Uke for uke-podcast

Uke 37: Trekk pusten

En fødsel er verdens hardeste intervalltrening.

GRAVID-PODCAST: Hver uke gjennom hele svangerskapet setter redaktør Mari Midtstigen seg i bilen sammen med søsteren sin, Ingri. Hva de snakker om kan du høre her.

GRAVID-PODCAST: Hver uke gjennom hele svangerskapet setter redaktør Mari Midtstigen seg i bilen sammen med søsteren sin, Ingri. Hva de snakker om kan du høre her.

Publisert Oppdatert

Mari vet at fødselen nærmer seg mer og mer, og lurer litt på hvor gravid det er mulig å bli.

Hun har snakket med en dame som er ekspert på lamaze, en teknikk som er med på å dempe fødselsangst og lære deg gode pusteøvelser før du skal føde.

Derfor har den høygravide redaktøren fått vite hvordan man skal puste i de tre ulike fasene av fødselen.

Først går du gjennom den latente fasen. Da kan du fremdeles være hjemme, og får de første riene. Likevel har du litt kontroll på dem, og det er ikke så veldig kort tid mellom riene. De kommer i bølger.

Deretter er du over i aktiv fase. Det er større åpning, kortere mellom riene og det oppleves av mange som mye vondere.

Til slutt er det klart for overgangsfasen, som er det siste som skjer før du går over i fødsel. Riene kommer hele tiden, og du har ikke tid til å hente deg inn.

Det er så mye man skulle ønske man visste før man ligger der på fødestua. Det er ikke lett å skjønne hva en rie er og hvordan det føles når man er førstegangsfødende, men Mari mener man må være forberedt på at det kommer en periode der man ikke har kontroll.

Hun mener at en fødsel er verdens hardeste intervalltrening, og at hun da hun var førstegangsfødende måtte sammenligne det med trening. Det er først litt hardt, så veldig hardt, og så ekstremt hardt.

Og samtidig skal man huske å puste riktig, og til og med smile, ifølge lamaze-teknikken.

Hun føler hun er klar til å føde hvert øyeblikk. Men det kommer hun nok til å si i noen uker til også.

Hør denne ukens episode av 40 uker - en podcast om å være gravid, med redaktør Mari Midtstigen.

Les mer om uke 37 i vår uke-for-uke-kalender

Hør alle episodene av 40 uker - en podcast om å være gravid, her: