Komplikasjoner ved keisersnitt:

- Lett å bli blind for risikoen ved keisersnitt

Ingrid Kathrins sterke ønske om å få flere barn var nær ved å koste henne livet.

BARNEKJÆR: Ingrid Kathrin og Tomas Ingebrigtsen har hele tiden ønsket seg en stor ungeflokk, og ble foreldre til fire barn på fire år. Men svangerskap nummer fem endte dramatisk.
BARNEKJÆR: Ingrid Kathrin og Tomas Ingebrigtsen har hele tiden ønsket seg en stor ungeflokk, og ble foreldre til fire barn på fire år. Men svangerskap nummer fem endte dramatisk. Foto: Foto: Privat
Sist oppdatert

Risikofaktorer ved flere keisersnitt

Økt risiko for infeksjoner, smerter og store blødninger. 

Økt risiko for at morkaken gror fast i livmorveggen

Økt risiko for feilplassering av morkaken.

Livmorveggen blir tynnere og dårligere rustet til å holde på en graviditet.

Arrdannelse i buken gir økt risiko for komplikasjoner ved selve operasjonen.

- Alle må ta sine egne valg, men jeg tror man lett blir litt blind for at det kan gå galt også med en selv, sier Ingrid Kathrin Ingebrigtsen.

Firebarnsmoren snakker av erfaring. For halvannet år siden ble hun gravid med barn nummer fem.

Hun hadde allerede født fire barn i løpet av fire år, og alle barna var av forskjellige årsaker blitt forløst med keisersnitt.

Ingrid Kathrin har diabetes og har derfor trengt ekstra oppfølging i svangerskapene. Svangerskap ved diabetes defineres som risikosvangerskap, og ved dårlig regulert blodsukker forekommer en noe høyere risiko for komplikasjoner som tidlig fødsel, lav fostervekst eller dødfødsel.

Ingrid Kathrin fikk god oppfølging, og alle fire barna kom til verden friske og uten særlig dramatikk.

Uplanlagt

Da Ingrid Kathrin til sin store overraskelse oppdaget at hun var gravid for femte gang, selv om hun brukte p-piller, var hun og samboer Tomas ikke i tvil om at de ville beholde barnet. De ønsket seg en stor ungeflokk, og det hadde jo gått så fint de andre gangene.

- Både familien min og legene hadde advart meg mot risikoen ved å få flere barn. Etter fire keisersnitt har man jo ingen garanti for at det vil gå bra, og med diabetes i tillegg øker risikoen. Men jeg ønsket så sterkt at det skulle gå bra, forteller Ingrid Kathrin.

En av fem kvinner som tar keisersnitt, opplever komplikasjoner. Det er langt flere enn ved vaginale fødsler, og komplikasjonene er også av langt mer alvorlig art. Mens de vanligste komplikasjonene etter vaginal fødsel er rifter, er en av de vanligste komplikasjonene ved keisersnitt et så stort blodtap at det blir nødvendig med blodoverføring. Risikoen øker for hvert nye keisersnitt.

Dramatisk

Da babyen i magen var rundt 23 uker gammel, skulle Ingrid Kathrin inn til ultralydundersøkelse på sykehuset. Legene var usikre på om hun hadde for lite fostervann, og de hadde også vært i tvil om hvor mange uker hun var på vei. Undersøkelsen viste ingen hjertelyd hos babyen.

Ingrid Kathrin ble lagt i full narkose for keisersnitt nummer fem, vel vitende om at barnets liv ikke lot seg redde. Å miste barnet var tungt nok i seg selv.

Men den i utgangspunktet enkle operasjonen ble langt mer komplisert da det viste seg at morkaken hadde grodd fast i livmoren. Ingrid Kathrin fikk en massiv blødning, og legene måtte fjerne hele livmoren.

Etter operasjonen ble hun lagt i respirator. En halv time etter at hun våknet og ble frakoblet respiratoren, kjente hun en intens smerte i foten. Smerten kom fra en blodpropp, og Ingrid Kathrin ble hurtig trillet inn til en ny operasjon.

- Jeg har fortsatt ikke fått tilbake all følelse i foten, og jeg mister lett fotfestet hvis jeg for eksempel går tur i fjellet. Men det som er aller mest sårt for meg, er at jeg nå aldri vil kunne få flere barn, sier hun.

