Borzoo Haddadi ble kjent i programmet Jordmødre.

Pappas mann på fødestua

Ingen har som Borzoo (59) fått far til føle seg velkommen på fødestua. Men det er kvinnene som melder seg inn i fanklubben hans.

STORKEN FRA IRAN: Fredrik fra Odda er blant de 3500 barna som har fått en varm velkomst av Borzoo Haddadi. - Det er like vakkert hver gang, sier jordfaren.
STORKEN FRA IRAN: Fredrik fra Odda er blant de 3500 barna som har fått en varm velkomst av Borzoo Haddadi. - Det er like vakkert hver gang, sier jordfaren. Foto: Foto: Gunn Gravdal Elton
Sist oppdatert

Gjennom NRK-serien «Jordmødrene» er Borzoo Haddadi blitt hele Norges jordfar. Den fargerike Iran-svensken røyker som en skorstein, unngår å spise svinekjøtt og er utradisjonell i sin omgang med andre mennesker. Han smiler stort sett hele tiden og elsker oppmerksomhet.

Ikke rart han fungerte så godt på tv.

Pappas mann på fødestua

POPULÆR: - Alle våre venner ønsker Borzoo som jordfar, sier Eirik Stølvei og Lene Mælen, nybakte foreldre til Fredrik.
POPULÆR: - Alle våre venner ønsker Borzoo som jordfar, sier Eirik Stølvei og Lene Mælen, nybakte foreldre til Fredrik. Foto: Foto: Gunn Gravdal Elton

- Nå får vi henvendelser hele tiden. Alle som kontakter Borzoo, er kvinner, ler samboer Kari Gravdal.

Gravdal administrerer kjærestens fanklubb, som allerede har over 400 medlemmer. Hun skriver også hans personlige blogg.

- Borzoo er trygg. Bestemt uten å være streng. Og han tar godt vare på pappa under fødselen, sier Eirik Stølvei, som i januar ble far til lille Fredrik.

Knip igjen for Borzoo

Han og samboer Lene Mælen hadde ønsket seg Borzoo som jordmor, og Lene insisterte på å knipe igjen inntil det var han som hadde vakt. Da de ankom sykehuset klokken seks om morgenen, var det ennå flere timer til iraneren skulle på jobb. Men Lene gjorde som hun hadde lovet.

- Borzoo var fantastisk. Under hele svangerskapet. Ikke minst fordi han forklarte oss så grundig hele veien hva som kom til å skje, sier Eirik.

Whiskypinne

Han vil ikke nøle med å velge Borzoo som jordmor dersom paret skulle få flere barn. De har en sønn fra før. Da han ble født, hadde paret en annen, kvinnelig jordmor.

- Borzoo er annerledes. Alle jordmødrene er flinke, men vi er nok spesielt glad i Borzoo, sier Erik.

Han ville være gjerne være med på fødselen, men det er faktisk ikke alle fedre som ønsker å være med på fødsel.

- Han glemte for eksempel aldri meg som pappa mens det sto på som verst. Da Lene fikk akupunktur like før fødselen, ville Borzoo gjerne gi meg noen nåler også, ler Erik, som fikk tilbud om såkalt whiskypinne da riene var som verst.

Dette er en akupunkturnål som settes i bakhodet, og som gir en deilig avslappet følelse. Nesten som en rus.

Les også: Svangerskapet fra uke til uke

Bare i veien

- Da min datter Isabella ble født for 33 år siden, følte jeg bare at jeg var i veien. Som pappa fikk jeg altfor lite informasjon om hva som skjedde under fødselen. Ingen tok hensyn til meg. Det eneste vi som fedre lærte, var hvordan vi skulle vaske babyen, sier Borzoo.

Der og da bestemte han seg for at også fedrene må få delta når barna deres blir født. Ikke minst må de få mest mulig kunnskap om hva de kan forvente seg på fødestua.

Outsider

Helt fra den dagen Borzoo søkte jordmorstudiet i Sverige, har han følt seg som en skikkelig outsider. Og da han noen år senere ankom et jordmorseminar som eneste mann blant 1000 kvinner, ble det helt stille i salen da Borzoo gjorde sin entré. 2000 maskarapyntede øyne stirret forundret på ham, og han ble bedt om heller å henvende seg til legeseminaret.

