Er du gravid i åttende måned, og kan ikke vente med å bli kvitt den store magen din? Eller er du bare rett og slett lykkelig uvitende, og tror at magen blir slank og fin igjen like etter fødselen?

Da må vi nok skuffe deg. Det er nemlig ikke slik at magen forsvinner som ved et trylleslag med det samme babyen er født.

Les også: Så mye skal gravide opp i vekt

Ser gravid ut etter fødsel

Sladderpressen slår fra tid til annen opp store bilder av kjendiser som akkurat har født, akkompagnert med tittel som «Tilbake i form bare fire uker etter fødsel», eller «Kan du tro at hun fødte for to uker siden?».

Dette gir den vanlige kvinnen i gaten inntrykk av at magen og vekten forsvinner med en gang man har født. Realiteten er en helt annen.

- Magen forsvinner relativ kjapt hvis man sammenligner det med lengden på selve svangerskapet. Det viktigste er at man har tålmodighet, sier jordmor Marie Svedberg ved Jordmorsenteret i Oslo.

For henne er det veldig viktig å forklare de som kommer til henne at magen ikke forsvinner med en gang, slik at de er klar over det - og at det er veldig individuelt hvordan man ser ut etter fødselen.

Man kan faktisk fortsatt se gravid ut i noen uker etter at man har født.

Mors mage etter fødsel

LITEN BUKSE: Det kan ta tid før du får på deg de normale buksene dine. © Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Livmoren bruker tid på å bli liten

Grunnen til at magen fremdeler er stor etter fødselen er fordi både livmor og muskler bruker tid på å trekke seg sammen igjen.

I løpet av svangerskapet har livmoren vokst og blitt stor for å gi plass til barnet.

I boken «Barn i magen fra A til Å» opplyser jordmor Siri von Krogh at livmoren veier rundt 1000 gram rett etter fødsel, og at den i løpet av tolv uker vil være tilbake til sin normale vekt på rundt 70-100 gram.

Man må derfor smøre seg med tålmodighet, og la naturen gå sin vante gang - og ikke bli fortvilet selv om magen ikke blir liten med det samme.

Magemuskelen slapp og utspilt

Litt over halvveis ut i svangerskapet, mellom uke 22 og 25, deler den langsgående magemuskelen seg i to, opplyser jordmor Tove Nordahl ved Meg og Magen i Tønsberg.

- Etter fødselen er denne slapp og utspilt, og den vil bli værende sånn en stund, sier hun.

Men akkurat som livmoren, vil den gradvis trekke seg sammen.

Nordahl forteller at man allerede etter seks uker vil se at magen har blitt merkbart mindre, og at mange vil oppleve at den er tilbake til «normal» størrelse.

Svedberg poengterer at det kan ta to måneder, pluss-minus, før magen er tilbake i normal størrelse.

- For noen kan det ta kortere tid, for andre tar det lengre tid, det avhenger av det genetiske og hvor trent man er.

Detter er også noe Nordahl understreker.

- Er man veldig trent, vil det gå fortere for muskelen å trekke seg sammen, sier hun.

Amming forbrenner fett

AMMING: Forbrenner fett og får livmoren til å trekke seg sammen raskere. © Illustrasjonsfoto: Colourbox

Amming forbrenner fett

En annen ting som trigger reduksjonen av livmor er amming.

Når babyen ammer, øker nemlig produksjonen av oksytocin, som er det hormonet som gjør at livmoren trekker seg sammen.

Man kan også oppleve etterrier når man ammer. Disse er et resultat av at livmoren trekker seg sammen, så disse riene er veldig bra, mener Svedberg.

I tillegg forbrenner amming veldig mye fett.

- Noe som er en veldig god grunn til å amme, understreker Nordahl.

Les også: Ikke slank deg når du ammer

Løs hud på magen

Hvis magen din ikke blir helt «normal» med en gang, så fortvil ikke. Det kan nemlig ta litt tid før huden trekker seg ordentlig sammen.

- Man har alltid litt løs hud på magen en stund etter fødselen, sier Svedberg.

Mange opplever at denne løse huden forsvinner, for andre vil skinnet på magen bli værende litt slapp.

For det er nemlig ikke alle som oppelver å få tilbake sin gamle kropp etter at de har født.

Noen får varig løs hus på magen, mens andre oppelver å få strekkmerker på både mage, rumpe, lår og pupper.

En skikkelig kvinnekropp

Det er slike mødre og kropper nettsiden The Shape of a Mother ønsker å fremheve.

Damen bak nettsiden, Bonnie Crowder, har selv født barn og opplevd at dette har etterlatt henne med varige merker på kroppen. Hun startet nettsiden for tre år siden for å, en gang for alle, vise fram hvordan virkelig mødre ser ut.

For virkelige kvinner er ikke slik man ser dem i bladene - operert, retusjert og sminket. Virkelige kvinner opplever at fødselen kan få kroppen til å gå igjennom en ekstrem forandring, og det er akkurat det Crowder ønsket å få fram i lyset.

Uretusjerte mødre

På nettsiden legger mødre ut uretusjerte bilder av seg selv, med hengemager, hengepupper og strekkmerker, og brukerne gir hverandre oppmuntrende ord og ser på andres bilder.

The Shape of a Mother er ikke et sted hvor man viser fram deformerte kvinnekropper, men et sted hvor man hyller kvinnekroppen som har båret fram nytt liv til verden.

Crowders drøm er at hennes nettsted blir et forum hvor kvinner i alle aldre, former, størrelser og nasjonaliteter kan dele sine bilder av seg selv slik at det ikke lenger vil være en hemmelighet hvordan kvinner som har født egentlig ser ut.

Og slik at neste generasjon kan vokse opp og vite hvordan en normal kvinnekropp kan se ut.

STREKKMERKER: Mange mødre opplever å få strekkemerker på magen etter fødsel. © Foto: ~*Leah*~ på Flicker.com. Noen rettigheter reservert.

Les hele saken