Gode knep for riktig knipeøvelser

  • Snurp sammen/lukk igjen endetarms-og skjedeåpning. Kjenn at området mellom skjede og endetarm (perineum) trekker seg litt inn i kroppen.
  • Du kan også legge et par fingre på perineum, og kjenne at området løftes litt vekk fra fingrene dine når du bruker bekkenbunnen riktig. Setemusklene skal være avslappet.
  • Begynn med å holde i tre sekunder og slipp like lenge. Gjenta ti ganger morgen, middag og kveld.
  • I løpet av et par uker øker du gradvis holdetiden til seks sekunder, og tar i maksimalt uten å holde pusten eller bruke mange andre muskler.
  • Du fortsetter med systematisk bekkenbunnstrening i minimum 12 uker etter fødselen. Enkelte trenger inntil seks måneders trening før bekkenbunnen er sterk nok til å tåle mer krevende fysisk aktivitet.

(Kilde:www.bekkenbunnen.no)

- Alle kvinners skjede forandrer seg litt etter en fødsel. Hvis man tenker på at skjeden utvider seg til 10 cm under en fødsel, er jo ikke dette så rart, sier Tore Henriksen, seksjonsoverlege på Kvinneklinikken på Rikshospitalet.

Tidligere denne uka skrev Klikk.no om en kvinne som følte at hun var blitt for vid i skjeden etter tre barnefødsler, og trengte råd.

Les også: Naturlig fødsel gir raskere tilknytning

Ikke merkbart

Men selv om det er skjer en forandring etter fødsel, er det ikke noe som vil ha stor innvirkning på seksuallivet til de fleste kvinner, mener Henriksen.

- Dette er marginale forskjeller, og det er en myte at menn vil merke stor forskjell på partneren etter hun har født. Hvis en kvinne har hatt en normal fødsel, vil hun nesten komme tilbake til en normaltilstand, etter at hun har fått menstruasjonen tilbake. Før det har kroppen en annen hormonsyklus, og skjeden kan være tørrere og mindre elastisk enn den pleier, sier Tore Henriksen.

Mange kvinner får rifter under fødselen.

- For de fleste vil dette gro av fint av seg selv, og selv om det kan være arr på skjeden har ikke dette noen betydning for seksuallivet. De kvinnene som har fått store rifter, og som kanskje gror skjevt vil kunne oppleve at skjeden blir videre. Disse kvinne må oppsøke legehjelp, hvis de får problemer med seksuallivet eller andre helsemessige komplikasjoner.

Les også: Underlige endringer i underlivet

Varierer fra kvinne til kvinne

Hvor mye skjeden forandrer seg er forskjellig fra kvinne til kvinne, og avhengig av hvor mange barn hun har født.

- Vevet i skjeden vil strekke seg litt mer ettersom kvinner føder flere barn. Men det er mange kvinner som har født både tre og fire barn og som går nesten helt tilbake til slik de var før det hadde født barn, sier Henriksen.

- Noe av dette er genetisk, men det er også ting kvinner kan gjøre selv. All trening av bekkenbunnen kan hjelpe. Det kan være å ta knipeøvelser eller bare gå,løpe hoppe og bevege seg.

Vær stolt

Henriksen har forståelse for at dette er et tema som kvinner er interessert i , men kanskje synes det er vanskelig å snakke med partneren sin om.

- Men jeg pleier å si at kvinner skal være stolte av at de har født. Det er ikke naturlig at kvinners underliv skal være slik det var da de var 17 år etter at de har fått barn.

Les også: En orgasme om dagen

Les også: - Jenters orgasme er en kampsak

Les også: Hva slags bikinilinje vil du ha?

Avstemning

Har du snakket med partneren din om underliv og fødsel?

70% stemmer
Ja
12% stemmer
Nei, tør ikke
10% stemmer
Nei, det trenger vi ikke
8% stemmer
Har ingen partner
Les hele saken