Normalt sett friske mennesker kan bli veldig syke av listeria, men det er stort sett mennesker med dårlig immunforsvar som dør av bakterieinfeksjonen. Det er veldig sjelden gravide får listeria, men når det skjer er utfallet ofte fatalt. 25 prosent av fostrene dør i tilfellene der mor blir syk. Men husk at det veldig sjelden blir smittet noen i det hele tatt i Norge.

Infeksjonstegn

Tegnene på infeksjon er feber og influensaliknende symtomer - fra milde til kraftige. Kvalme og oppkast er andre symptom.

Smittekilder

  • Upasteuriserte melkeprodukter
  • Myke oster, muggoster
  • Rå fisk
  • Jord
  • Forurenset vann
  • Ikke varmebehandlede råvarer

Hvordan unngå infeksjon

Før var oster og melkeprodukter i Norge stort sett pasteuriserte, men nå finnes det mange produkter som er upasteuriserte i butikken. Dessuten importerer vi masse ost fra utlandet, som Danmark og Frankrike, og en del av disse ostene er ikke pasteuriserte. Det er i hovedsak myke oster og muggoster som kan være smittefarlige. Camembert, gorgonzola, brie, gårdsproduserte oster og spesialoster fra utlandet bør du vente med til barnet er født.

Dersom hygienen er dårlig på kjøkkenet der maten tilberedes, så går det an å få listeria gjennom andre matvarer også. Vask alltid hendene når du lager mat, både før og etter! Bruk heller ikke samme skjærefjøl til rå matvarer og matvarer du ikke skal varmebehandle før du spiser, som salat eller brød. Listeria overlever i kjøleskapet og i fryseren, men ikke ved oppvarming.

Pass på i ferien

På ferie i sydlige land kan det være en god leveregel å holde deg helt borte fra melkeprodukter, med mindre du kan lese på pakningen om de har vært pasteurisert.

Rent generelt er den tiden da du er gravid en dårlig periode for å ta sjanser med mat. Syns du maten lukter vondt, eller du lurer på om den gjør det, så kast den. Ikke utsett deg og den lille for en unødig infeksjon. Det er fortsatt mye deilig mat du trygt kan spise .

Les mer:

Svangerskapsplager

Bakterier i fårekjøtt

Syk av kjæledyr

Les hele saken