Fødsel = fest

OUTSIDER: Borzoo er én av bare fire praktiserende mannlige jordmødre i Norge. Lille Fredrik er i trygge hender.
OUTSIDER: Borzoo er én av bare fire praktiserende mannlige jordmødre i Norge. Lille Fredrik er i trygge hender. Foto: Foto: Gunn Gravdal Elton

Omtrent den samme, forundrede reaksjonen fikk jordmor Borzoo da han ankom sykehuset i Odda iført lang, sort skinnfrakk, med hestehale og juveler både her og der. De ansatte satte kaffen i vrangstrupen da de forsto at Borzoo ikke var noen spøk.

- Det finnes ikke mannlige jordmødre i Iran, og det er heller ikke mange av dem i Norge. Min morfar var derimot gynekolog med kompetanse på å forløse, og fungerte derfor som jordmor ved flere anledninger, sier Borzoo.

- I min barndom var det stort sett bare hjemmefødsler og stor fest hver gang. Jeg kan fremdeles huske da min søster ble født. Jeg var 4-5 år gammel, og det var en fantastisk opplevelse.

Les også: Babybilder du aldri har sett maken til

Som et sjakkspill

I dag er det ingen som rynker på øyenbrynet når Borzoo entrer fødestuen. De fødende er overbegeistret for den lille iraneren.

- Alle fødsler er forskjellige, og det er viktig at også pappa blir inkludert. Det blir aldri noen rutine å ta imot et barn. Du vet aldri helt hva som skjer, selv om erfaringen gjør at du kan takle det meste, sier Borzoo.

- Det er som et sjakkspill: Du lærer å se hva som blir neste trekk ut fra det forrige. På den måten er du alltid forberedt.

Tok i mot sin egen datter

Da Borzoo var ferdig utdannet og hadde praktisert som jordmor i ett år, skulle hans daværende kone føde deres fjerde barn. Borzoo valgte selv å forløse barnet.

- Det gjør jeg aldri igjen, sier han.

- Det tok fra meg mye av gleden ved å bli pappa. I stedet for å kose meg med nyfødte Ottilia, vaske henne og nyte stunden, måtte jeg fungere som jordmor og avslutte fødselsseansen.

Stearinlys og badekar

Borzoo Haddadi synes ofte fødsler i Norge kan bli for sterile, for regulerte. Han har sans for levende lys ved badekaret, rolig musikk og personlig atmosfære.

Hans minne om en nydelig fødsel, var da et par ønsket å føde barnet inspirert av indiske tradisjoner. Både mor og far la seg nakne i sengen. Kvinnen ble smurt inn med oljer, og alt i rommet var rosa. En bordlampe hadde fått et rosa sjal over seg.

- Foreldrene mente at barnet skulle få slippe den store overgangen fra en rosa tilværelse inne i mammas mage, til hvite sykehusvegger, hvite frakker og sterkt hvitt lys i taket. Det var en nydelig fødsel.

Men mye av dette er ikke lenger lov. Når Borzoo tenner levende lys i rommet der mor skal føde, gjør han det på eget ansvar.

Kvinnekropp og fuglenebb

Har Borzoo tid og anledning, maler han. Fargerike, sterke bilder. Alle har kvinnekroppen som motiv. Kvinnekroppen og et fuglenebb. Og naturlig nok er det magen og underlivet til kvinnen som er

i fokus på bildene. Selve symbolet på hele vår eksistens. Kvinnens evne til å bære fram et barn.

- Jeg tror nok folk i Odda var skeptiske da Borzoo kom hit, og kanskje noen er det fremdeles. Men alle våre venner ønsker å få barna sine med ham som jordfar, sier Eirik Stølvei.

- Borzoo har tatt oss med storm.

Har du iPhone? Sjekk ut vår Uke til uke-app i App Store.

Les også:

Nedkjølt etter fødselen

Velg riktig graviditetstest

Slik kan gravide unngå pigmentflekker

Stor bleietest: Billig bedre enn dyrt

Denne saken ble første gang publisert 10/08 2011, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også