På sykehus i to uker

De fire barna hennes er nå 3, 4, 6 og 7 år gamle. Tre gutter og en jente. Aktive barn som er mye ute, og som krever sitt av mammaen sin. Og som fortsatt håper at en ny lillebror eller lillesøster en dag skal ta plass i det ledige setet i bilen.

- De er veldig opptatt av at det er en ledig plass i bilen. De gledet seg veldig til å få et lite søsken, og skjønner nok ikke helt det at vi ikke kan få flere barn. Vi har snakket mye med dem om hva som skjedde, og de forstår ganske mye. Men minstemann opplevde det nok som dramatisk da jeg plutselig ble lagt inn på sykehuset. Vi leverte i barnehagen og skulle egentlig hente barna noen timer senere, men så kom jeg ikke hjem før det var gått to uker. Nå blir han urolig hvis jeg er borte, forteller Ingrid Kathrin.

Komplikasjoner rammer "de andre"

Hun sier selv at hennes sterke ønske om å få et barn til gjorde henne blind for risikoen ved et nytt svangerskap.

- Jeg tenkte at det var mitt valg, og stolte på at det ville gå bra. Kanskje jeg ville tenkt annerledes dersom jeg hadde lest lignende historier som min egen, sier hun.

Og det er nettopp derfor hun vil fortelle, for kanskje å gi en liten vekker til andre kvinner som tenker slik hun selv gjorde.

- Jeg leser stadig vekk om kvinner som mener at keisersnitt bare er deres eget valg, og at de må få bestemme det selv. Men det er viktig at de vet at det ikke alltid går så bra. Keisersnitt er en stor operasjon, og man bør tenke seg godt om før man velger bort en vanlig fødsel bare for å slippe smertene, sier hun.

Selv tenkte hun slik de aller fleste gjør: At komplikasjoner er noe som rammer de andre.

- Jeg trodde hele tiden at det kom til å gå bra. Inntil det ikke gjorde det, sier hun.

Ingrid Kathrin skriver om livet som firebarnsmor på bloggen Femhjerter.

LITEN ENGEL: Svangerskap nummer fem endte med sorg. Den lille gutten døde i magen i uke 23, og keisersnittet ble svært dramatisk for mamma Ingrid Kathrin.
LITEN ENGEL: Svangerskap nummer fem endte med sorg. Den lille gutten døde i magen i uke 23, og keisersnittet ble svært dramatisk for mamma Ingrid Kathrin. Foto: Foto: Privat

Økt risiko ved keisersnitt

- Keisersnitt er absolutt en mer risikabel måte å føde på enn en vaginal fødsel, sier fødselslege Thorbjørn Brook Steen, overlege ved Ullevål Universitetssykehus. 

- Det største problemet med keisersnitt, er ikke det første keisersnittet. Det er de fødslene som kommer etterpå. Et keisersnitt gjør alle senere svangerskap mye mer komplisert, sier han.

Selv om det går bra med de fleste som tar keisersnitt, ser man ifølge Brook Steen på verdensbasis en økning av tilfeller der morkaken er feilplassert eller har grodd delvis fast i livmorveggen.

- Dette er en risiko som øker for hvert keisersnitt en kvinne gjennomgår. Tilfellene øker fordi det er en økning i kvinner som ønsker keisersnitt, også i Norge, fordi mange tror keisersnitt er enklere og greiere enn en vanlig fødsel, sier han.

Anbefales å stoppe etter tre

Det er altså en feiloppfatning. Et keisersnitt er som alle kirurgiske inngrep en risiko i seg selv, men det øker også risikoen for at noe skal gå galt i neste svangerskap.

- De fleste leger vil anbefale at det tredje keisersnittet blir det siste. Vi kan selvfølgelig ikke nekte noen å få barn, men den vanligste anbefalingen er at man stopper etter tre, sier Brook Steen.

Selv om Norge har en lavere andel keisersnitt sammenlignet med en del andre land i verden, er trenden også her at stadig flere ønsker keisersnitt. Ofte av grunner som ikke er medisinske, men som spenner fra sterk fødselsangst til en holdning om at ingen andre enn kvinnen selv vet hva som er best for henne.

- Vi må ha en generell holdning her i landet om at man ikke har rett til selvbestemt keisersnitt, samtidig som hver enkelt fødende må vurderes og behandles individuelt, sier Brook Steen.

Denne saken ble første gang publisert 19/03 2015, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også