Tom Cruise

Tom Cruise: Ryktene sier at han har uttalt at morkaken er svært næringssrik. © FOTO: Stella

Matthew McConaughey

PLANTET: Matthew McConaughey og kona Camila Alves skal visstnok ha plantet morkaken i hagen. COPYRIGHT STELLA PICTURES © FOTO: Stella

- Morkaken er like mye en del av barnet som hendene og hjertet, sier britiske Gina Cox Roberts til den britiske avisen The Guardian.

Hun er en av flere mødre i England som ikke lar far eller noen andre kutte navlestrengen. Hun praktiserer det man kaller "lotus fødsel". Det vil si st morkaken forblir sammen med barnet inntil navlestrengen faller av noen dager etter fødselen. Lotus fødsel er en gammel buddhistisk skikk, som har fått et oppsving de siste årene i Australia og England.

Les også: Så tett føder norske kvinner

Steller morkaken

Mødre som velger denne typen fødsel har ofte et nært forhold til morkaken sin, og steller den nesten som en minibaby. En nettside for disse mødrene anbefaler å vaske morkaken med varmt vann før man triller rundt på den.

- Vi renset morkaken og strødde salt på den. Vi dryppet også lavendelolje på den i tilfelle den skulle lukte. Men det gjorde den ikke, sier Gina Cox Roberts, som pakket morkaken inn i en pose og la den ved siden av barnet til den falt av to dager etter.

Les også: Natulig fødsel gir raskere tilknytning

- Dette er en mer human måte for barnet å bli født på. Det har jo ligget i ni måneder ved siden en morkake, og da er det bra at adskillelsen er naturlig, sier Gina Cox Roberts. Etter fødselen skal hun og mannen fryse ned morkaken og plante den under et tre når våren kommer.

Bra for barnet?

Er dette sunt for barnet eller ikke?

- De som gjør dette er vanligvis folk som gjerne vil se på fødselen som en naturlig og livsnær opplevelse. Det er vanskelig å gi noen klinisk kommentar på dette fordi det ikke finne studier. Derfor er det også vanskelig å kunne si at dette er helt trygt. En morkake er jo et blodig organ og det kan være fare for oppblomstring av bakterier.

Grisete og upraktisk

Jordmor Siri fra BarniMagen.com har ikke hørt om lotus fødsler i Norge, men synes det høres både grisete og upraktisk å ha morkaken sammen med barnet de første dagene.

- Selv om det skal være lukket fra navlestrengen og inn til barnet, kan man ikke være sikre på at det ikke vil bli infeksjoner i morkaken som kan videreføres til barnet.

Heller ikke jordmødre på Føderiket i Oslo har opplevd at kvinner i Norge bevisst vil unngå å klippe navlestrengen for at fødselen skal bli en bedre opplevelse for barnet.

Tom Cruise har gjort det

Ifølge de som gjør dette, skaper det ekstra tilknytning til barnet. Men dette er også en hyllest til selve morkaken og de næringsstoffene som finnes i den.

Noen fyser den ned, spiser den eller graver den ned i hagen. På nettet finnes det til og med oppskrifter til hvordan du kan tilberede morkaken. Det finnes også en egen blogg om kjærlighet til morkaken.

Blant kjendisene som hyller morkaken, har vi Tom Cruise, som har uttalt at den er veldig sunn, og Matthew Mc Conaughey, som har plantet den i hagen.

Les også: - Ja, underlivet forandrer seg

Les også: Når ble Tom høyere enn Katie?

Les hele saken