kommer til å si at ingen har dødd av å ikke bli ammet, mødrene våre ammet ikke og se på oss! kommer de til å si. Men i det øyeblikket de selv får brystbetennelse biter de også tennene sammen og fortsetter ammingen. Dette med morsmelkerstatning er altså i første rekke noe man anbefaler andre.

Du vil ikke kunne nyte en ferie alene før du har sluttet å amme. Melkespreng er langt verre en man kan forestille seg og er bare én av mange grunner til å lengte hjem dersom ferien varer lenger enn en helg.

Å få til ammingen kan være vanskelig nok. Men husk: Å slutte å amme kan være minst like vanskelig. Dijon-sennep på puppen kan hjelpe. Pølsesennep gjør ikke samme nytten.

Den gode nyheten: Man kan selvfølgelig være kreativ. Selv har jeg servert morsmelk i gullkantede portvinsglass på nachspiel. Det er noe godt med å vite at melken ikke går til spille. Skjønt: Gråt ikke over spilt melk.

Les også: Amming gir ikke hengepupper

Om søvn

Du har kanskje ved ulike anledninger tenkt at folk som får barn blir kjedelige, at de ikke går så mye ut og at du aldri vil bli slik. Da kommer du muligens til å bli skuffa. Det er nemlig slik at folk som har barn får betraktelig mindre søvn etter en fest enn de som ikke har barn. Det er selvfølgelig gøy med fest, men etter hvert koster det mer enn det smaker og du finner ut at hjemmelivet ikke er så verst tross alt.

Kanskje du har en hyggelig nabo i samme situasjon som du kan nyte et glass med på trappa? Da trenger du ikke engang barnevakt.

Eller kanskje du kan skaffe deg Canal pluss og se det siste fra HBO?

Selv har jeg begge deler.

Hvis dette ikke frister, kan du skaffe deg en au pair - noe som også koster mer enn det smaker. Det er i alle fall min erfaring.

Den gode nyheten: Du kan jo også være blant de heldige som får et snilt barn som sover hele natten og ser på Disney Channel (den kan fås ved henvendelse til din Canal plussleverandør) fra meget ung alder og i flere timer i strekk. I så fall kan du se bort fra punktene ovenfor.»

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning