En graviditet fører med seg mye spenning og glede, men også en god porsjon usikkerhet.

Hva som er bra og ikke bra for babyen blir plutselig aller viktigst, og det er ikke uten grunn at de fleste gravide saumfarer bøker og internett på jakt etter de beste rådene.

Gode råd

I tillegg får du ganske sikkert velmenende råd om alt fra vindrikking til bading i boblebad fra både slekt, venner og kollegaer, og ikke sjelden vil noen av rådene og advarslene gå litt på tvers av hverandre.

Så hva stemmer egentlig?

Vi har spurt ekspertene om hjelp.

11 myter du garantert får høre når du er gravid

1. Du bør ikke male barnerommet mens du er gravid

- Du kan fint male mens du er gravid, men husk å lufte godt. Du bør ikke bo i rommet de første tre dagene, og velg en vannbasert maling, sier jordmor Marie Svedberg.

2. Én røyk på fest er vel ikke skadelig for fosteret?

- En røyk blir kanskje til flere, så det er best å holde seg helt unna. Da vet du at du har gjort det beste du kunne i graviditeten, sier Svedberg.

3. Du bør ikke farge håret når du er gravid

- Jeg har sjekket med våre leverandører av hårfarge, og de sier at det er helt trygt å farge håret under graviditet, sier frisør og medieansvarlig i frisørkjeden Hairport, Lill Signe Solli.

4. Det er ikke bra å ta badstue når du er gravid

- Du kan godt ta badstue mens du er gravid, men jeg vil anbefale å være forsiktig slik at du unngår å bli overopphetet. Drikk dessuten rikelig med vann, sier jordmor Christina Nordkvelde.

5. Gravide bør holde seg unna boblebad

- I likhet med i badstuen skal du også i boblebad være forsiktig for å unngå overoppheting. Det er imidlertid ingen grunn til å være redd for bakterier i vannet, sier Nordkvelde.

6. Du bør ikke få massasje mens du er gravid

- Velvære er bra når du venter barn. Så lenge massasjen føles bra, er det derfor helt greit å få massasje, sier Nordkvelde.

National Assocition for Holistic Aromatherapy anbefaler imidlertid forsiktighet ved bruk av eteriske oljer under massasje av gravide.

7. Solarium er skadelig for gravide

- Nå er vel egentlig ikke solarium bra for noen, så det anbefaler jeg heller ikke under graviditeten. Når det gjelder soling ute, bør gravide være oppmerksom på at de kan få pigmentflekker av for mye sol. Smør deg derfor godt med solkrem, og ta flere pauser i skyggen enn ellers slik at du ikke blir overopphetet, sier Nordkvelde.

8. Du skal ikke sykle når du er gravid

- Trening er bra også under svangerskapet, og så lenge det kjennes greit er det også i orden å sykle. Du bør selvfølgelig helst unngå å falle, men det kan like gjerne skje i helt andre sammenhenger. Og så er kanskje ikke svangerskapet tidspunktet å lære å sykle hvis du ikke kan det fra før, sier Nordkvelde.

9. Et lite glass vin er vel greit?

- Her kan jeg si helt kart nei. Vin er ikke greit – selv ikke et lite glass. Vi vet nemlig ikke nøyaktig hvor grensen går før det er skadelig, så det er best å holde seg på den trygge siden. Null enheter alkohol gjennom hele svangerskapet er derfor en grei regel, sier Nordkvelde.

10. Du må ikke spise sushi mens du er gravid

- Sushi er greit, men du skal unngå bitene med tunfisk, sier Nordkvelde.

Hun anbefaler nettsiden Matportalen for kostholdsråd mens du er gravid.

11. Du bør ikke drikke kaffe under svangerskapet

- Det er greit med små mengder kaffe, men hold deg helst til maks to kopper om dagen. Vær for øvrig oppmerksom på at også te og cola inneholder koffein, så hvis du drikker dette må også denne mengden tas med i beregningen, sier Nordkvelde.

Les hele saken