Avslører kjønnet

© Foto: Intelligender.com

«Ble det gutt eller jente?» er gjerne det første spørsmålet nybakte foreldre får fra venner og kjente.

Det har også blitt stadig vanligere at kommende foreldre ønsker å vite barnets kjønn før det er født.

Nå skal en enkel hjemmesjekk kunne avsløre barnets kjønn så tidlig som i uke 10 av svangerskapet (seks uker fra den første dagen av den uteblitte menstruasjonen).

Les også: Gjorde feil kvinne gravid

Vanligvis må norske kvinner vente til etter uke 12 før de kan få opplysninger om de venter en gutt eller jente.

For de fleste dukker den første muligheten opp først under ultralydundersøkelsen i uke 17 eller 18.

Lover svar etter ti minutter

Et amerikansk selskap lanserte «Boy or Girl Gender Prediction Test» i forrige måned.

Under slagordet: «Pink or Blue? We'll Tell You!» reklamerer de med at en enkel urinprøve skal gi den gravide kvinnen svar etter bare ti minutter.

Urinprøven vil bli grønn om hun venter en gutt, og oransje om det er en jente.

I USA selges testen reseptfritt over disk, men informasjonsmedarbeider i Apotek 1-kjeden, Anders Stensønes, sier det er lite trolig at denne kommer til å stå i deres hyller.

- Vår kategorisjef på dette området har sjekket informasjon om denne testen på nett, og tror ikke det er sannsynlig at denne vil komme inn i vårt sortiment, sier Stensønes til Klikk.no.

- Selvtester er omdiskutert, og det finnes ingen helt klare retningslinjer for kvalitetskontroll av disse i markedet. Det er derfor vanskelig å vurdere denne type produkter, sier han.

Men norske kvinner kan uansett uten problemer bestille denne testen via selskapets hjemmesider, om de ønsker det.

Les mer om testen på Intelligender.com (ekstern lenke)

- Høy feilmargin

Selskapet som står bak produktet hevder at treffsikkerheten skal være på rundt 80 prosent.

Men de vil ikke opplyse om hvilke hormoner eller kjemikalier som brukes i testen, fordi «patenten ennå ikke er godkjent», melder CNN.

- Når en test har en så høy feilmargin som denne har, så ville jeg ikke anbefale folk å ta den. Det er penger rett ut av vinduet, etter min mening, sier jordmor Siri von Krogh til Klikk.no.

Etter hennes erfaring kan det dessuten være ganske dramatisk for enkelte, når barnet de får viser seg å ha et annet kjønn enn det de forventet.

Kunne du ha tatt en slik hjemmetest for å finne ut barnets kjønn? Stem i pollen under og si din mening i kommentarfeltet.

Kan misbrukes

Barnelege Gunnar Oftedal har aldri tidligere hørt om denne type hjemmetesting og stiller seg tvilende til at det skal være mulig å finne ut barnets kjønn ved hjelp av en enkel prøve.

- Min første tanke er at dette er humbug, som så mye annet paramedisinsk. Om dette faktisk er mulig, er min umiddelbare reaksjon som lege negativ, sier Oftedal til Klikk.no.

- Å finne ut barnets kjønn har ingen medisinsk betydning. Tvert imot vil det kunne bidra til at kvinner med bestemte ønsker for sitt barn vil kunne velge ut gutt eller jente, og abortere bort det uønskede, sier legen.

Ifølge CNN skal ikke kjønnstesten selges til land der guttebabyer står høyere i kurs enn jenter, som for eksempel Kina og India, for å hindre den type misbruk.

Se også: Kule sommerklær til gravide

Også norske kvinner tar jenteabort

Men også norske kvinner kan ha spesielle ønsker med tanke på kjønnet til sitt kommende barn.

I vinter avslørte for eksempel VG at gravide kvinner i Norge drar til Sverige for å ta abort når de får vite kjønnet på barnet.

I Sverige kan man nemlig ta abort frem til 18. svangerskapsuke, mens i Norge har kvinner rett til selvbestemt abort frem til utgangen av 12. uke.

Les også: - Hull i ørene på babyer er sykt

Ifølge direktør Sissel Rogne i Bioteknologinemnda har dette kun skjedd når kvinnene får beskjed om at de skal føde et jentebarn.

Et annet eksempel på at opplysninger om kjønn fører til abort, er historien om den svenske kvinnen som to ganger fikk utført abort fordi fostrene var jenter.

Les saken: Får ikke vite barnets kjønn

- Bevar spenningen

Som en direkte konsekvens av denne saken, har den aktuelle kvinneklinikken i Sundsvall nå sluttet å opplyse gravide om barnets kjønn.

Fra nå av vil klinikken bare fastslå kjønn om det kan begrunnes medisinsk, som for eksempel ved risiko for kjønnsbestemte sykdommer.

- I tilfeller med alvorlige arvelige lidelser, der det er kjønnsbunden arv som slår til, er jeg for at man skal vite kjønnet. Men da med 100 prosents sikkerhet - noe bare en fostervannsprøve kan gjøre per i dag, understreker Siri von Krogh.

Ellers vil hun gjerne slå et slag for å bevare spenningen rundt barnets kjønn.

- Jeg syns det er litt stusselig at folk absolutt vil vite kjønnet, da blir noe av magien borte, mener von Krogh.

- Det er ikke mange områder i livet som byr på positive overraskelser lenger, vi vet utrolig mye om hva som foregår inne i kroppene våre og ellers. Men kjønnet på babyen er liksom dens egen lille hemmelighet. En liten overraskelse til den blivende far og mor, som det kanskje kan være sjarmerende å bevare? sier jordmoren.

Les også: Slik avslører du silikonpupper

Les mer på Klikk Foreldre

Avstemning

Ville du ha tatt denne testen hjemme?

26% stemmer
Ja, så klart.
13% stemmer
Nei, jeg synes barnets kjønn skal være en overraskelse
37% stemmer
Ja, om testen hadde vært 100 % treffsikker
24% stemmer
Jeg vil ha svar på ultralydundersøkelsen
Les hele saken
Les alt om: